Το τοπίο στην κορυφή της ροδιακής ακρόπολης

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου σας προσκαλεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στις 8.15 το βράδυ, στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Αγγλίας, στην Πλατεία Μουσείου, σε συνάντηση όπου θα αναπτυχτεί το θέμα:  «Το τοπίο στην κορυφή της ροδιακής ακρόπολης. Ναός Αθηνάς Πολιάδος -Διός Πολιέως - Νυμφαία και ο περιβάλλον χώρος τους». Προβληματισμοί και προτάσεις.

Στις 8 του περασμένου Οκτωβρίου, μια απρόσμενα  ηλιόλουστη Κυριακή μετά από διήμερες μπόρες,  ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε  ένα ωραίο  “φθινοπωρινό περίπατο στα Νυμφαία της ροδιακής ακρόπολης”, με τουλάχιστον 130-150 μέλη και φίλους μας.

Είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στους αρχαίους δρόμους του ιπποδάμειου συστήματος,  να μιλήσουμε για την αρχιτεκτονική του τοπίου που οι αρχαίοι ρόδιοι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν, αφού εκμεταλλεύτηκαν όλες τις ομορφιές της φύσης,  να ανεβοκατέβουμε στα τέσσερα υπόγεια Νυμφαία και να γνωρίσουμε τον αθέατο σήμερα ναό της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιεως, καταπατημένο από τις 12 κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών.  

Εκείνη την Κυριακή κάποιοι φίλοι μας έλειψαν από τον φόβο του κακού καιρού, ενώ πολλοί από αυτούς,  που μαζί περιηγηθήκαμε τα μνημεία, σχολίασαν τους περιβάλλοντες χώρους τους και τα κακά κείμενα,  ζητώντας μας -ως Σύλλογος- να πάρουμε πρωτοβουλίες. 

Για τους λόγους αυτούς σας προσκαλούμε να ξαναδούμε καθιστοί τα μοναδικά αλλά  αρκετά άγνωστα αυτά  μνημεία του βόρειου λόφου της ακρόπολης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και με τις ασχήμιες της περιοχής, να μιλήσουμε σχετικά και ίσως να πάρουμε αποφάσεις για συγκεκριμένες προτάσεις.

Σας περιμένουμε και θα χαρούμε να έρθετε προβληματισμένοι.