Ο στίβος όλων των επιπέδων σε νέα εποχή

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2017 στο Λονδίνο, ήταν οι τελευταίες διοργανώσεις όπου η συμμετοχή των αθλητών πραγματοποιήθηκε με την επίτευξη ορίου. Από το 2018 θα ισχύει η πρόκριση μέσω της παγκόσμιας κατάταξης!

Η επόμενη μέρα στον παγκόσμιο στίβο είναι προ των πυλών με την IAAF να αποφασίζει να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία της αγωνιστικής περιόδου καταργώντας τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα με την επίτευξη ορίων.

Στο εξής θα καθιερωθεί η παγκόσμια κατάταξη, με την αγωνιστική περίοδο να ξεκινά τον Ιανουάριο και να ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο με τη μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακοί ή παγκόσμιο) να είναι η τελευταία της χρονιάς. Από το 2019 δηλαδή, δε θα υπάρξει κανένας άλλος σημαντικός αγώνας μετά την ολοκλήρωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος (ή τους Ολυμπιακούς).

«Το σύστημα της παγκόσμιας κατάταξης της IAAF θα μπει σε εφαρμογή από το 2018 και θα διαμορφώσει το αγωνιστικό σύστημα συμπεριλαμβανόμενων των συμμετοχών σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κόου και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αθλητές, τα ΜΜΕ και οι φίλαθλοι θα κατανοήσουν την ιεραρχία των αγώνων, από τα εθνικά πρωταθλήματα, στα ηπειρωτικά και τα παγκόσμια βοηθώντας τους να ακολουθήσουν μια λογική διαδρομή για να φτάσουν στην κορύφωση της φόρμας τους στη μεγάλη διοργάνωση (παγκόσμιο ή Ολυμπιακοί)».

Η κατάταξη των αθλητών στο σύστημα της IAAF θα καθορίζεται από τις επιδόσεις, τη θέση αλλά και τη σπουδαιότητα των αγώνων που θα συμπεριλαμβάνονται στο καλεντάρι της IAAF.

Οι λεπτομέρειες για την παγκόσμια κατάταξης, με το σύστημα βαθμολόγησης για κάθε αγώνισμα θα καθοριστούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 ώστε να μπει μπρος η διαδικασία για την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το 2019, αλλά και των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020.

Πάντως, όσοι παρακολουθούν τένις τότε μπορούν να κατανοήσουν τις αλλαγές καθώς είναι το ίδιο σκεπτικό, όσον αφορά τις κατατάξεις.

Να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει ο περιορισμός του αριθμού συμμετοχών σε κάθε αγώνισμα από κάθε χώρα.

Πηγή: sportsfeed.gr