Μειωμένες οι πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι στη Ρόδο

Σχετικά «καλή» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή αντιπυρική περίοδος για την περιοχή μας, αφού σε Ρόδο και Κάρπαθο οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, αν και ευχή όλων είναι να μην σημειώνονται πυρκαγιές!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2017 σημειώθηκαν συνολικά 33 πυρκαγιές από τις οποίες αποτεφρώθηκαν 155,1 στρέμματα!.

Δηλαδή βάση των ίδιων στοιχείων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου αντιμετωπίστηκαν 14 περιστατικά από τα οποία κάηκαν 112,5 στρέμματα, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Απολλώνων 9 περισταστικά όπου αποτεφρώθηκαν 19 στρέμματα, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λίνδου επίσης 9 περιστατικά με 23,5 στρέμματα καμένης έκτασης και από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου αντιμετωπίστηκε μία πυρκαγιά όπου αποτεφρώθηκε 0,1 στρέμμα.

Σημειώνεται ότι, βάσει νομοθεσίας, επιτρέπεται από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου  η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χωρίς άδεια της Υπηρεσίας μας, ΜΟΝΟΝ όταν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως π.χ. καθαρισμός – αποψίλωση πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρων από την υπό καύση περιοχή, αυστηρή επιτήρηση με φυσική παρουσία ατόμου και έλεγχο κατά την καύση, προληπτική διαβροχή προς την πλευρά τυχόν υπάρχοντος δάσους, παρουσία φορητών μέσων αντιμετώπισης πυρκαγιάς και εννοείται, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (π.χ. άπνοια).

Απαιτείται επίδειξη αυξημένης προσοχής από όλους μας. Τέλος επισημαίνεται, ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  εντελώς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η καύση απορριμμάτων και σκουπιδιών.