Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πλημμυρών στη Ρόδο

Συνεδρίασε χτες στη Ρόδο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και της ανάγκης για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου.

Σκοποί της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν οι εμπλεκόμενες αρχές και φορείς ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων  που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο.

Προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος με τη συνδρομή του  προϊστάμενου του τμήματος πολιτικής προστασίας Νίκου Χατζηγεωργίου.

Όπως είπε η αντιπλημμυρική περίοδος ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, ενώ όπως έκανε γνωστό ήρθε το μεσημέρι της Τετάρτης και η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο προς ενημέρωση κάθε φορέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των ρεμάτων και φρεατίων, να καταγραφούν οι ιρλανδικές διαβάσεις και να τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες ενημέρωσης.  Επίσης να γίνει χαρτογράφηση του κινδύνου των πλημμυρών, έλεγχος και καθαρισμός οδικού δικτύου, έργα συγκράτησης εδαφών, και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων από απορρίμματα. Όπως ενημέρωσε έγιναν καθαρισμοί με εργολαβίες σε Κρεμαστή, Αρχίπολη, Αφάντου και έγιναν καθαρισμοί πρανών σε Άγιο Ισίδωρο, Καλαβάρδα και Κάμειρο Σκάλα.

Μιλώντας για τις υπηρεσίες της περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι υπάρχει ετοιμότητα ενισχύοντας τις εθελοντικές ομάδες με υλικά, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία και με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου υπογράμμισε ότι για ένα μεγάλο διάστημα γίνεται ο καθαρισμός των φρεατίων και των καναλιών απορροής, ενώ με μηχανήματα της περιφέρειας καθαρίστηκε μεγάλο μέρος του νησιού και παράλληλα με τη συνεργασία των εργολάβων καθαρίστηκαν τα ποτάμια. Καθαρισμοί έγιναν σε Κρεμαστή, Θεολόγο, Αφάντου, Απολακκιά ενώ οι εργασίες γίνονται χωρίς προβλήματα.
 

Ο νέος διοικητής της ΠΥΡ Γιάννης Τσιτσικάς αφού επεσήμανε τη χρησιμότητα της πρόληψης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση μέσα από βατούς δρόμους χωρίς εμπόδια. Σε ότι αφορά το λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ) θα πρέπει να δοθεί προσοχή λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους καθώς μετά τη φωτιά θα σημειωθούν κατολισθήσεις, αν δεν παρθούν μέτρα.

Τέλος επεσήμανε ότι πρέπει επίσης να καθαριστούν τα ρέματα από τα καλάμια, και να γίνει πιο ενεργή η συμμετοχή των εθελοντών στο έργο αντιμετώπισης των πλημμυρών.

Σημαντικά ήταν τα όσα είπε ο Δημήτρης  Λεφάκης από τη Διεύθυνση Δασών για τα έργα στο λόφο του Αγίου Στεφάνου. Συγκεκριμένα είπε πως σε ότι αφορά το λόφο του Αγίου Στεφάνου, υπήρξε επικοινωνία της υπηρεσίας με το δήμο στην οποία κατέληξαν στο να κατασκευαστούν κορμοδέματα ή ξυλοφράκτες από το δήμο, τα οποία θα αφορούν γύρω στα 400 μέτρα. «Τίθενται όμως κάποια πρακτικά προβλήματα καθώς τα καμένα δέντρα είναι στρεβλά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κορμοδέματα και πρέπει να μεταφερθεί ξυλεία είτε από την Απολακκιά είτε από άλλο σημεία, όπου υπάρχουν δέντρα πιο ευθυτενή.

Μιλάμε για 160 κυβικά μέτρα τουλάχιστον ξυλείας που θα χρειαστούν ενώ άλλη λύση είναι να κατασκευαστούν ξυλοφράκτες, μία άλλη μέθοδος που χρησιμοποιεί ξυλεία οικοδομής γύρω στα 400 μέτρα.

Αυτές όμως οι εργασίες βοηθούν στη συγκράτηση του εδάφους από φερτά υλικά. Αν πρόκειται για μετακίνηση βράχων αυτά δεν προσφέρουν κάτι. Τα βράχια θα πρέπει να τα θρυμματίσει ο δήμος. Επίσης υπάρχει αρκετό υλικό από τραχεία πεύκη στην περιοχή  το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει σίγουρα αναγέννηση» δήλωσε.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα όσα προβλέπει η νέα εγκύκλιος και αφορούν ειδικά τις ιρλανδικές διαβάσεις.

Σύμφωνα με αυτήν «στα σημεία εκείνα όπου το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με ρέματα χωρίς γέφυρα και έγινε μία πρόχειρη τσιμεντόστρωση, γνωστά και ως ιρλανδικές διαβάσεις, ο κίνδυνος παράσυρσης διερχομένων οχημάτων και πεζών είναι αυξημένος όταν αυτές κατακλύζονται από νερά. 

Στις περιπτώσεις αυτές για την αποφυγή ατυχημάτων θεωρείται σκόπιμο οι φορείς λειτουργίας και συντήρησης του οδικού δικτύου να τοποθετήσουν κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση, όπου δεν έχει γίνει ακόμα καθώς και συμπληρωματική ενημερωτική πινακίδα με προειδοποιητικό κείμενο».

Ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας τέλος, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τους εθελοντές την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, και την περιφέρεια για τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου, ενώ μιλώντας για τα πλημμυρικά φαινόμενα είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε φύγει από τη θεωρεία και έχουμε περάσει στην πράξη, γίνεται σωστό έργο στον τομέα της πρόληψης όμως παίζει ρόλο και ο οικονομικός παράγοντας. Είχαμε χρήματα στον προϋπολογισμό για καθαρισμό ρεμάτων αλλά είμαστε ακόμα στη διαδικασία του διαγωνισμού. Θα έχουμε τρεις διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 60 χιλ. ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό των ρεμάτων».