Αναζητούν 180 εκατομμύρια ευρώ από Δωδεκανήσιους οφειλέτες

Τον Θεό τους δεν έχουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης και του υπουργείου των Οικονομικών, πουν πριν από μερικές  μέρες έδωσαν στη δημοσιότητα την λίστα με τα ονόματα – τάχα – φοροοφειλετών, προκειμένου έτσι να ασκήσουν πιέσεις για να μπορέσουν στη συνέχεια να τα εισπράξουν!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ από την ανάλυση της λίστας αυτής, πρόκειται για πανομοιότυπη σχεδόν λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα και πριν από μερικά χρόνια, στην οποία περιλαμβάνονται εταιρίες και επιχειρηματίες οι οποίες είτε είναι πτωχευμένες, είτε βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης, είτε δεν υφίστανται πλέον. Για παράδειγμα, μέσα σε αυτές τις εταιρίες  και τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις χιλιάδες των οφειλετών, βρίσκεται ακόμα και η ΔΑΝΕ!

Το σύνολο των ποσών αυτών, ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ευρώ και βέβαιο θεωρείται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε... ένα ευρώ, όπως έγινε δηλαδή ακριβώς και τις προηγούμενες φορές.

Το μέτρο αυτό της δημοσιοποίησης δηλαδή των ονομάτων των συγκεκριμένων ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, εφαρμόστηκε και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα.
Τα χρέη αυτά εκ των πραγμάτων δεν διαγράφονται αλλά το βέβαιο είναι επίσης ότι δεν πρόκειται και να εισπραχθούν ποτέ.
Στις αρχές Οκτωβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε εκ νέου το...  μνημονιακό της καθήκον και δημοσίευσε την ανανεωμένη λίστα με τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου.

Η λίστα που περιλαμβάνει 6.225 ονόματα φυσικών προσώπων τα οποία χρωστούν -αθροιστικά-  το τεράστιο ποσό των 19,693 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι πιθανότητες είσπραξης είναι μηδαμινές ειδικά για αυτούς που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρωστάει 1,266 δισ. ευρώ, ο δεύτερος 428 εκατομμύρια ευρώ και ο τρίτος 363 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των 6.225 ονομάτων, τα 2.327 εμφανίζονται να οφείλουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και τα υπόλοιπα ονόματα έχουν χρέη κάτω από αυτό το όριο. Βάσει του νόμου, η ΑΔΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.