Χατζημάρκος: πρέπει να επικρατήσει η λογική και η δικαιοσύνη για τα νησιά

«Τα νησιά μας πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα εκτός από τη φορολογία και στην κατανομή των χρημάτων», δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφερόμενος στην συνεδρίαση της ΠΕΔ που έγινε προ ημερών στη Σύρο για θέματα ναυτιλίας και ακτοπλοΐας.

Όπως τόνισε και στη συνεδρίαση πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η λογική και η δικαιοσύνη και τα νησιά μας να πάρουν όλα όσα αξίζουν και δικαιούνται, καθώς σήμερα υπάρχει άνιση κατανομή κονδυλίων ανάμεσα στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.

«Θα είμαστε δυσάρεστοι μέχρι να κερδίσει αυτός ο τόπος αυτά που δικαιούται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης  ο οποίος υπογράμμισε ότι η νησιωτική Ελλάδα σε ότι αφορά τα δίκτυα μεταφορών δεν ήταν απλώς ο φτωχός συγγενής αλλά δεν υπήρξε ούτε…καν συγγενής.

«Θα γίνω κουραστικός, θα το λέω κάθε μέρα πως σε μία χώρα που για μόνο πέντε δρόμους ξόδεψε 12 δις τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εμείς αγωνιζόμασταν για 20 μήνες να βρούμε τα 8 εκατομμύρια για το λιμάνι της Σαντορίνης. Δίκαια και πολύ σωστά έγιναν αυτά για την ηπειρωτική χώρα που εκσυγχρονίζεται. Αλλά θα πρέπει να πηγαίνει σε αυτή τη διαδρομή όλη μαζί η χώρα, και να μην πηγαίνει πίσω κάποιος δηλαδή να μη ξεχνάνε τα νησιά.

Και συμβαίνει να μη γυρίζει και κανένας το βλέμμα πίσω να δει αν ξέχασαν κάποιον» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος έκανε γνωστό ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά το αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας που θα πραγματοποιηθεί το β δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να κατέβει στα νησιά, και να δώσει επιτέλους σε αυτά όσα αξίζουν και δικαιούνται. Εγώ ζήτησα η κατανομή των χρημάτων που έχει η χώρα για τα μεταφορικά της δίκτυα να γίνεται και με κριτήριο τη χωρητικότητα των δικτύων αυτών. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να αρχίσουμε να δουλεύουμε με την κοινή λογική και με δικαιοσύνη. Σε αυτή τη χώρα συμμετέχουμε ισότιμα μόνο σε ότι αφορά τους φόρους και τις ποινές. Ήρθε η ώρα να συμμετάσχουμε ισότιμα και σε ότι αφορά την κατανομή χρημάτων.

Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρειά μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός με σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο θα είναι εδώ για ένα διήμερο» είπε  ο περιφερειάρχης.