Σοβαρές ανησυχίες για αγγλικό tour operator

Στα απόνερα της χρεωκοπίας της Monarch, την οποία ακολούθησε ο αγγλικός tour operator Chadwell Travel, που δραστηριοποιείτο με την εμπορική επωνυμία A1 Travel, υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία για φαινόμενο ντόμινο στην αγγλική τουριστική αγορά, με tour operators που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Και αν η αρχή με τον Α1, ήταν διαχειρίσιμη, καθώς ήταν ένας μικρομεσαίος tour operator, με μικρό πρόγραμμα στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι ανησυχίες στην ελληνική τουριστική αγορά, για σημαντικού μεγέθους αγγλικό tour operator, ο οποίος οφείλει μεγάλα ποσά σε ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο tour operator αυτός, που διακινεί σημαντικό αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, εμφανίζει το τελευταίο διάστημα, σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του, με την ανησυχία να έχει ενταθεί, αφενός από την αδυναμία επικοινωνίας με τις οικονομικές του υπηρεσίες και αφετέρου με την αποχώρηση από την εταιρία στενού συγγενικού προσώπου του ιδιοκτήτη, το οποίο κατείχε πολύ σημαντική θέση.

Μάλιστα, το money-tourism.gr, έχει στη διάθεσή του την επιστολή αποχώρησης του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου στελέχους, προς τους συνεργάτες, την οποία για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύει.

Πληροφορίες που δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθούν, κάνουν λόγο και για δεύτερο διευθυντικό στέλεχος, επίσης συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη, που έχει αποχωρήσει από την εταιρία, το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε το money-tourism.gr, επιβεβαίωσαν το πρόβλημα των καθυστερήσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι παραδοσιακά ο συγκεκριμένος tour operator, καθυστερούσε τις πληρωμές, όχι όμως τόσο πολύ.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι ξενοδόχοι κατάφεραν και επικοινώνησαν με την οικονομική διεύθυνσή του, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποιες ημερομηνίες εξόφλησης των οφειλομένων, «λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων και αλλαγών», όπως τους τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Και βεβαίως αυτή τη στιγμή στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου δεν υφίσταται σοβαρό θέμα με ταξίδια Άγγλων, αλλά υφίσταται πολύ σοβαρό θέμα για τα οφειλόμενα στα ξενοδοχεία…

Το πρόβλημα με την Monarch

Η χρεωκοπία της Monarch, έχει επιφέρει σημαντικά βάρη ειδικά στους μεσαίους και μικρούς tour operators, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Η αύξηση είναι μεγάλη και έχει υποδαυλιστεί περαιτέρω και από τις μεγάλες ακυρώσεις πτήσεων της Ryanair.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες που αγοράζουν αεροπορικές θέσεις, καλούνται να πληρώσουν τιμές εισιτηρίων, που υπερβαίνουν το κέρδος από την πώληση, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η λειτουργία τους, αφού ουσιαστικά καλούνται να πληρώσουν διαφορές δεκάδων ή εκατοντάδων λιρών σε κάθε εισιτήριο, που αν πολλαπλασιαστούν με τα χιλιάδες ταξίδια, δίνουν οικονομικά μεγέθη που οδηγούν τα πρακτορεία σε χρεωκοπία.

Πηγή: money-tourism.gr