Όπου  κοιτάξεις, η Ελλάδα σε πληγώνει

Tου Χ. Βουτυράκη
h_vout@yahoo.gr

Κάτω από την ολοκληρωτική επικράτηση της επιτροπείας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η Ελληνική βουλή ήταν και είναι ένα σώμα  τριακοσίων υπαλλήλων, διεκπεραιωτών των εντολών Κυβερνητών που υποτίθεται είναι προσωπικότητες μεγάλου κύρους και υψηλού IQ,  όπως οι Ντάισελμπλουμ, Γιούγκερ και πολλοί άλλοι, που ούτε στις χώρες τους δεν χαίρουν εκτίμησης.

Το σύνταγμα της Ελλάδας έχει γίνει κουρέλια από τις πρόθυμες Ελληνικές κυβερνήσεις ,γιατί κάτι πρέπει να ξεσκίσουν και τους είναι πιο βολικό να ξεσκίζουν το Ελληνικό σύνταγμα, αφού δεν έχουν τα κότσια να ξεσκίσουν τα μνημόνια όπως υπόσχονται προεκλογικά εξαπατώντας τους τρεις στους τέσσερις φτωχούς Έλληνες.

Όλους, μηδενός εξαιρουμένου, ηγέτες, πολίτες, και θεσμούς μας έχει υποδουλώσει η φοβέρα του χρέους και μας έχει πλακώσει η σκλαβιά των δανειστών.  Ανάμεσα στις Ιστορίες για αγρίους  που μας διηγούνται καθημερινά οι ξένοι  και ντόπιοι πολιτικοί και τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, μας προσφέρεται και η καραμέλα των επενδύσεων.  

Η καραμέλα αυτή   αποδεικνύεται φαρμακερή, είτε γιατί είναι ασύμφορες οι επενδύσεις όπως τις  διαχειρίστηκαν  γενικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τις ονειρεύεται ξύπνιος ο κύριος Μητσοτάκης είτε  όπως τις αντιλαμβάνονται στην κεντροαριστεροδεξιά (ανάλογα με    προς τα πού προβλέπει  ο μελλοντικός αρχηγός  της, την επόμενη κυβέρνηση).

Επειδή αυτές τις ημέρες είναι στην ημερήσια διάταξη αν φύγει η μείνει η  καταστροφική για την χώρα και ασύμφορη για τον Ελληνικό λαό  επένδυση της Καναδέζικης εταιρείας  “Eldorado Gold” και της θυγατρικής της “Ελληνικός χρυσός”, έχει ενδιαφέρον το  πως συμπεριφέρεται μια μεγάλη εταιρεία που επενδύει    σε μια αποικία χρέους όπως είναι η Ελλάδα.

Από το βιβλίο του Καναδού συγγραφέα  Ιβς Ένγκλερ, που θεωρείται ο  Τσόμσκι του Καναδά, με τίτλο “Ο άσχημος  Καναδός”,  τίτλος που δεν αναφέρεται φυσικά στην ομορφιά των Καναδών αλλά στην διεθνή συμπεριφορά της κυβέρνησης τους, πληροφορούμαστε τα ακόλουθα: Η εξωτερική πολιτική του Καναδά είναι προσανατολισμένη στην απόλυτη στήριξη των καναδέζικων εξορυκτικών εταιρειών ακόμη και όταν αυτές κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων στο εξωτερικό.

Ο Καναδάς είναι με μεγάλη διαφορά η πρώτη χώρα σε εξορύξεις στον κόσμο. Περίπου το 70% των εξορυκτικών επιχειρήσεων του πλανήτη είναι γραμμένες στο Καναδέζικό χρηματιστήριο, ενώ από το 2002 έως το 2011 οι επενδύσεις  σε εξορυκτικές δραστηριότητες εκτινάχτηκαν  από τα 30 στα 210 δις δολάρια.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι, ότι η Καναδέζικη νομοθεσία δεν επιτρέπει να οδηγηθούν στα δικαστήρια  εταιρείες που κατηγορούνται για εγκλήματα σε  ξένες χώρες.  Το αποτέλεσμα είναι, δεκάδες εταιρείες απ’ όλες τις χώρες  να μεταφέρουν στον Καναδά την έδρα τους, αποκτώντας έτσι ασυλία σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παραδείγματα: Στην Αργεντινή, όπως αναφέρει ο  Ένγκλερ «η υπουργός περιβάλλοντος της χώρας είχε καταγγείλει  την Καναδέζικη εταιρεία Barrick Gold ότι εξαγόραζε Αργεντινούς αξιωματούχους στο υπουργείο της και απειλούσε τους υπαλλήλους του γραφείου της και την ίδια.

Όπως μας είναι γνωστό, στην Ελλάδα η Καναδέζικη εταιρεία Eldorado Gold έστειλε με εντολή της κυβέρνησης  τα ΜΑΤ και με δική της εντολή τους εργαζόμενους της και τους σεκιουριτάδες της, εναντίον των κατοίκων της περιοχής εξόριξης στις Σκουριές Χαλκιδικής γιατί ξεσηκώθηκαν. Κι αυτό γιατί από αναλύσεις που έγιναν στα υλικά εκσκαφής που δημιουργεί η εταιρεία, διαπιστώθηκε απαράδεκτη συσσώρευση των δηλητηρίων μόλυβδος και αρσενικό. Επίσης εξαγοράζει και Έλληνες αξιωματούχους. 

Όπως είναι γνωστό, το εφετείο Πειραιά έχει  επικυρώσει απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά που καταλήγει ότι οι ενέργειες του κυρίου Πάχτα, πρώην υπουργού και μετέπειτα δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη που υπάγεται η περιοχή εξόρυξης, στην υπόθεση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός (θυγατρικής της Eldorado Gold) «στοιχειοθετούν την έννοια της διαπλοκής και σε επίπεδο πολιτικής την έννοια του σκανδάλου».

Επίσης στο Μεξικό, καναδέζικη εταιρεία μπλέχτηκε στην δολοφονία μελών των τοπικών κοινοτήτων. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν αναφερθεί στην Γουατεμάλα όπου ιδιωτικές εταιρείες security που εργάζονταν για λογαριασμό Καναδέζικων εταιριών εξόρυξης χρυσού, κατηγορούνται ότι έκαψαν ολόκληρα χωριά και βίασαν 11 γυναίκες ιθαγενών προκειμένου να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή που ζούσαν. Επίσης σε μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, ακρωτηριάσαν τον τοπικό ακτιβιστή Adolfo ich Chaman και στην συνέχεια τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στον λαιμό.

Στο Κονγκό, κατά τον Ένγκλερ, Καναδέζικη εταιρεία μπλέχτηκε στην σφαγή 100 ανθρώπων. Η εταιρεία διέθεσε τα αυτοκίνητα και διάφορα εφόδια σε αξιωματούχους του στρατού που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους γιατί  αντιδρούσαν στις εξορύξεις.

Εκτός όμως της παροχής ασφαλούς καταφυγίου στις εξορυκτικές εταιρείες οι Καναδέζικες κυβερνήσεις  λειτουργούν και σαν προστάτριες  των εξορυκτικών εταιρειών, ασκώντας αφόρητες διπλωματικές  πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών που γίνονται οι εξορύξεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προέρχεται πάλι από το Κονγκό την εποχή που η κυβέρνησή του είχε αποφασίσει να αναστείλει τη λειτουργία της καναδέζικης εταιρείας First Qantum Minerals. Τότε η καναδέζικη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το διπλωματικό  βάρος της στο κλαμπ του Παρισιού, για να μπλοκάρει την διαγραφή του χρέους της Αφρικάνικης αυτής χώρας, ένα χρέος που είχε χαρακτηριστεί επαχθές αφού συσσωρεύτηκε στα χρόνια της δικτατορίας Μομπούτου.

Αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, έμαθε ο Καναδάς πώς να αντιμετωπίζει χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος  οι οποίες  εκφράζουν επιφυλάξεις για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα που η Eldorado Gold  απειλεί την κυβέρνηση ότι θα εγκαταλείψει την εξόρυξη  χρυσού και χαλκού .

Ενδιαφέρον όμως έχει το πώς η Καναδέζικη εταιρεία ανέλαβε αυτή την επένδυση στην Ελλάδα.  Με την διαμεσολάβηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ,(βλέπε απόφαση Εφετείου Πειραιά μέσα σε μια νύχτα, χωρίς στρατηγική προκαταρτική μελέτη, χωρίς εκτίμηση των μεταβιβαζομένων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, και χωρίς την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, υπεγράφη η σύμβαση με την Εταιρία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold, η οποία ιδρύθηκε μόλις τρεις μέρες πριν την ανάθεση, με μετοχικό κεφάλαιο το αστείο  ποσόν των 60.000 ευρώ (εξήντα χιλιάδων.)!!!

Η δε παραχώρηση της δασικής περιοχής και ανάθεση του έργου έγιναν  έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 11 εκατ. ευρώ, και χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να συμμετέχει στην αξία  των παραγομένων μεταλλευμάτων χαλκού και χρυσού. Γι αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το άρθρο 108 του κανονισμού υγιούς ανταγωνισμού τιμώρησε την Eldorado Gold με ποινή ύψους 15.εκατ. ευρώ. 

Το   μόνο έσοδο που προβλέπεται για το Ελληνικό Δημόσιο είναι η φορολογία στα κέρδη της εταιρίας  που είναι πολύ μικρά γιατί οι καθαρές ποσότητες χαλκού και χρυσού που παράγονται στην Ελλάδα είναι σκόπιμα πολύ μικρές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλεύματος διαχωρίζεται σε χώρες του εξωτερικού και η αξία του δεν φορολογείται.

Αυτή η εταιρία απειλεί την κυβέρνηση με αποχώρηση επειδή η θέση της κυβέρνησης, εκφρασμένη από τον  Ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, είναι « Ναι στις επενδύσεις και την Eldorado Gold αλλά η Ελλάδα δεν είναι μπανανία (;) που δεν τηρεί τους κανόνες της νομιμότητας». Την ίδια ώρα η Eldorado Gold ισχυρίζεται ότι « ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. (Κλάμα η κυρία!)» 

Η ΝΔ επιδιώκει την παραμονή της Eldorado Gold στην Ελλάδα, παρ’ ότι αυτή δεν τηρεί τους Ελληνικούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλητηριάζοντας την γη και την θάλασσα και καταστρέφοντας το δάσος  της περιοχής της εξόρυξης. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφού στραγγίσει την περιοχή από χρυσό και χαλκό, να αποχωρήσει αφήνοντας την  κρανίου τόπο, χωρίς ζωή και για ασήμαντο οικονομικό όφελος. Με δηλώσεις τους οι υποψήφιοι  αρχηγοί της κεντροαριστεροδεξιάς, ανάλογα με τα πολιτικά τους συμφέροντα, είναι υπέρ της  Καναδέζικης εταιρείας και της συνέχισης του έργου.

Έτσι οι κύριοι Μανιάτης, Καμίνης,  Θεοδωράκης, Λοβέρδος και κυρία Γεννηματά πιέζουν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αντιρρήσεις της και να επιτρέψει να συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της επιλογής. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να φύγει από την Ελλάδα η Καναδέζικη Εταιρεία  και να ανατεθεί το έργο της εξόρυξης στις Σκουριές, στον λαό.

Είναι δε ριζικά αντίθετο με την επένδυση . Συμπερασματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι εκπρόσωποι του λαού πλην ΚΚΕ, επιθυμούν την παραμονή της Eldorado Gold στην Ελλάδα ανεξάρτητα οικολογικής καταστροφής με ασήμαντο οικονομικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η δε παρούσα κυβέρνηση διαφοροποιείται μόνο κατά το ότι πιέζει την εταιρεία να περιορίσει την καταστροφή τηρώντας τους νόμους.  Η περίπτωση της Eldorado Gold αποτελεί δυστυχώς κλασική περίπτωση εκμετάλλευσης μιας  χώρας αποικίας.