Ρόδος: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, παρουσία του πρόεδρου της Βουλής

Ρόδος: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, παρουσία του πρόεδρου της Βουλής

Ρόδος: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, παρουσία του πρόεδρου της Βουλής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1033 ΦΟΡΕΣ

Ο κ. Βούτσης εξήρε τους αγώνες του ελληνικού και του Δωδεκανησιακού λαού

Εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο παλιό ελληνικό προξενείο και καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της ιταλικής κατοχής των νησιών έως και λίγο μετά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος (π. 1912-1955) και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: η ιταλική κατοχή, η δίνη του πολέμου, η βρετανική διοίκηση, το μέτωπο της διπλωματίας, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση 1947-1948, η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου 1948-1955 και θα είναι ανοικτή για δύο μήνες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της βουλής κ. Βούτσης εξήρε τους αγώνες του ελληνικού και του Δωδεκανησιακού λαού που σηματοδοτούν το μέλλον ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης χωρίς εμμονές και ακρότητες «Θέλω να πω ευθέως ότι η δουλειά που έχει γίνει με την συμβολή και την συνδρομή του Ιδρύματος της βουλής για την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι πάρα πολύ σημαντική. Και είναι σημαντική για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης για την οποία ως βουλή κάνουμε μία συστηματική προσπάθεια.» τόνισε ο πρόεδρος της βουλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της ιστορικής μνήμης οκ. Βούτσης επεσήμανε στην ομιλία του τα εξης «Θα πρέπει εμείς οι νεώτεροι και οι ενδιάμεσοι να έχουμε όσο πιο καθαρή την μνήμη απέναντι στη λήθη για στην ανασύσταση της ιστορικής μνήμη σε όλες της τις πτυχές χωρίς μονομέρειες, χωρίς εμμονές χωρίς αποκρύψεις. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι μία δύναμη και ένα όπλο για ένα λαό και μια χώρα που θα βγεί ξανά πριν συμπληρώσουμε τα 200 χρόνια από την εθνική απελευθέρωση και επέτειο σε ένα ρόλο που ελπίζουμε να είναι πρωταγωνιστικός.

Είναι σημαντικό να δούμε ότι αυτή η μακρόχρονη διαδρομή αγώνων που κατέληξε πραγματικά να αποκατασταθεί ο εθνικός κορμός από τον μεγάλο ακρωτηριασμό του είναι τα αποτυπώματα για το μέλλον και για τους σημαντικούς αγώνες. Οι αγώνες αυτοί των Δωδεκανησίων κατέστησαν αναπόδραστο το γεγονός της εθνικής επανένωσης και αποτελούν σημαντικά διδάγματα και σημείο αναφοράς για το μέλλον».

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο αντιρπόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτ΄ριος Σαντορινιός, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κτίριο τοποθετήθηκε και η ιστορική πινακίδα που υπήρχε κατά τη λειτουργία του προξενείου, ενώ πρόθεση της περιφέρειας είναι ο χώρος αυτός να παραμείνει ζωντανός και να φιλοξενεί σημαντικά γεγονότα.

Μιλώντας για τη σημερινή μέρα ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής: «Είναι μία μέρα που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τα Δωδεκάνησα και φυσικά στο πρόσωπο της Ρόδου που είναι η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου. Αναφέρομαι στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί σε ένα ιστορικό κτίριο του νησιού μας το παλιό προξενείο της Ελλάδος. Βρήκαμε και την πινακίδα που είχε για να την ξαναβάλουμε στο κτίριο, αυτήν που έλεγε Ελληνικό προξενείο. Είναι η πρωτότυπη, τη βρήκαμε στην αποθήκη, και την έχουμε αναρτήσει…

Εκείνη τη μέρα 28η Οκτωβρίου 1940 η χώρα έγραψε μία μεγάλη ιστορία, εκείνη τη μέρα το κτίριο έκλεισε και ακριβώς την ίδια μέρα 77 χρόνια μετά ανοίγει. Ανοίγει ξανά την πόρτα του ανακαινισμένο, το κτίριο που αγοράστηκε επί νομαρχίας Σάββα Καραγιάννη από την οικογένεια Παυλίδη, ανακαινίστηκε από τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και ανοίγει τις πύλες του στις 28 Οκτωβρίου.

Αυτές οι στιγμές δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να κοιτάξουν μία ματιά στο παρελθόν και στην ιστορία αυτού του τόπου για να αντιληφθούν τι ακριβώς έχουν να προστατεύσουν. Πόσο βαριά είναι η κληρονομιά που έχουν παραλάβει… Η έκθεση θα παραμείνει για δύο μήνες και στόχος μας είναι αμέσως μετά να φέρουμε μία άλλη έκθεση επίσης σημαντική για την ιστορία του τόπου».

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου