Μάνος Κόνσολας: ««Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις Νισύρου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις Νισύρου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, παρά τις διαβεβαιώσεις σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μετά τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για όλες τις ειδικότητες, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων της Νισύρου δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα Πληροφορικής και Αγγλικών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι είναι ανεπίτρεπτο σε καιρούς οικονομικής κρίσης να αναγκάζονται οι κηδεμόνες των μαθητών/τριων να πληρώνουν τις αστοχίες προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου προέβη στις 13 & 20 Οκτωβρίου του 2017 σε συμβολική κατάληψη του σχολείου προκειμένου να εισακουστεί το αίτημα τους και να καλυφθούν τα κενά των καθηγητών/τριών, οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά.

Ο Μάνος Κόνσολας παραθέτει, στην Ερώτησή του, αναλυτικά, τις ώρες που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα ανά ειδικότητα και ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και ρωτά με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που έχουν χαθεί.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις της Νισύρου»

Κύριε Υπουργέ,

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τις καλύψεις των κενών στην εκπαίδευση, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μετά τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για όλες τις ειδικότητες υπάρχουν ακόμα κενά που αθροίζουν σε 38 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον νομό Δωδεκανήσου αποτελεί το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις της Νισύρου, που, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές/τριες του σχολείου δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα Πληροφορικής και Αγγλικών.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 72 ώρες μαθημάτων Πληροφορικής και 72 ώρες Αγγλικών. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου προέβη στις 13 & 20 Οκτωβρίου του 2017 σε συμβολική κατάληψη του σχολείου προκειμένου να εισακουστεί το αίτημα τους και να καλυφθούν τα κενά των καθηγητών/τριών, οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά.

Είναι ανεπίτρεπτο σε καιρούς οικονομικής κρίσης να αναγκάζονται οι κηδεμόνες των μαθητών/τριων να πληρώνουν τις αστοχίες προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές/τριες της Νισύρου έχουν δικαίωμα στη γνώση και στη δημόσια εκπαίδευση και το Υπουργείο οφείλει να δίνει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Τα αιτήματα των μαθητών είναι αιτήματα όλων μας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και πότε προβλέπεται η πλήρης κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις Νισύρου προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας.

2. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που έχουν χαθεί λόγω της απουσίας των εκπαιδευτικών καθώς και πώς θα διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα επαναληφθεί και στο μέλλον;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
ουλευτής Δωδεκανήσου