Γ. Χατζημάρκος: «Είμαστε υποχρεωμένοι με την… πλάτη στον τοίχο να κάνουμε έργο»

Τη μελέτη για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα Γαδουρά, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φάκελο των προτάσεων που κατέθεσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, προς χρηματοδότηση στο  μηχανισμό ELENA – δηλαδή στο ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Τοπικά Ενεργειακά Προγράμματα.  

Όπως ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υδροηλεκτρικός σταθμός είναι το επόμενο αυτονόητο βήμα που πρέπει να κάνουμε ως τόπος καθώς έχουμε ήδη το φράγμα Γαδουρά που λειτουργεί και με πολύ μικρό κόστος μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις προτάσεις που κατέθεσε η περιφέρεια, στάθηκε επίσης στην πρόταση του φακέλου για το φωτισμό του οδικού δικτύου των νησιών, αλλά και στην πρόταση για τη δημιουργία υβριδικών σκαφών χωρητικότητας 100 ατόμων τα οποία θα εξυπηρετούν τις τοπικές γραμμές. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι μελέτες θα τύχουν χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καθώς όπως τόνισε έγινε σοβαρή και καλή δουλειά. 

«Ως περιοχή είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και οδηγούμαστε στην ευρωπαϊκή ένωση για αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καλύψουμε το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του νοτίου Αιγαίου. Εμείς δεν είμαστε σε αυτές τις περιφερειακές αρχές που διαχειρίστηκαν τον πακτωλό των εκατομμυρίων και τα χρήματα τα επέστρεφαν.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με την… πλάτη στον τοίχο να κάνουμε έργο και αναζητούμε νέους τρόπους χρηματοδότησης. Ολοκληρώσαμε την πρότασή μας που υποβάλλεται στο Λουξεμβούργο, και έχουμε σε αυτήν τρία έργα» δήλωσε ο περιφερειάρχης ο οποίος μιλώντας αναλυτικά για την κάθε μία ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο έργο μας αφορά τις παρεμβάσεις μας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε όλο το νότιο Αιγαίο στο θέμα του φωτισμού, το δεύτερο είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο φράγμα Γαδουρά, και το τρίτο αφορά την κατασκευή υβριδικών σκαφών. 

Ειδικά το τρίτο είναι πάρα πολύ καινοτόμο έργο ενώ το έργο με το υδροηλεκτρικό φράγμα νομίζω ότι είναι το επόμενο αυτονόητο βήμα που πρέπει να κάνουμε ως τόπος γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή ένα φράγμα που λειτουργεί και με πολύ μικρό κόστος αυτό μπορεί να παράξει και ρεύμα. Σε ότι αφορά το επαρχιακό μας δίκτυο σε ένα μεγάλο ποσοστό του είναι σκοτεινό και εκεί χρειαζόμαστε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Ζητάμε από την ευρωπαϊκή ένωση να μας χρηματοδοτήσει τις μελέτες και αμέσως μετά πηγαίνουμε στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Είμαι αισιόδοξος , δουλέψαμε καλά φτιάξαμε έναν πάρα πολύ καλό φάκελο και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν τα υβριδικά σκάφη θα εξυπηρετήσουν την ακτοπλοΐα, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό μοντέλο, καινοτόμο που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχό του σήμερα και το οποίο αφορά μικρά σκάφη χωρητικότητας μέχρι 100 επιβάτες τα οποία θα κάνουν μικρές τοπικές διαδρομές. Πάντως ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τεχνολογία καθώς υπάρχει και το εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο το οποίο έχει τη δυνατότητα αυτό να το στηρίξει σε ότι αφορά το γνωστικό αντικείμενο.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Στο πλαίσιο της εξαγγελίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και για την προετοιμασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μετά ΕΣΠΑ εποχή, οριστικοποιήθηκε η πρόταση που, εντός των επομένων ημερών, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η πρόταση που οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, στην Ερμούπολη, περιλαμβάνει τρεις καινοτόμες  και πρωτοποριακές προτάσεις που αξιοποιούν και εφαρμόζουν τις βέλτιστες τεχνολογίες:

1. Εκτεταμένο πρόγραμμα παρέμβασης στον ηλεκτροφωτισμό του αστικού οδικού δικτύου των νησιών της Περιφέρειας, με έργα που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση των τοπικών δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο κρίνεται εξαιρετικά ενεργοβόρο, χαμηλής απόδοσης και αισθητικής, αλλά κυρίως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους πολίτες.

2. Κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Φράγμα Γαδουρά

3. Κατασκευή υβριδικών σκαφών
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποβολή της πρότασης,  αιτείται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση των μελετών των παραπάνω τριών πρώτων ενεργειακών έργων από το μηχανισμό ELENA - European Local EΝergy Assistance (Ευρωπαϊκή Βοήθεια για Τοπικά Ενεργειακά Προγράμματα).  Πρόκειται για εργαλείο παροχής τεχνικής βοήθειας  που στοχεύει στην κινητοποίηση πόρων για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και στην υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση και εν γένει επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων τους.

Με την οριστικοποίηση της πρότασης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια να λειτουργήσουμε μέσα στη ραστώνη των αθρόων χρηματοδοτήσεων. 
Προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της περιόδου, πιστοί στις εξαγγελίες μας για την αναζήτηση πόρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των νησιών μας, ολοκληρώσαμε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την πρόταση με τα τρία πρώτα έργα για τα οποία στρεφόμαστε σε νέες πηγές χρηματοδότησης στην Ευρώπη, εκτός εθνικών πόρων και εκτός ΕΣΠΑ. Με υπευθυνότητα και καινοτόμες δράσεις, χτίζουμε το αύριο των νησιών μας και ανοίγουμε νέους δρόμους».