Μια εικόνα χίλια ερωτηματικά

Γράφει ο Νίκος Μπιλιάς

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται, έχουν ληφθεί από την περιοχή Τσαΐρι/Ιαλυσού στον δρόμο που ξεκινάει από το παλιό στρατόπεδο (299), οδηγεί προς το INTERBETON και καταλήγει στη λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου.

Οπως βλέπετε δεξιά και αριστερά του δρόμου έχουν σχηματιστεί-σκουπιδότοποι-με μπάζα σκουπίδια και λογής-λογής άχρηστα αντικείμενα.

Οι εικόνες αυτές δημιουργούν εκ πρώτης όψεως έναν αποτροπιασμό και στη συνέχεια θέτουν διάφορα ερωτηματικά όπως:
Γιατί αυτή η τριτοκοσμική κατάντια;
Γιατί αυτή η ασυνειδησία και η αδιαφορία;
Γιατί η ανοχή;
Γιατί δεν επεμβαίνουν οι αρχές;
κτλ. κτλ.

Αφήνει να εννοηθεί ότι σιωπηρώς αποδεχόμαστε την μόλυνση του περιβάλλοντος, την καταστροφή της χλωρίδας, τη δημιουργία επιδημιών και ασθενειών και τον κίνδυνο πυρκαγιών. Είναι σίγουρο ότι οι ασυνείδητοι κομπογιαννίτες-δράστες αυτών των χωματερών στερούνται βασικούς κανόνες αγωγής, καλής συμπεριφοράς και κοινωνικής μόρφωσης.
 


Οπως ζουν στα σπίτια τους έτσι συμπεριφέρονται και προς τα έξω. Είναι οι ίδιοι τύποι που γεμίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες και αποτσίγαρα.

Είναι αυτοί οι οποίοι ενεργούν ασυνείδητα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οι τύπου όμως αυτοί πρέπει να εντοπίζονται, να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Τι κάνει η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση; Τι κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες για να συλλάβουν τους ασυνείδητους παραβάτες;

Σχεδόν τίποτα! Αμφιβάλλω αν οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν εντοπίσει τις παράνομες αυτές χωματερές.

Επιβάλλεται όμως στην προκειμένη περίπτωση και ο Δήμος και οι κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να σταματήσει η περαιτέρω διόγκωση του φαινομένου.

Μια καλή πρόταση θα ήταν να γίνει μια αξιοπρεπής περίφραξη της περιοχής και να γίνεται έλεγχος του χώρου με ηλεκτρονικές κάμερες.

Ισως υπάρχουν καλύτερες προτάσεις, επιβάλλεται όμως να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ.
 


Τελειώνοντας θέλω ακόμη μια φορά να υπενθυμίσω ότι: Η Ρόδος είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου.

Οι επισκέπτες του νησιού μας δεν απαθανατίζουν μόνο το γαλάζιο της θάλασσας και το μεσαιωνικό κάστρο. Συχνά φωτογραφίζουν και το θλιβερό θέαμα με τις πλαστικές σακούλες τους δρόμους και με τις παράνομες χωματερές στα δάση και φυσικά δυσφημίζεται το νησί.

Η Ρόδος, εκτός από ιστορικά μνημεία, έχει να παρουσιάσει και πολλές φυσικές ομορφιές. Αλλά ένας ιστορικός και όμορφος τόπος πρέπει συνάμα να είναι καθαρός και νοικοκυρεμένος, διότι αυτό αντικατοπτρίζει το ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΣ.