Κοντά στην παράδοση οι Πάτμιοι της Αμερικής γιόρτασαν τον Όσιο Χριστόδουλο

Κοντά στην παράδοση οι Πάτμιοι της Αμερικής  γιόρτασαν τον Όσιο Χριστόδουλο

Κοντά στην παράδοση οι Πάτμιοι της Αμερικής γιόρτασαν τον Όσιο Χριστόδουλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Του Μανώλη Κασσώτη

Στις αρχές του 20ου αιώνα, που άρχισε η ομαδική μετανάστευση των Πατμίων στην Αμερική, όπως και των άλλων Δωδεκανησίων, οι περισσότεροι Πάτμιοι πήγαν στην Florida και απ’ εκεί μετακόμισαν σε άλλες νότιες πολιτείες.

Οι πιο πολλοί πήγαν στο Huston του Texas, όπου ίδρυσαν την «Πατμιακή Αδελφότητα», τον πρώτο Πατμιακό σύλλογο της Αμερικής. Στην δεκετία 1965-1975, με την αλλαγή του αμερικανικού μεταναστευτικού νόμου, όλοι σχεδόν οι Πάτμιοι που μετανάστευσαν στην Αμερική εγκαταστάθηκαν στην Νέα Υόρκη, όπου στις 26 Φεβρουαρίου 1972 ιδρύθηκε ο σύλλογος των Πατμίων Αμερικής «Ξάνθος ο Φιλικός». Τα τελευταία χρόνια και οι δυο σύλλογοι έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην διατήρηση των εθίμων και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Πάτμου, μεταξύ των νέων.

Αρτοκλασία τέλεσε ο
Αρτοκλασία τέλεσε ο "Ξάνθος ο Φιλικός", για να τιμήσει τον Όσιο Χριστόδουλο


Ο "Ξάνθος ο Φιλικός" είναι από τους ομογενειακούς συλλόγου που η διοίκηση του Συλλόγου πέρασε στην αμερικανογενημένη γενεά. Είναι μια διαδικασία χωρίς εξασφαλισμένη επιτυχία. Ευτυχώς, που στην περίπτωση του "Ξάνθου του Φιλικού", η προηγούμενη γενιά των μεταναστών και ιδρυτών του Συλλόγου βρίσκεται δίπλα στη Νεολαία για να της συμπαρασταθεί όπου και όποτε την χρειαστεί. Η σύνθεση του παρόντος Δ.Σ., που αποτελείται από νέους ανθρώπους έχει ως εξής: Πρόεδρος - Έφη Ντάνας, αντιπρόεδρος - Γιάννης Θέμελης, γραμματέας - Τούλα Γκούστα, ταμίας - Χρήστος Θέμελης, μέλη: Μαρία Καραλή, Βίβιαν Μαυρομούστακου, Γεωργία Κωνσταντά, Χριστόφορος Δρίτσας, Ηλίας Καραλέκας.

Μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του «Ξάνθου του Φιλικού" είναι η τέλεση αρτοκλασίας στην γιορτή του Οσίου Χριστόδουλου, που λαμβάνει χώρα κάθε Οκτώβριο στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια. Εφέτος, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, την Θεία λειτουργία τέλεσε, με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο πατήρ Βασίλειος Λούρος και με την παρουσία αρκετών Πατμίων, άλλων Δωδεκανησίων και πολλών ομογενών.

Στην ομιλία του ο πάτερ Βασίλειος αναφέρθηκε στον Όσιο Χριστόδουλο και στον "Ξάνθο τον Φιλικό". Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας και αρτοκλασίας, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο κατάμεστο χολ της εκκλησίας. Προς του παρευρεθέντας ο Σύλλογος πρόσφερε καφέ αναψυκτικά και Δωδεκανησιακά παραδοσιακά αιδέσματα.

Ο πάτερ Βασίλειος τελεί την αρτοκλασία
Ο πάτερ Βασίλειος τελεί την αρτοκλασία

Ο τέως πρόεδρος του
Ο τέως πρόεδρος του "Ξάνθου του Φιλικού" και όλο το εκκλησίασμα παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία


Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη