Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Ρόδου για το 2018

Στα…αναμενόμενα πλαίσια κινήθηκαν οι ειδικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Κυριακή 5 Νοεμβρίου, για την ψήφιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του 2018, με τη Δημοτική Αρχή, κυρίως διά του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, να υπερασπίζεται το έργο της και να επικαλείται το δύσκολο οικονομικά και όχι μόνο περιβάλλον, και τη μειοψηφία, στο μεγαλύτερο μέρος της, να ασκεί κριτική και να μην τα ψηφίζει.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι κόντρες ανάμεσα στον Δήμαρχο και επικεφαλής της μειοψηφίας για την κριτική στάση που κράτησαν ενώ η μοναδική παράταξη εκτός από τη Δημοτική Αρχή που ψήφισε τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) ήταν η ελάσσονα μειοψηφία του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, δια του εκπροσώπου της κ. Γιάννη Γιαννακάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις αυτές θεωρούνται κορυφαία διαδικασία για το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο αρκετά από τα έδρανα ήταν άδεια, κυρίως από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, με τον Δήμαρχο να μην το αφήνει ασχολίαστο.

Η πρώτη συνεδρίαση ήταν για την έγκριση του Τ.Π. του Δήμου για το 2018, το οποίο χωρίζεται σε αυτό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων και ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ περίπου, συνολικά. Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος ο οποίος είναι και πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

Ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τον προηγούμενο χρόνο και τα προσκόμματα που βάζει η Κεντρική Διοίκηση, όπως η αλλαγή στη νομοθεσία για τους διαγωνισμούς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάνε πίσω όλοι οι διαγωνισμοί και οι δημοπρατήσεις που ήθελε να κάνει ο Δήμος.  Ανέφερε, ακόμη, ότι ζήτησαν από όλες τις δημοτικές κοινότητες να τους καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους και αυτές έχουν να κάνουν με τρεις κατηγορίες έργων: Βελτιώσεις του οδικού δικτύου, κτιριακά και παιδικές χαρές αλλά και προβλήματα σχετικά με τη ΔΕΥΑΡ.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα τα οποία, όπως είπε, δεν φαίνονται στο Τ.Π., όπως η ανάπλαση της περιοχής από του Κόβα μέχρι το Καρνάγιο, η αναβάθμιση της ασφάλειας του τουριστικού λιμανιού, το Μουσείο των καραβομαραγκών, το Ροδίνι, νέα σχολικά κτίρια κ.α. «Μ’ αυτά τα έργα καλύπτουμε κενά εικοσαετίας!», είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος.
Ωστόσο, μ’ αυτό το τελευταίο καθόλου δεν συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι προηγούμενες θητείες δεν παρήγαγαν έργο, τη στιγμή μάλιστα που πολλά έργα στο Τ.Π. έρχονται από παλιά.

«Το Τ.Π. πρέπει να είναι ορατό. Εμείς θέλουμε ένα Τ.Π. που το κάθε μέλος κοινότητας να γνωρίζει τι γίνεται στο νησί», είπε ακόμη ο κ. Καρίκης και συμπλήρωσε ότι το δ.σ. δεν έχει αυτή την ενημέρωση. Δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναφέρει ότι δεν του αρέσει και η εικόνα του νησιού ενώ τόνισε ότι η όποια προσπάθεια γίνεται πρέπει να έχει και συνέχεια και ανέφερε ως παράδειγμα τα Κρητικά που, όπως είπε, παρά την προσπάθεια της Αντιδημάρχου κας Λίτσας Κρεμαστινού, έχουν «τα χάλια τους». Τα ίδια είπε και για την εικόνα που παρουσίασε η Παλιά Πόλη φέτος το καλοκαίρι και δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσουν το καινούργιο Τ.Π.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, αφού είπε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δεχθεί και να επικροτήσει τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος. «Περίμενα να δω ένα Τ.Π. ανατροπής με παρεμβάσεις σε μεγάλα προβλήματα», είπε και το χαρακτήρισε «μία επανάληψη της διαχείρισης της καθημερινότητας», όπως και επανάληψη των προηγούμενων. Δεν υπάρχει κάτι το δυναμικό, ανέφερε ο κ. Υψηλάντης και είπε: «Πολιτικά δεν με καλύπτει αυτό. Είναι πολύ λίγο αυτό για το Δήμο Ρόδου-μας αδικεί», είπε και δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να το ψηφίσει.

Ο κ. Γιαννακάκης, με τη σειρά του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για ν’ αλλάξει η εικόνα του νησιού πρέπει να προβλεφθούν σημαντικά κονδύλια, να γίνει ιεράρχηση έργων και σωστός προγραμματισμός, ωστόσο ψήφισε το Τ.Π. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι είναι συνεχής η μείωση της χρηματοδότησης για τα έργα, όπως και τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις. Έχουμε τα ίδια Τ.Π.-είπε ακόμη-γιατί απλά δεν έχει αλλάξει η κεντρική πολιτική προς το καλύτερο. Για ακόμα μία φορά εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ, αναρωτώμενος τι θα κερδίσει ο ροδιακός λαός και βέβαια δεν ψήφισε το Τ.Π.

Ο Δήμαρχος
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, ξεχωριστά για κάθε τοποθέτηση, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τη μειοψηφία «εσείς βλέπετε τον ήλιο να βγαίνει…από τη Δύση!» και για ακόμα μία φορά αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και την απώλεια των 10 εκατ. ευρώ από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Είπε, ακόμη, ότι εκτιμά τους προκατόχους του καθώς όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι.  «Τουλάχιστον, ας υπάρχει μεγαλοψυχία-τ’ αποτελέσματα θα τα δείτε μέσα στο 2018», είπε.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε ακόμη ν’ αναφερθεί και στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για μία σειρά από θέματα, όπως για να έρθει η Ροδιακή Έπαυλη στο Δήμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά»! Ακόμη, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του «Ήχος και Φως», του «Ακταίον» αλλά και των «Λουτρών» για τα οποία η προκήρυξη βγαίνει σε δέκα ημέρες.  Τελικά, το Τ.Π. του 2018 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη που εκπροσωπεί ο κ. Γιαννακάκης.

Ο προϋπολογισμός
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε, ακολούθως, και ο νέος προϋπολογισμός, με το Σώμα να ψηφίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, σύμφωνα με τον οποίο ο προϋπολογισμός του 2018 ανέρχεται στα  181.136.493,67 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος. Μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος στάθηκε στην απώλεια εσόδων που είχε ο Δήμος από τις παραλίες, τα οποία ανέρχονται στα 600 χιλιάδες ευρώ, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Διοίκησης να μην του παραχωρήσει εκείνες της ΕΤΑΔ και να τις δημοπρατήσει το Υπουργείο, το οποίο τελικά δεν εισέπραξε από τη διαδικασία ενώ δεν έκανε ούτε τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για αυτές που του ανήκουν. Ωστόσο, τελικά τα έσοδα του Δήμου εμφάνισαν αύξηση επειδή εισέπραξε τα προτιμησιακά.  Ανέφερε, ακόμη, ότι το 2018 οι διαγωνισμοί για τις παραλίες θα γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στα ίδια έσοδα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρίκης κάλεσε όλους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό για να στείλουν το μήνυμα ότι πρέπει όλους τους πόρους που αφορούν τον τόπο να τους διαχειρίζεται ο Δήμος και με αυτό το σκεπτικό, όπως είπε, η παράταξή του δεν τον ψήφισε.

Το ίδιο δήλωσε και από την αρχή της τοποθέτησής του και ο κ. Υψηλάντης επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία «λογιστική καταγραφή της κατανομής κονδυλίων σε κωδικούς χωρίς πολιτικό στίγμα». Ένας ακόμη λόγος που τον καταψήφισαν είναι επειδή ο Δήμος έχει επιλέξει την ιδιωτικοποίηση για βασικές υπηρεσίες καθώς και ότι θεωρούν ότι απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα υλοποίησής του.

Για έναν προϋπολογισμό «μαμούθ» έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο κ. Γιαννακάκης τον οποίο, εκείνοι που τον συνέταξαν, επιχειρούν να τον εμφανίσουν ρόδινο, όπως είπε. «Πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και να περιστείλουμε τις δαπάνες», τόνισε ο ίδιος ο οποίος ωστόσο τον ψήφισε. Ο κ. Πότσος, τέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάζεται μείωση στους ΚΑΠ και ότι θέλουν τους Δήμους να έχουν μόνο υπηρεσίες και ιδιωτικοποιήσεις όπως της δημοτικής περιουσίας, του νερού, των απορριμμάτων και είσπραξη χρημάτων από τον κόσμο και για αυτούς τους πολιτικούς λόγους δεν τον ψήφισε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, καταρχήν, εξέφρασε τη στενοχώρια του για τις απουσίες από τη μειοψηφία αλλά και για τους λόγους που δεν τον ψήφισαν. Σε μία αποστροφή του λόγου του, όμως, έκανε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ κάτι που προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του κ. Καρίκη ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο είπε «δεν σας επιτρέπω!», τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι έχει κομματική ταυτότητα μέσα στο δ.σ. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι εννοούσε ότι μετέχει στο κεντρικό όργανο κόμματος τη συγκυβέρνησης για τις τροποποιήσεις στην Αυτοδιοίκηση.

Αλλά και ο κ. Υψηλάντης αντέδρασε λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προφανές ότι δεν απεμπόλησαν ούτε λεπτό την αυτοδιοικητική τους αυτοτέλεια και δεν εξαρτήθηκαν από κόμματα.
Είπε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 40 εκατ. ευρώ λόγω της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. «Σήμερα κάνουμε…και το κόλυβο του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.!», είπε χαρακτηριστικά και έκανε μία αναλυτική αναφορά σε ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση των εσόδων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με το μηχάνημα που τοποθετήθηκε στις Πεταλούδες υπήρξε αύξηση των εσόδων κατά 200 χιλιάδες ευρώ και του χρόνου αναμένεται να διπλασιαστεί ενώ το ίδιο περιμένουν όταν αλλάξει και το σύστημα της στάθμευσης. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι, επίσης, τα 900 χιλιάδες ευρώ που πηγαίνουν σε δάνεια, του χρόνου να γίνουν 500 χιλιάδες ευρώ ώστε να μπορέσει ο Δήμος να πάρει το δάνειο των 6 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Θέατρο.

Ακόμη, διεμήνυσε σε αυστηρούς τόνους ότι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δέσμευση λογαριασμών και κατασχέσεις για τα χρέη παρελθόντων ετών τα οποία μειώθηκαν στα 58.345.000 ευρώ. Παράλληλα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να καλέσει τη νέα Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για την τακτοποίηση του θέματος της εισφοράς σε γη και σε χρήμα. «Δεν το αφήνουμε-δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος», τόνισε ο Δήμαρχος.