Τα κρυφά σημάδια  της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι πλέον ολοένα και συχνότερη,σχεδόν σε όλες τις ηλικίες, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μέση ηλικία. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν  να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να δειχνουν μία εικόνα ότι πάνε όλα καλά και στην ουσία να προσποιούνται, η, να αποδέχονται ότι μπορούν να νιώθουν άσχημα και να μην το εκφράζουν, η, ακόμα χειρότερα να μη διεκδικούν μια πιο ικανοποιητική ψυχική ζωή και καλύτερη ποιότητα στη σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να παρατηρείται αυτό που ονομάζουμε χαμογελαστή κατάθλιψη (smiled Θα πρέπει να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η κατάθλιψη δεν φεύγει από μόνη της,, όπως επίσης και ότι η κατάθλιψη αν αντιμετωπιστεί, θεραπεύεται.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που μπορούν να μας υποψιασουν  για πιθανή κατάθλιψη; Ποια είναι τα κρυφά σημάδια της κατάθλιψης;
• Διαταραχές προσοχής και συγκέντρωσης. Το άτομο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια δραστηριότητα, αποσπάται εύκολα και δεν έχει τη διάθεση να επιμείνει.

• Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου (λιγότερες ώρες ύπνου η περισσότερος ύπνος), της διατροφής (Αύξηση του φαγητού η ανορεξία),της χρήσης εξαρτητικών ουσιών (Ουσίες αλκοόλ, τσιγάρο).

Επιθετική συμπεριφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επιθετική συμπεριφορά υποκρύπτει κατάθλιψη. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, εάν οι αγαπημένοι μας τείνουν να είναι περισσότερο επιθετικοι απ’ όσο πριν.

Αύξηση του άγχους. Και το υπερβολικο άγχος, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη.

Αποφυγή κοινωνικών σχέσεων (στις κοινωνικές σχέσεις χρειάζεται κάποιος να προσποιείται και να δείχνει ότι είναι καλά). Συχνά, τα άτομα σε αυτές τις περιπτώσεις, λένε μια δικαιολογία για να μην εμφανιστούν σε μια κοινωνική εκδήλωση η πάνε σε μια κοινωνική εκδήλωση και φεύγουν νωρίς.

Απαισιοδοξία η αίσθημα ματαιότητας: Μπορεί πχ. να λένε συχνά: Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, δεν θα πάει καλά αυτό που επιθυμώ, τι νόημα έχει αυτό; όλα είναι μάταια, κλπ.

Συναισθηματικά ξεσπάσματα. Μπορεί να ξεσπά  σε κλάματα, βλέποντας μία ταινία, ή, ακούγοντας μία δυσάρεστη διήγηση και η αντίδραση αυτή να είναι δυσανάλογη με την αντίδραση που θα είχε κάποιος άλλος στο άκουσμα των παραπάνω. Εάν βιώνετε κάποια από αυτά τα συναισθήματα και νιώθετε απογοητευμένοι, σε αδιέξοδο, με χαμηλή  αυτοεκτίμηση, δεν θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συνεχίσει να νιώθει έτσι.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο, να συζητήσετε τους.λόγους για τους οποίους νιώθετε έτσι,να διεκδικήσετε την ψυχική σας υγεία και την αυτοεκτίμησή σας. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους, ότι η ζωή είναι ωραία, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές και ότι κατάθλιψη είναι μία ψυχολογική διαταραχή που θεραπεύεται, εφόσον αντιμετωπίζεται.

Πηγή: www.iator.gr