Κανένα δικαίωμα δεν έχει η Τουρκία στα Δωδεκάνησα

Αιχμηρή απάντηση με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία ισχυρίζεται ότι η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο αναφορικά με τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα 5», εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να ''αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας''. 

Ειδικότερα, η πρόκληση της Τουρκίας ξεκίνησε από προχθές Πέμπτη, όταν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενη τη συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, με τον όρο της αποστρατικοποίησης, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο. Η άσκηση που διεξαγάγεται στη Ρόδο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ απεστάλη προειδοποίηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».
«Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την ελπίδα μας οι γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν τις ζημιογόνες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τα τρίτα μέρη (σ.σ Αίγυπτος) να μη γίνονται συμμέτοχοι σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης. 

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αυτονόητο δικαίωμα η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προάσπιση της κυριαρχίας
«Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5», που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. 

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα - που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής». Την ίδια στιγμή, δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του αντιπρόεδρου της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου.

Το πρωί της Παρασκευής, τουρκικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια. Η πρώτη σημειώθηκε στις 07:59 το πρωί, όταν τουρκικό ελικόπτερο AB-412 πέταξε 100 πόδια πάνω από τα Ίμια. Στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:41 το πρωί, τουρκικό ελικοπτερο AB-412 πέταξε πάνω από τα Ίμια για δεύτερη φορά σε ύψος 800 ποδιών και στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών.