Δ. Γάκης: "Είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε στις προκλήσεις όλοι μαζί και να συνεχίσουμε ενωμένοι μπροστά, με σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον"

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Ρόδο και στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που διοργανώθηκε στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Σήμερα στη Ρόδο γιορτάζουμε διπλά. Μαζί με όλη την Ελλάδα τιμούμε το Έπος του ’40 και την ηρωική αντίσταση που προέταξε ο Ελληνικός Λαός στους φασίστες εισβολείς. Είναι χρέος μας και ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, απέναντι στους νέους και τις νέες που σήμερα με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια παρέλασαν ενώπιον των πολιτών της Ρόδου, να μεταφέρουμε αναλλοίωτο στις μελλοντικές γενιές το διαχρονικό μήνυμα του έπους του ’40 και της Εθνικής Αντίσταση: Για αγώνα με συνέπεια και αυταπάρνηση ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και το ναζισμό. Για την Ειρήνη και την Ελευθερία. Ιδιαίτερα τώρα, που φαίνεται να επιστρέφουν τα φαντάσματα του ακραίου εθνικισμού ή και του νεοφασισμού στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Σήμερα που οι πόλεμοι και η προσφυγική κρίση υποβάλλουν σε δοκιμασία την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σήμερα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η επαναβεβαίωση των ανθρωπιστικών αξιών που ενέπνευσαν την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και η αναζήτηση νέων οραμάτων που θα ενισχύσουν την κοινή δέσμευση για ειρήνη και πρόοδο.

Για τους Δωδεκανήσιους, ωστόσο, αυτή η πανελλήνια γιορτή, φέρνει στο νου και μια ακόμη επέτειο. Την 28η Οκτωβρίου του 1947, έναν σημαντικό σταθμό στην πολύχρονη πορεία επίμονων αγώνων των Δωδεκανησίων μέχρι τη πλήρη δικαίωσή τους. Σήμερα, στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου στη Ρόδο, τιμούμε τα 70 χρόνια από την από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Ελληνικό κορμό με την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την «μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση». Τιμούμε τη θυσιαστική αντοχή των Δωδεκανησίων, θυμόμαστε τις στιγμές δόξας και εθνικής υπερηφάνειας, στρέφουμε το βλέμμα μπροστά, με αισιοδοξία για το αύριο.

Η σημερινή επετειακή εκδήλωση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Ρόδο, είναι υψηλά συμβολική. Η ανακήρυξη του 2017 ως «Έτος Δωδεκανήσου» από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η σημερινή παρουσία του Προέδρου της Βουλής στα εγκαίνια της έκθεσης, επιδεικνύουν το σεβασμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην ιστορία και στους αγώνες της Δωδεκανήσου για Δημοκρατία και πρόοδο, υποστηρίζουν τη «Νησιωτικότητα» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στέλνουμε σε όλους τους Δωδεκανήσιους ένα μήνυμα ενότητας και ταυτόχρονα μια πρόσκληση συμμετοχής στο διάλογο για το μέλλον των νησιών μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Για ανάπτυξη και πραγματική κοινωνική και εδαφική συνοχή στα νησιά μας.

Είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε στις προκλήσεις όλοι μαζί και να συνεχίσουμε ενωμένοι μπροστά, με σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον.»