Επιστροφή στον  ανώμαλο δρόμο…

Πάνε χρόνια πια από τότε που στα Δωδεκάνησα, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνταν τα διασυλλογικά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου γι’ αρκετές κατηγορίες.

 Διοργανώσεις ουσιαστικά χωρίς κανένα ενδιαφέρον τότε, αφού σύλλογοι στο βωμό της βαθμοθηρίας… θυσίαζαν ακόμα και αθλητές των ρίψεων ή των αλμάτων ώστε να έχουν ένα όφελος από τη συμμετοχή τους σ’ αυτές.
Μάλιστα το 2008 στο Γκολφ Αφάντου ήταν η τελευταία φορά διεξαγωγής αυτού του αγώνα από την ΕΑΣ Δωδεκανήσου δεδομένου του ότι ο ΣΕΓΑΣ είχε αποφασίσει η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να είναι ελεύθερη και όχι να προκύπτει από τα διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Εν συνεχεία έγινε ένας περιφερειακός αγώνας ανωμάλου δρόμου το 2009 στην Κω, για να πάρουν τη «σκυτάλη» οι γύροι των πόλεων, όπως άρμοζε τότε, σύμφωνα με το πλάνο του ΣΕΓΑΣ. 

Το τελευταίο διάστημα στην ΕΑΣ Δωδεκανήσου πάντως, υπάρχει η σκέψη για την πραγματοποίηση ξανά αγώνα ανωμάλου δρόμου με συμμετοχές αθλητών-αθλητριών από συλλόγους όπως και ελεύθερων ασκουμένων. 
Η περιοχή του Αγίου Σουλά όπου υπάρχει σπάνιο φυσικό κάλλος είναι η πρώτη υποψήφια, αφού εκεί υπάρχουν ήδη χαραγμένες διαδρομές σε διάφορες αποστάσεις. 

Σύμφωνα με το πρώτο πλάνο, θα υπάρχουν οι αποστάσεις όπως ορίζονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου αλλά κι αυτές για μικρότερες κατηγορίες. 

Η επικρατέστερη μάλιστα ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 27η Ιανουαρίου του 2018, ημέρα Σάββατο, όταν και θα διεξαχθεί στο στάδιο «Ιωάννης Πρώτος» εκεί η καθιερωμένη Χειμερινή Συνάντηση από τον  ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009.

Θα είναι λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το συνδυασμό δύο σημαντικών αγώνων σε τοπικό πάντα πλαίσιο. Τακτική του ΣΕΓΑΣ άλλωστε και φέτος είναι να υπάρξουν διοργανώσεις ανωμάλου δρόμου ανά την Ελλάδα, ώστε ν’ αναπτυχθεί το αγώνισμα, βάζοντας η κάθε ΕΑΣ και την τοπική αυτοδιοίκηση ως συνδιοργανώτρια όσον αφορά την κάλυψη των οργανωτικών εξόδων. 

Αυτό το διάστημα τίποτε δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, τουλάχιστον σε ό, τι έχει να κάνει με περισσότερες λεπτομέρειες του αγώνα, όμως υπάρχει καλή θέληση απ’ όλους προς τη διοργάνωση μια αληθινής συνάντησης δρόμου με πολλές συμμετοχές και όχι με στόχο μόνο τους βαθμούς όπως συνέβαινε παλαιότερα. 

Από το 2008 και το διασυλλογικό ανωμάλου δρόμου στο Γκολφ Αφάντου
Από το 2008 και το διασυλλογικό ανωμάλου δρόμου στο Γκολφ Αφάντου