Νέο πλάνο ανάπτυξης στην ΕΑΣ Δωδεκανήσου

Η ανάπτυξη αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό πλέον της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου την τελευταία δεκαετία, όταν με δική της προσπάθεια έβαλε στο… παιχνίδι της ανάδειξης ταλέντων στίβου της περιοχής μας τόσο την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου και νυν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και τους Δήμους της περιοχής μας. 

Το αναπτυξιακό πρωτάθλημα Παμπαίδων-Παγκορασίδων β’ για αθλητές αθλήτριες 12-13 ετών είναι θεσμός για τα Δωδεκάνησα και κάτι ανάλογο υπάρχει σκέψη να γίνει και για την αμέσως προηγούμενη κατηγορία: αυτήν των Μίνι Παμπαίδων-Παγκορασίδων με παιδιά 10-11 ετών. 

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ, Σάββας Διακονικόλας ήδη προετοιμάζει ένα πρότζεκτ για να το παρουσιάσει στο ετήσιο συνέδριο της ΕΠΑΚΑΒ το Δεκέμβριο και αν υιοθετηθεί, θα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε πανελλήνια κλίμακα. Αυτό αφορά τους αγώνες Παμπαίδων-Παγκορασίδων Μίνι για τη Ρόδο ως πρωτάθλημα αλλά και σε άλλα νησιά ανά περιπτώσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό τα τελευταία χρόνια πως αρκετά παιδιά των δημοτικών σχολείων συμμετέχουν στα παιχνίδια των Kids Athletics για μια πρώτη γνωριμία με το στίβο, αλλά δεν έχουν ευκαιρία γι’ αγωνιστική δράση περισσότερο έντονη. 
Αυτό έχει παρατηρηθεί, πως κάνει αρκετά απ’ αυτά να στραφούν στη συνέχεια στα ομαδικά αθλήματα όπου υπάρχει πρωτάθλημα κάθε σαββατοκύριακο, χάνοντας έτσι ο στίβος ένα σημαντικό μέρος αθλητών κι αθλητριών που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική παρουσία σε μεγαλύτερες κατηγορίες. 

Βάσει αυτού, στη Ρόδο θα γίνεται το πρωτάθλημα πέντε συναντήσεων με τα ενεργά σωματεία ενώ σε Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Σύμη πρόκειται να διεξάγονται μεμονωμένοι αγώνες. Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικώς αλλά και να υπάρχει δυνατότητα διοργάνωσης ταυτοχρόνως με τα διασυλλογικά πρωταθλήματα των  μεγαλύτερων κατηγοριών. 

Το όλο πλάνο στηρίζεται στο ότι είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να γίνονται οι μετακινήσεις, ειδικά στις κατηγορίες αυτές, πόσω μάλλον όταν πρέπει να ταξιδεύουν αποστολές με παιδιά πολύ μικρά σε ηλικία. 
Οι πιθανότητες να ανάψει το πράσινο φως ο ΣΕΓΑΣ για το πρωτάθλημα αυτό είναι πολλές, αφού θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τους εκπροσώπους της ΕΑΣ Δωδεκανήσου στο συνέδριο της ΕΠΑΚΑΒ και δεν θα είναι απλώς μια πρόταση στον …αέρα. 

Σύμφωνα με το όλο σκεπτικό, οι συμμετοχές θα είναι ελεύθερες και θα δίδονται κύπελλα, μετάλλια αλλά και αναμνηστικά ώστε τα παιδιά να μένουν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις από την παρουσία τους και να κάνουν το στίβο μέρος της καθημερινής τους ζωής.