Υψηλό το επίπεδο της Πάτμου στην προτίμηση των τουριστών

Υψηλό το επίπεδο της Πάτμου στην προτίμηση των τουριστών

Υψηλό το επίπεδο της Πάτμου στην προτίμηση των τουριστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

Tης Σμαράγδας Μουλιάτη από το PatmosTimes.gr

Εξονυχιστικός και πολύ αυστηρός είναι ο έλεγχος που συνεχίζει να διεξάγεται στα ξενοδοχεία της Πάτμου τις τελευταίες μέρες, από συμβεβλημένες εταιρείες με τον ΕΟΤ.

Ο έλεγχος βασίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό κριτηρίων. Κάποια από τα ελεγχόμενα ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, πριν καν ελεχθούν.

Είναι μια μεγάλη απώλεια κλινών. Επειδή "ουκ εν τω πολλώ το ευ" πιστεύουμε ότι ο έλεγχος θα περιορίσει την χαμηλή ποιότητα του hospitality και θα ευνοήσει την ποιότητα.

Η τουριστική περίοδος 2017 κύλισε ικανοποιητικά σε αφίξεις αλλά όχι σε έσοδα. Οι Τούρκοι επισκέπτες διατηρούν το προβάδισμα στα κατακεφαλήν έξοδα.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ιάκωβος Κουτλάκης για τα ποιοτικά ΄και άλλα χαρακτηριστικά του τουρισμού στο νησί μας, μας είπε:

«Η Πάτμος δείχνει να είναι σε υψηλό επίπεδο στις προτιμήσεις των Τουριστών , ξένων και ημεδαπών. Η φετινή χρονιά (2017) ξεκίνησε με το πρώτο 5μηνο (ΙΑΝ-ΜΑΙΟ) να έχει μικρότερη κίνηση από πέρυσι(2016) (-6%). Μας εξέπληξε όμως ο Ιούνιος που οι αφίξεις group –τουριστών και επισκεπτών από Πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ , έδωσαν ένα θετικό πρόσημο .

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινήθηκε φυσιολογικά με μία μικρή αύξηση από πέρυσι που κυμάνθηκε περίπου στο 8% τον Ιούλιο και 12% τον Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος και λιγότερο ο Οκτώβριος έκλεισαν και αυτοί με θετικό πρόσημο.

Οι αυξήσεις λοιπόν που παρατηρήθηκαν οφείλονται στην καλύτερη συγκοινωνία που είχαμε έναντι των προηγούμενων χρόνων, στην πληθώρα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που έδωσαν και αυτές ένα τόνο παραπάνω στην κίνηση και στην έλλειψη σοβαρών εξωτερικών επεισοδίων με την Τουρκία και ευρύτερα στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε και φέτος να προσελκύσουμε την αγορά της Ρωσίας, Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι φέτος μπήκαν στην διάθεση των επισκεπτών της Πάτμου περισσότερες κλίνες , με την επίσημη αδειοδότηση 70 νέων καταλυμάτων, κυρίως επιπλωμένων διαμερισμάτων, εξοχικών και Boutique Hotels και την ένταξη επίσης περισσοτέρων ενοικιαζομένων δωματίων στις μηχανές αναζήτησης μέσω των ιστοσελίδων Booking.com, Hotels beds, Espedia , AIRBNB κλπ . Το 80% των κρατήσεων γίνεται από τις ιστοσελίδες αυτές.

Αυτό είχε ως ευχάριστο αποτέλεσμα, να μην χάνονται δυνητικοί επισκέπτες, όπως άλλες χρονιές, να βρίσκουν δηλαδή εύκολα δωμάτια και έτσι δεν είχαμε απώλεια κρατήσεων και αφίξεων, ούτε παρατηρήθηκε η Πάτμος να είναι 7 έως 20 Αυγούστου overbooked. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της REGATA που όλα κύλισαν ομαλά με τις κρατήσεις.

Τέλος και η κίνηση των Groups κινήθηκε ικανοποιητικά όλους τους μήνες ακόμη και τον Οκτώβριο. Σε όλα αυτά τα θετικά με την κίνηση υπάρχει το αρνητικό ,ότι δεν συμβαδίζουν τα έσοδά μας με το ποσοστά της αυξητικής κίνησης, είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση».

Η άνεση που παρατηρήθηκε και περιγράφει ο κ. Κουτλάκης οφείλεται και σε ένα άλλο γεγονός.
Το δρόμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών που άνοιξε ο νόμος , ΦΕΚ 94Α/2015, σελ. 935,από 1η Νοεμβρίου 2015 δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τις κατοικίες τους μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφόρμων, όπως το Airbnb, ή μέσω ιδιωτικών μισθωτήριων συμβολαίων χωρίς την ανάγκη έκδοσης ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ.

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν