Γ. Πάππου: «Χαριστική βολή για την τοπική οικονομία»

«Αν ισχύσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα καθώς και η ακύρωση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, τότε η τουριστική βιομηχανία στην περιοχή μας θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα που ίσως να αποτελέσει και τη χαριστική βολή».

Αυτό επεσήμανε με δηλώσεις του στη «Ρ» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, στο πλαίσιο προετοιμασίας της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου ώστε να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η ταυτόχρονη εφαρμογή και των τριών μέτρων θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα στα νησιά μας που βασίζονται στον τουρισμό, και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε χρόνο και να αναστείλουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Και τα τρία όπως δήλωσε είναι αρκετά σημαντικά όμως κατά την άποψή του θα πρέπει να δοθεί βάρος στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ώστε ο θεσμός να κρατηθεί… ζωντανός και να είναι πιο εύκολο να επανέλθει για όλα τα νησιά.

Ο κ. Πάππου εκτιμά ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος, το τέλος του χρόνου πλησιάζει και η νέα χρονιά θα βρει τα νησιά μας με ακόμα πιο αδύναμη οικονομία και χωρίς προοπτικές ανταγωνισμού.

Άλλωστε μία δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση από τους κατοίκους της Δωδεκανήσου θα δείξει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας το ύψος της αντίδρασης σε ότι θα εφαρμοστεί και θα δυναμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας.

Άρα εκτός απροόπτου, θα περιμένουμε τη διοργάνωση κινητοποιήσεων υπό την ομπρέλα τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων ώστε να δοθεί το μήνυμα προς τους κυβερνώντες για την αποφασιστικότητα των κατοίκων.  

 Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης ήταν μία πρωτοβουλία της διοίκησης του επιμελητηρίου, λόγω των πολλών προβλημάτων που απειλούν την τοπική οικονομία, με τον πρόεδρο Γιάννη Πάππου να έχει ζητήσει την άμεση διεξαγωγή της.

Όπως ήδη έχει επισημανθεί ο χρόνος τελειώνει και  το τι θα ισχύσει το 2018 σε ό,τι αφορά του συντελεστές ΦΠΑ, δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για το σύνολο της κοινωνίας και των κατοίκων μας , και ακυρώνει τις προσπάθειες  προγραμματισμού των επιχειρήσεων για τη νέα χρονιά.

Ζητήματα που πλήττουν την τοπική οικονομία καίρια και απειλούν τη βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει. Οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν συντονισμό, συλλογικές προσπάθειες και  κοινή δράση  για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων, των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας μας, της κοινωνίας και των κατοίκων μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στα θέματα της συνάντησης και στάθηκε ειδικά στο δεύτερο θέμα καθώς όπως υπογράμμισε το κύριο βάρος θα σηκώσουν και πάλι τα νησιά, αφού από αυτά θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα κατευθυνθούν στα κρατικά ταμεία.

«Ειδικά για το δεύτερο μέτρο, έχω να πω ότι από το προσδοκώμενα δημόσια έσοδα από την επιβολή του τέλους στα ξενοδοχεία ένα συντριπτικό ποσοστό θα είναι από το νότιο Αιγαίο. Περιμένω από τα κυβερνητικά στελέχη να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να αποκτήσει η χώρα τη γνώση για το που παράγονται τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που δεν έχει τέτοια γνώση» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης.