Ρόδος, το Χόλλυγουντ  της Ελλάδος!

H Ρόδος το νησί του Απόλλωνα Ήλιου,  έγινε «το Χόλλυγουντ της Ελλάδος», τις προηγούμενες δεκαετίες, ο τόπος όπου η τέχνη βρήκε φως, βρήκε τα μέσα, τη φύση και κάθε τι που χρειαζόταν.

Δεν είναι υπερβολή, μια σειρά διάσημων ταινιών ξένων και ελληνικών γυρίστηκαν στη Ρόδο, απονέμοντάς της τον τίτλο αυτό. Μόνο το 1960, μέσα σε 12 μήνες,  εφτά κινηματογραφικές ταινίες, ελληνικές και ξένες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες καθώς και πολλά ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν εδώ.

Ποιος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αγνοεί ότι το θαυμάσιο «Κανόνια του Ναβαρόνε» γυρίστηκε στη Ρόδο καθώς και η ταινία «Απόδραση στην Αθήνα»;

Τα θέματα των ταινιών  ήταν ετερόκλητα, ιστορικά, πολεμικά, δραματικά και ελαφρά, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί βρίσκουν στη Ρόδο εκείνο που ζητούν. Και είναι φυσικό αυτό! Γιατί η Ρόδος είναι ο τόπος όπου «οι αιώνες ομιλούν μεταξύ τους». Υπάρχουν κάστρα μεσαιωνικά, ακροπόλεις αρχαίες, βυζαντινοί ναοί, ανατολίτικα καλντερίμια και μιναρέδες, κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και πλαζ, πλούσιο πράσινο και ολογάλανη θάλασσα. 

Κι ακόμη, υπάρχουν τα μέσα για την άνετη κι ευχάριστη διαμονή ηθοποιών και τεχνικών, τα τεχνικά μέσα για το απρόσκοπτο γύρισμα των ταινιών. Και πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει ο Ήλιος, ο προστάτης Θεός Απόλλωνας της Ρόδου, που έχει χαρίσει στο νησί του τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδος. Για τα γυρίσματα των ταινιών ήρθαν στη Ρόδο εκατοντάδες τεχνικοί και κορυφαίοι ηθοποιοί του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου. 

Η μεγαλοπρεπής φαλάκρα του Γιουλ Μπρίνερ έχασε… λόγω του Ήλιου της Ρόδου. Η Μίτσι Γκέινορ σκόρπισε γλυκά χαμόγελα και ανέβηκε στο «τουριστικό όχημα» της Λίνδου το γαϊδουράκι υποστηριζόμενη από τον Γιούλ Μπρίνερ. Η Ειρήνη Παππά έκανε το Πάσχα στη Ρόδο, χορεύοντας χασάπικο στην ταβέρνα των Κρητικών.

Τότε που ερχόταν για διακοπές ο Φράνκ Σινάτρα, ο Μάρλο Μπράντο, και ο περίφημος σκηνοθέτης Γουόλτ Ντίσνεϊ, κι η φήμη του μαγευτικού νησιού είχε φτάσει στα πέρατα της γης. 
 

«ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ»
«ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ»


Το 1960 γυρίζεται στη Ρόδο από την εταιρεία Κολούμπια, η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους διεθνούς φήμης ηθοποιούς Γκρέκορυ Πεκ, Άντονυ Κουήν, Ντέιβιντ Νίβεν, Ειρήνη Παπά,  και πολλούς ακόμα, με σκηνοθέτη τον Καρλ Φόρμαν και πολλούς κομπάρσους από την πόλη και τα χωριά της Ρόδου. Στην Κρεμαστή, τον Αρχάγγελο και τη Λίνδο και βέβαια στην Παλιά Πόλη γυρίστηκαν εξωτερικές σκηνές του έργου.

Σκηνές από τα γυρίσματα παρακολούθησαν και οι Έλληνες βασιλείς στην τοποθεσία «Επτά Πηγές» σε μια ανάπαυλα του ταξιδιού τους στη Ρόδο. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ και αποτέλεσε θαυμάσια ευκαιρία για την προβολή της Ρόδου. Ήταν τότε που ο Άντονυ Κουίν αγόρασε στην περιοχή «Λαδικό» στο Φαληράκι 100 στρέμματα παραλιακής και βραχώδους έκτασης, με φυσικό λιμανάκι στην τιμή των 65.000 δραχμών, προκειμένου να ανεγείρει ιδιόκτητη έπαυλη και κινηματογραφικό στούντιο.

Στη Ρόδο το 1960  γυρίστηκε και η ταινία  «Δέμα Εκπλήξεων» με τον Γιούλ Μπρίνερ  και τη Μίτσι Γκέινορ, που μπορεί να μην είχε την ανάλογη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική, αλλά προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο διαφημίζοντας το νησί.

Το 1960 γυρίστηκαν και οι ελληνικές ταινίες: «Διακοπές στη Ρόδο» με τους Κώστα Κακκαβά, Ντίνα Τριάντη, Βούλα Χαριλάου, «Λύτρωσέ με αγάπη μου» του Γιαννακόπουλου, «Τσακιτζής» του Κ. Ανδρίτσου, με τους Ανδρέα Μπάρκουλη, Γκέλη Μαυροπούλου, Στέφανο και Αλέκα Στρατηγού και άλλους, «Διακοπές στο Μιραμάρε» με τη Μπεάτα  Ασημακοπούλου, Κούρτη, «Απολύτρωση» με τους Σπύρο Φωκά, Λορένα ντε Λούκα, Μιράντα Κουνελάκη,  «Πεταλούδα της νύχτας», με τη Χριστίνα Σύλβα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ήρθαν και πολλοί παραγωγοί που γύρισαν ντοκιμαντέρ με ποικίλα θέματα.

«ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ»
«ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ»


Το 1947 γυρίστηκε στη Ρόδο η ταινία «Άννα Ροδίτη» παραγωγή της ΑΝ-ΖΕΡΒΟΣ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαζιάδη, Γ. Φιλίππου με θέμα της την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών και Ιταλών, με το Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Καίτη Πάνου, το Δήμο Σταρένιο,  και άλλους. Επιπλέον γυρίστηκε η ταινία «Χαλιμά» του Π. Γιαννακού (Κοκοβιού). Και οι δύο αυτές ταινίες ανήκουν στα πρώτα μεταπολεμικά βήματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Με όλα αυτά που συνέβαιναν  ξεκίνησε ένας Ρόδιος επιχειρηματίας και ίδρυσε την εταιρία «Ρόδος Φιλμ» με την οποία γύρισε την ταινία «Το Χαμίνι» με την Κάκια Αναλυτή. Ο Κ. Πατρονικόλας και η εταιρία ΕΛΤΟΥΡΕ αποφάσισαν να παράγουν κινηματογραφικές ταινίες και να δημιουργήσουν στούντιο στη Ρόδο. Και η κυβέρνηση ανήγγειλε διά του υπουργού κ. Μάρτη τη διοργάνωση Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ στη Ρόδο. Ποιος αμφιβάλλει ύστερα απ’ όλα αυτά ότι δίκαια ονομαζόταν  η Ρόδος «Χόλλυγουντ της Ελλάδος»;
 

«ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ»
«ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ»

Τον Ιούνιο του 1959 γυρίζεται  η ταινία «Κρουαζιέρα στη Ρόδο» με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Κώστα Κακκαβά, Ντίνα Τριάντη,  και σκηνοθέτη το Γιάννη Δαλιανίδη.

Στις 11 Μαΐου 1962 επισκέπτεται τη Ρόδο ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 φθάνει στη Ρόδο για σύντομη παραμονή ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουόλτ Ντίσνεϊ. Το Νοέμβριο του 1963 γυρίζει στη Ρόδο σκηνές από την ταινία με τίτλο «Στου φεγγαριού τα κρόσσια». 

Στις 6 Απριλίου 1964 η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος φθάνουν στη Ρόδο για να γυρίσουν την ταινία της Φίνος Φιλμ «‘Ένας μεγάλος έρωτας» σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

«ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ»
«ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ»


Στις 18 Ιουνίου 1964 ο Αλέκος Σακελλάριος αρχίζει το γύρισμα στη Ρόδο της ταινίας «Το δόλωμα» παραγωγής Φίνος Φιλμ, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το Ντίνο Ηλιόπουλο, το Βαγγέλη Βουλγαρίδη, τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1964 γυρίζεται στη Ρόδο το φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κορίτσια για Φίλημα», με τη Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Βουτσά, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέα Ντούζο.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1966 φθάνει στη Ρόδο ο διάσημος ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου Μάρλον  Μπράντο. 

Τον Αύγουστο του 1967 αρχίζουν στη Ρόδο τα γυρίσματα της ταινίας της Φίνος Φιλμ «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», με σκηνοθέτη το Ντίνο Δημόπουλο και πρωταγωνιστές το Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Μπέτυ Αρβανίτη, το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Νόρα Βαλσάμη, το Χρόνη Εξαρχάκο και τη Μέλπω Ζαρόκωστα. Στην ταινία έπαιξαν και πολλοί νέοι από τη Ρόδο ως κομπάρσοι.

Στις 28 Αυγούστου 1967 έρχεται στη Ρόδο ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλτον  Ήστον.
Στις 7 Νοεμβρίου 1972 επισκέπτεται τη Ρόδο ο ηθοποιός Τζωρτζ Χάμιλτον προκειμένου να πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Κάμερον Μίτσελ και Λουτσιάνα Παλούτσι στην ταινία ελληνοαμερικανικής παραγωγής «Συνάντηση στη Ρόδο».

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»


Το Μάρτιο του 1978 γυρίζονται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σκηνές από την ταινία «Απόδραση στην Αθήνα». Μεταξύ των πρωταγωνιστών η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε, οι Ντέιβιντ Νίβεν, Ρότζερ Μουρ, Τέλης Σαβάλας, Έλιοντ Γκουλντ και άλλοι. 

Τα επόμενα χρόνια λιγοστές ταινίες γυρίστηκαν στη Ρόδο μεταξύ αυτών το 1988 η ταινία «Το νησί του Πασχάλη», μια αγγλοιταλική παραγωγή με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Τσαρλς Ντάνς, Έλεν Μίρεν.
Οι προσπάθειες του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παραγωγών έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια. Μακάρι να αποδώσουν καρπούς.

Πηγή: Νικολάου Νίκος-Αγγελής Αντώνης "Η ΡΟΔΟΣ του εικοστού αιώνα"