Συνεργασία  Γενικών Αρχείων του Κράτους  με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Δωδεκανήσου) και το  1ο   Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού συνεργάζονται την τρέχουσα σχολική χρονιά (2017-2018) και υλοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως θέμα  την ιστορική έρευνα και ειδικότερα την έρευνα που σχετίζεται με την  τοπική Ιστορία της Δωδεκανήσου.

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν τα τρία τμήματα Ε΄ τάξης του σχολείου με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και ο διευθυντής του σχολείου.  Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας  η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (παράρτημα Δωδεκανήσου) κα Ειρήνη Τόλιου επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017  το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού. 

 Με αφορμή την επικείμενη  εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου  η θεματική που παρουσιάστηκε στους μαθητές αναφερόταν στην 28η Οκτωβρίου 1940 και στα Δωδεκάνησα. Η κα Τόλιου με μια περιεκτική  ομιλία εξήγησε στους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης τι είναι τα Γενικά Αρχεία ως υπηρεσία, ποιος είναι  ο ρόλος των αρχείων, τι υπάρχει σε ένα αρχείο,  ποιοι επισκέπτονται και ερευνούν τα αρχεία , τη σημασία των αρχείων και του αρχειακού υλικού όχι μόνο στον ιστορικό  αλλά και στον κοινωνικό, τον πολιτικό, το λαογραφικό τομέα.  Η εισήγηση της είχε τον πολύ εύστοχο τίτλο : «Τα  Αρχεία πάνε σχολείο»  και στη συνέχεια δέχθηκε πολλές  ερωτήσεις από τα παιδιά σχετικά με την υπηρεσία της,  τη λειτουργία και τους σκοπούς που εξυπηρετεί.  

«Τα Αρχεία πάνε Σχολείο» ονομάζεται το πρώτο μέρος του  εκπαιδευτικού  προγράμματος μεταξύ 1ου Δημοτικού  Ιαλυσού και Γενικών Αρχείων του Κράτους.
«Τα Αρχεία πάνε Σχολείο» ονομάζεται το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος μεταξύ 1ου Δημοτικού Ιαλυσού και Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η κα Τόλιου ολοκλήρωσε την εισήγησή της παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό από τα Γ.Α.Κ. Δωδεκανήσου που αναφερόταν στην τελευταία περίοδο της Οθωμανοκρατίας στα Δωδεκάνησα,  την περίοδο της Ιταλοκρατίας και το γεγονός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό κράτος. Αναφέρθηκε σε προσωπικότητες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και επηρέασαν με τη δράση τους το Δωδεκανησιακό ζήτημα,  όπως ο Σκεύος Ζερβός και ο Νικόλαος Μαυρής. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής του σχολείου Παπαδόπουλος Σταύρος, ο οποίος ανέλυσε και παρουσίασε την προσφορά των Δωδεκανησίων στον αγώνα του 1940.  Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε  αρχικά στο «Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων», τονίζοντας την προσφορά του στις κρίσιμες μάχες του αλβανικού μετώπου καθώς και στη φιλοπατρία των Δωδεκανησίων που το αποτελούσαν, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία εγκατέλειψαν τα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και πήγαν και πολέμησαν στο πλευρό ων συμπατριωτών τους Ελλήνων αψηφώντας  τις συνέπειες.

Μετά αναφέρθηκε σε δύο ήρωες της σύγχρονης Δωδεκανησιακής Ιστορίας, τον  ανθυπολοχαγό  Αλέξανδρο Διάκο και το λοχαγό Διογένη Φανουράκη, παρουσιάζοντας τη ζωή, των έργων των δύο ηρώων και την προσφορά τους η οποία ξεπέρασε τα στενά Δωδεκανησιακά πλαίσια  επισημαίνοντας ότι η προσφορά καθώς και ο θάνατός τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και ποιητές όπως ο Ελύτης («Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»).

Οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης Διακαντώνη Σταματία, Παπακωνσταντίνου Κώστας και Παγκάλου Μάγκυ με το διευθυντή του σχολείου Παπαδόπουλο Σταύρο και την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κα Ειρήνη Τόλιου.
Οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης Διακαντώνη Σταματία, Παπακωνσταντίνου Κώστας και Παγκάλου Μάγκυ με το διευθυντή του σχολείου Παπαδόπουλο Σταύρο και την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κα Ειρήνη Τόλιου.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα τμήματα της Ε’ τάξης με τους υπεύθυνους δασκάλους Διακαντώνη Σταματία, Παπακωνσταντίνου Κώστα και Παγκάλου  Μάγκυ θα επισκεφτούν την έκθεση που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων με τα Γενικά Αρχεία (παράρτημα Δωδεκανήσου) στο κτίριο που στεγαζόταν το  Ελληνικό Προξενείο την περίοδο της Ιταλοκρατίας με θέμα τη Νεότερη Ιστορία της Δωδεκανήσου αντιστρέφοντας το πλαίσιο της συνεργασίας μιας και τώρα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τη μορφή: «Το σχολείο πάει στα Αρχεία». 

Στόχος, τόσο της κα Τόλιου όσο και του κ. Παπαδόπουλου, είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που θα αναφέρεται στη Νεότερη Ιστορία της Δωδεκανήσου, υλικού που θα δημιουργήσουν το τρέχον σχολικό έτος οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού και θα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και από άλλα σχολεία, εντός και εκτός Δωδεκανήσου.

Η προϊσταμένη  των Γενικών Αρχείων του Κράτους (παράρτημα Δωδεκανήσου)  παρουσιάζει αρχειακό υλικό στους μαθητές/τριες
Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (παράρτημα Δωδεκανήσου) παρουσιάζει αρχειακό υλικό στους μαθητές/τριες