Γ. Χατζημάρκος: Απουσιάζει παντελώς από  τα νησιά μας το κράτος

Ξέσπασε προχθες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος για την εγκατάλειψη των κρατικών υποδομών στη Ρόδο, και για την αδιαφορία του κεντρικού κράτους που έχουν σαν αποτέλεσμα να διασύρεται διεθνώς το νησί μας και να δέχεται τα πυρά της διεθνούς κοινότητας.

Με αφορμή ερώτηση για το αν οι χώροι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης δίπλα στο περιφερειακό φυτώριο προορίζονται για χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος απουσιάζει εντελώς από την περιοχή μας τονίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να… αρμέγει τη Ρόδο!

Απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου λέγοντας τα εξής: «Ο χώρος δεν ανήκει στην περιφέρεια αλλά γειτνιάζει με γη που ανήκει στην περιφέρεια… Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έχω καμία ενημέρωση. Οποιαδήποτε πληροφορία έχω γι’ αυτό το χώρο τη μαθαίνω από τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχω καμία ενημέρωση από κανέναν για το τι σχεδιάζει εκεί και ποιος».
Αναφερόμενος παρεμπιπτόντως στην κατάσταση που παρουσιάζουν τα κρατητήρια στη Ρόδο και στη Μεγίστη, δήλωσε ότι η ντροπή έχει… ιδιοκτήτη και είναι το υπουργείο δημόσιας τάξης που αδιαφορεί παντελώς για το θέμα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η περιφέρεια δηλώνει «παρούσα» καθώς θα αναλάβει την αποκατάστασή τους καλύπτοντας το κενό του κράτους που απουσιάζει…

«Σχετικά με τα κρατητήρια, είναι μία εικόνα που μας πληγώνει. Σίγουρα μας πληγώνει καθώς δεν είναι αυτή μία εικόνα που ταιριάζει στον πολιτισμό και στην ιστορία της Ρόδου.
Σήμερα μίλησα και με τον αστυνομικό διευθυντή και με τον πρόεδρο των αστυνομικών. Και σε αυτή την περίπτωση εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε δουλειά… όπου υπάρχει ένα κτίριο είναι εγκαταλειμμένο  από το ελληνικό κράτος…
Που είναι το ελληνικό κράτος; υπάρχει σε αυτό τον τόπο;

Μόνο δικαστικές αποφάσεις ξέρει να βγάζει για να μας εξώσει από τα κτίρια τα οποία εμείς συντηρούμε και κρατούμε όρθια. Είναι κατάσταση αυτή; Πληρώνουμε συνέχεια και τα… ακούμε κιόλας… Πληρώνουμε τα κτίρια όλων των κρατικών υπηρεσιών…

Σήμερα λοιπόν μίλησα και με τους δύο και τους είπα τι προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και θα το βάλει η περιφέρεια να φτιάξει τα κρατητήρια. Να φτιάξει και τα κρατητήρια του λιμεναρχείου…

Σε κανέναν δε λέμε όχι και τι γίνεται μετά; Μας κακολογούν επειδή δεν κάνουμε τη δουλειά γρήγορα. Δίπλα μας μία υπηρεσία με 120 μηχανικούς εκεί δε χτυπά κανείς την πόρτα!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Καστελλόριζο είπε ότι μένουν μόνο οι  υποσχέσεις χωρίς να γίνονται πράξεις και δήλωσε τα εξής:

«Σε ότι αφορά το προσφυγικό συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση. Στο Καστελλόριζο υπάρχει μία πολύ μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, συναντήσαμε πολύ σκληρές αντιλήψεις και ο δήμος ήταν πολύ επιφυλακτικός και αμυντικός και σε πολλά θέματα ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη συνεργασία δεν μπορέσαμε να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαχείρισης.
Το μόνο που απομένει στο Καστελλόριζο είναι να παίρνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τον κόσμο από εκεί. Πρέπει όμως η ταυτοποίηση να γίνει εκεί. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι σκληροί. Πρέπει να στηρίξουν αυτά τα νησιά αλλά τα στηρίζουν μόνο λεκτικά. Όταν έρχεται η ώρα να στείλουμε κόσμο και χρήματα αυτό δε γίνεται…»

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης για το ρόλο της περιφέρειας όπου υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Σε λίγο όταν η οργή θα ξεχειλίσει θα πουν κάποιοι για την περιφέρεια γιατί είναι ο… σάκος του μπόξ!
Βλέπετε ότι είμαστε ο εργολάβος των πάντων, σιωπηλός αθόρυβος που τα χρηματοδοτεί όλα…

Η περιφέρεια πρέπει να πληρώσει όλων τα όνειρα; Και την ίδια στιγμή να μην αναγνωρίζει κανένας τα προβλήματα που έχει!
Είναι ντροπή για τη Ρόδο αλλά θα πρέπει να λέμε ποιοι έχουν αυτή την ντροπή. Η ντροπή έχει ιδιοκτήτη, είναι το υπουργείο δημόσιας τάξης.

 Η τελευταία εργολαβία που είχε γίνει στα κρατητήρια είχε γίνει από την περιφέρεια… Ντροπή όμως και γι αυτούς που μόνο αρμέγουν τη Ρόδο, όχι ντροπή για τη Ρόδο! Τι θα κάνουν αυτοί; Θα είναι τηλεθεατές και θα κάνουν κριτική στην περιουσία τους;»