Δ. Γάκης: «Χάρτες Ανάπτυξης» για Ορεινές και Νησιωτικές Περιφέρειες, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, παρευρέθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου στα Γιάννενα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

Ο Δημήτρης Γάκης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Κοινοβουλίου στην ανανέωση της περιφερειακής πολιτικής, που θα πρέπει να στοχεύει, ανάμεσα στις άλλες στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην ανάπτυξη και τη στήριξη των λιγότερο ευνοημένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της Χώρας.

Με τη συγκέντρωση στις περιφέρειες αυτές σημαντικών οικονομικών και οργανωτικών πόρων για τη βελτίωση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, «το ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτομία, οι έξυπνες ειδικεύσεις στην οικονομία, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για το μικρομεσαίο επιχειρείν, η στοχευμένη αξιοποίηση των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και η ίδια η κομβική γεωγραφική θέση των Περιφερειών στους ενεργειακούς και μεταφορικούς άξονες της Ευρώπης (όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Ηπείρου που φιλοξενεί το 5ο αναπτυξιακό συνέδριο), αποτελούν τους μοχλούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στις ευαίσθητες αυτές (ορεινές και νησιωτικές) περιοχές.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις ως Επιτροπή Περιφερειών, με τη διατύπωση προτάσεων που βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν τη νομοθετική βάση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Χώρας. Σε συντονισμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με τη γνώση και την εμπειρία μας από τη συζήτηση των Στρατηγικών Σχεδιασμών των 13 Περιφερειών στην Επιτροπή μας.

Θα επικεντρώσουμε τη δουλειά μας στη λεπτομέρεια και τις ειδικές ανάγκες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, έτσι ώστε και η νομοθεσία να είναι στο μέγιστο βαθμό κατανοητή, αποτελεσματική στην πρακτική της εφαρμογή και γραφειοκρατικά ευέλικτη - με την ευρεία χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας - τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους

επενδυτές, το επιχειρείν, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που θα υλοποιήσουν αναπτυξιακά έργα και προγράμματα στις γεωμορφολογικά ιδιαίτερες αυτές περιοχές», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

«Μόνο με τις συντονισμένες ενέργειες, κράτους, τοπικών και περιφερειακών φορέων και με την ολόπλευρη θεσμική στήριξη του κοινοβουλίου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις των περιφερειών, στην κατεύθυνση της σύγκλισης των οικονομιών τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο Δημήτρης Γάκης.