Αξιοποίηση της Νέας Αγοράς μαζί με τη μαρίνα στο Μανδράκι

«Τελεσίγραφο» μέχρι τα τέλη του χρόνου, έδωσε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στο ΤΑΙΠΕΔ για να “τρέξει” την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου «πακέτο» με τη Νέα Αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του ο Δήμος όσο αφορά στην τελευταία, όπως έκανε γνωστό χθες ενημερώνοντας για την «εξαντλητική» ημέρα που είχε προχθές στην Αθήνα όπου πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις για διάφορα θέματα του Δήμου.

Πολύ σημαντική ήταν αναμφισβήτητα η συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ καθώς αφορά σε σημαντικούς σχεδιασμούς του Δήμου. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος συναντήθηκε με το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου και μία ομάδα οκτώ τεχνοκρατών για να προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιοποίησης του λιμανιού του Μανδρακίου, το οποίο, ως γνωστόν, είναι δεσμευμένο από το ΤΑΙΠΕΔ από το 2012 και παρ’ ότι έχουν γίνει προσφυγές, δικαστήρια κτλ., με απόφαση του ΣτΕ έχουν απορριφθεί αλλά και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου πάντα έπαιρναν την απάντηση ότι είναι μνημονιακός όρος.

Ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκαθάρισε καταρχήν ότι επιθυμούν να γίνει η μαρίνα και ας την κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, και έχουν βρει ένα modus Vivendi, που είναι ένας τρόπος αξιοποίησης της μαρίνας Μανδρακίου μαζί με τη Νέα Αγορά, δηλαδή ένας κοινός διαγωνισμός κάτι το οποίο προβλέπεται από το νόμο.

Συμφώνησαν, λοιπόν, με τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στον τρέχοντα μήνα ν’ ανατεθεί σε μία από τις πιο σοβαρές Εταιρείες, όπως είπε, που εδρεύουν στην Ελλάδα, με εμβέλεια στο εξωτερικό, για να έρθουν, να κάνουν την οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης και της μαρίνας και της Νέας Αγοράς, ώστε να δουν με ποιο τρόπο θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για να γίνει κοινός διαγωνισμός. 

Ο Δήμαρχος, λοιπόν, πιστεύει ότι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα είναι μέσα στο Νοέμβριο. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτό, τους διεμήνυσε ότι ο ίδιος θα προχωρήσει και θα εισηγηθεί στο δ.σ. να γίνει η διακήρυξη για τη Νέα Αγορά στο σύνολό της!

Στο σημείο αυτό, επειδή όπως είπε ακούγονται κάποια πράγματα εδώ, ο ίδιος θέλησε να ξεκαθαρίσει: «Ο Δήμαρχος δεν συζητάει με κανέναν επενδυτή. Ούτε με Τούρκους, ούτε με Ρωμιούς, ούτε…απ’ το Ντουμπάι. Υπάρχει ενδιαφέρον εντονότατο. Ούτε έχει κανένα όφελος ο Δήμαρχος».

Εξήγησε, λοιπόν, ότι, μέσα από διάφανες διαδικασίες, θα γίνει ένας διαγωνισμός, είτε μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από τον οποίο θ’ αλλάξει συνολικά η όψη της πόλης, είτε εάν ολιγωρήσει, όπως κάνει εδώ και πέντε χρόνια, «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την περιουσία και τα έσοδα του Δήμου και να προχωρήσουμε σ’ αυτό τον διαγωνισμό.

Τους έγινε ξεκάθαρο και πιστεύω ότι πρέπει να τρέξουν για να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος είπε ότι υπάρχει η νομική φόρμουλα για κοινό διαγωνισμό, την οποία βρήκε ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου. Βέβαια, εκείνο που μένει είναι να δουν ποιοι θα είναι οι όροι για το Δήμο.

Ο κ. Χατζηδιάκος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν “τρέξει” τις διαδικασίες, ο Δήμος θα κάνει διαγωνισμό μόνο για τα καταστήματα της Νέας Αγοράς που του ανήκουν και…ας έρθει το ΤΑΙΠΕΔ όποτε θέλει. «Όμως, δεν μπορεί η Ρόδος να περιμένει την κάθε Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, γι’ αυτό έβαλα το μαχαίρι στο κόκαλο και τους λέω μέχρι τέλος του Νοέμβρη να γίνει η εκτίμηση και μέχρι τέλος του Δεκέμβρη να έχουμε αποφασίσει!», δήλωσε.

Ερωτηθείς, ακόμη, για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τη συγκεκριμένη επένδυση η Καζίνο Α.Ε. στο πλαίσιο εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης των 60 εκατ. ευρώ, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι έχει κάνει πολλές συζητήσεις από την αρχή της θητείας με στελέχη της, και με τον Πρόεδρο της Εταιρείας, και τους έκανε διάφορες προτάσεις. Μία αφορά στα σχέδια που κάνει η Δημοτική Αρχή για το νέο σύστημα ελέγχου της στάθμευσης με την κατασκευή κάποιου πάρκινγκ, για το οποίο όμως εμφανίζονται διστακτικοί οι επενδυτές επειδή δεν θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρος επένδυση και γι’ αυτό προσανατολίζεται σε ΣΔΙΤ. 

Την ίδια διαδικασία συζητάει και για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που συζήτησε με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Συγκεκριμένα, ο Δήμος προχωράει την εργολαβία των εξωτερικών όψεων, που είχε μείνει στη μέση, με ένα μικρό ποσό και ταυτόχρονα θα προχωρήσει και η σύμβαση των εξωτερικών όψεων. Η ολοκλήρωση των μελετών θα γίνει από το Δήμο ή θα πάει μαζί με τη μαρίνα Μανδρακίου και τη Νέα Αγορά, όπως είπε, κάτι το οποίο συζητιέται με το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος, είναι θέμα ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι ήρθε η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου, με την οποία εγκρίνει τον διαγωνισμό για την αποκατάσταση του κτιρίου Ακάβη με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε πάλεψαν με νύχια και με δόντια, μαζί με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Με τον κ. Πιτσιόρλα
Στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα είχε επόμενη συνάντηση ο Δήμαρχος, για τις προτάσεις του Δήμου που εκκρεμούν για τη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, την οποία έχει ψηφίσει ομόφωνα το δ.σ. Όπως είπε, είναι ένα έργο πνοής που θα λύσει το θέμα του περιβάλλοντος και της καθαριότητας για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή δυσκολία στη διαδικασία του ΣΔΙΤ και επειδή η Ρόδος πήγε μαζί με την κεντρική Μακεδονία υπάρχουν διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις. Ο Δήμος, πάντως, θα επιμείνει και ο Δήμαρχος κάλεσε και τους βουλευτές να λάβουν θέση.

Η υποβολή πρότασης με ΣΔΙΤ για την αντικατάσταση το φωτισμού του συνόλου της πόλης, ήταν το επόμενο θέμα και ο κ. Πιτσιόρλας δεσμεύτηκε ότι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο Δήμος θα έχει τη διυπουργική απόφαση για να προχωρήσει στη διακήρυξη.
Παράλληλα, τον ενημέρωσε ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία για την κατασκευή έξι έως εννέα νέων σχολικών μονάδων, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. 

Με τον κ. Δέδε
Επείγουσα και σημαντική, χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδιάκος τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, κ. Γιώργο Δέδε. Κατευθείαν, λοιπόν, ο ίδιος ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι ο Υπουργός, ο κ. Σπίρτζης, ήδη υπέγραψε τη χρηματοδότηση του Δήμου με 3,9 εκατ. ευρώ μέσα από το ΠΔΕ για να γίνουν τα έργα της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς του νερού από τα  διυλιστήρια στο Χαράκι, πιθανότατα μέχρι την Κάλαθο η πρώτη φάση και από εκεί Κάλαθο-Πυλώνα-Λάρδο, μέχρι και το Κιοτάρι, ώστε μέσα από τον ταμιευτήρα του φράγματος του Γαδουρά και τα διυλιστήρια που είναι στο Χαράκι, εκτός από τη Ρόδο, τα Κολύμπια και το Τσαΐρι, να μπορέσει δοθεί το νερό και στη Νότια Ρόδο.

Εδώ, μάλιστα, σημείωσε ότι οι έλεγχοι διεξάγονται και από τη ΔΕΥΑΡ και είναι γνωστό ότι στην Καταβιά εδώ και χρόνια υπάρχει πρόβλημα αφού το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση και έχει ενημερωθεί το κοινό. Φέτος,  λόγω υφαλμύρωσης, παρουσιάστηκε πρόβλημα στο Γενάδι και τη Λαχανιά, και γίνονται κάποιες παρεμβάσεις και ευελπιστούν να τακτοποιηθεί το θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για την περιμετρική
Μεγάλη κουβέντα έγινε, επίσης, στο γραφείο του κ. Δέδε, για τη μελέτη της περιμετρικής οδού. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, βρέθηκε μία φόρμουλα για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, για να μπορέσουμε από το Κορακόνερο να φθάσουμε σε πρώτη φάση μέχρι τη Ρόδου-Λίνδου και ακολούθως στο καινούργιο Νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχει ένας σχεδιασμός για τη Μεσογειακή χάραξη. Δηλαδή, το Υπουργείο παρακολουθεί το έργο και αναμένεται κάποια δυνατότητα χρηματοδότησης. Αναμένουμε, επίσης, χρηματοδότηση 700 χιλιάδων ευρώ για μικρά αντιπλημμυρικά έργο.

Άλλες συναντήσεις
Επίσης, προχθές, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Μιχάλη Παλαιολόγου, είχαν ραντεβού με την Εταιρεία Καούσης Α.Ε. για το καινούργιο σάρωθρο το οποίο  έρχεται τη Δευτέρα, και αγόρασε ο Δήμος από τα ανταποδοτικά της καθαριότητας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σάρωθρο, κόστους 250 χιλιάδων ευρώ περίπου, και με αυτό ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον εξοπλισμό του στόλου της καθαριότητας του Δήμου.

Τέλος, ο Δήμαρχος παρευρέθηκε σε μία ημερίδα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρουσία των Υπουργών κ.κ. Φάμελου και Τσιρώνη, και του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, του κ. Ραζή με τους οποίους και συζήτησε για την πορεία της ανακύκλωσης στη Ρόδο. Όπως είπε, έμειναν έκπληκτοι από τ’ αποτελέσματα και δεσμεύτηκαν να έχει ο Δήμος δύο μικρά, καινούργια, απορριμματοφόρα για τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο ενώ ο Δήμαρχος επέμεινε ότι η Ρόδος χρειάζεται τουλάχιστον άλλα τρία μεγάλα απορριμματοφόρα, για τον σχεδιασμό του 2018.