Και το 2018 ο Ορεινός Δρόμος Προφήτη Ηλία

Η επιτυχία του Ορεινού Αγώνα Δρόμου στον Προφήτη Ηλία για πρώτη φορά με διοργανώτρια την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου τον περασμένο Μάρτη, επιβάλλει πλέον την πραγματοποίησή του και μέσα στο 2018.

Οι ανεξάρτητοι δρομείς μέσω αυτού του αγώνα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι το διαφορετικό, συνδυάζοντας την αντοχή τους αλλά και τις εικόνες από το απίστευτο φυσικό κάλλος της περιοχής. 

Τη διοργάνωση στήριξαν ο ΔΟΠΑΡ και οι δημοτικές κοινότητες Σαλάκου και Απολλώνων, αλλά για την επιτυχία της συνεργάστηκαν οι σύλλογοι στίβου όπως επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών. 

Το 2018, λοιπόν αναμένεται η διοργάνωση να γίνει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, δηλαδή ή στις 4 ή στις 11, ημέρα Κυριακή, για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή.

Φυσικά, η οριστική ημερομηνία θ’ ανακοινωθεί προσεχώς, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έχει μεγάλο διάστημα διαφορά από το Μαραθώνιο Ρόδου, προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 29 Απριλίου. 
Αυτό είναι καλό για τους δρομείς, που θα έχουν πλέον την ευκαιρία, αν θέλουν, να συμμετάσχουν χωρίς πρόβλημα και στις δύο συναντήσεις. 

Η περιγραφή της διαδρομής  του περασμένου Μαρτίου. 
Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία. Οι δρομείς θα τρέξουν μία ίσια διαδρομή 100μ. σε άσφαλτο και στην συνέχεια θα στρίψουν δεξιά σε χωματόδρομο με ελαφριά κατωφέρεια, από όπου θα συνεχίσουν για άλλα 160μ. περνώντας πίσω από το ξενοδοχείο Έλαφος, μέχρι να μπούνε στο μονοπάτι.

Το μονοπάτι είναι δασικό και αποτελείται από χώμα, πέτρες και κυρίως είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες φύλλα και κλαδιά. Είναι κατηφορικό και περνά δίπλα από παλαιά ιταλικά κτήρια τα οποία χρησιμοποιόντουσαν ως φυτώρια. 

Αυτό το δασικό μονοπάτι συνεχίζεται για σχεδόν (1) ένα χιλιόμετρο χωρίς πολλές στροφές και με ήπια κλίση και στη συνέχεια τέμνει με χωμάτινο δρόμο όπου ακριβώς εκεί πάνω η διαδρομή στρίβει αριστερά από όπου και συνεχίσει να είναι πιο ομαλή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα είναι και ο σταθμός ανεφοδιασμού. Οι δρομείς θα περάσουν από τον σταθμό ανεφοδιασμού και έπειτα περνώντας το δεύτερο χιλιόμετρο, φτάνουν στις “Aχλαδιές”, όπου η διαδρομή είναι ίσια. 

Στη συνέχεια κατευθύνονται δεξιά  όπου αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι πίσω από τον λόφο που βρίσκεται το Εξωκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ακολουθώντας το ζικ-ζακ μονοπάτι φθάνουμε στο εξωκκλήσι και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά.

Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο φθάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει το μονοπάτι που μπήκαμε προηγουμένως, μόνο που αυτήν την φορά κατευθυνόμαστε δεξιά για να περάσουμε πίσω από το Ξενοδοχείο Έλαφος και αφού διανύσουμε περίπου 160μ., στρίβουμε αριστερά για να μπούμε στην άσφαλτο και να κατευθυνθούμε στον τερματισμό ή στην 1η ή και στην 2η στροφή μπροστά στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία! 

Η διαδρομή που περιγράφηκε είναι κυκλική κλειστή -2,7- Χιλιομέτρων. Για αυτούς που θα τρέξουν ή περπατήσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις των -5,4- και των -8,1- θα την επαναλάβουν 2 και 3 φορές αντίστοιχα.
Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση είναι στα 635μέτρα και στη διαδρομή κατεβαίνει στα 510 μέτρα. Στη συνέχεια ανεβαίνει πάλι στα 635μέτρα. Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή με αρνητική υψομετρική 125μ. αρχικά και με θετική υψομετρική 125μ. στο τέλος. 

-Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -2,7- Χιλιόμετρα.
-Συμμετέχοντες άνω των 12 ετών μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -5,4- Χιλιόμετρα.
-Συμμετέχοντες άνω των 17 ετών μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -8,1- Χιλιόμετρα.