Ερώτηση Μ. Κόνσολα για την άμεση επισκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων για την κρουαζιέρα στην Κω

Τον κίνδυνο να βγάλουν οι εταιρείες κρουαζιέρας την Κω από τα δρομολόγιά τους, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι επισκευές στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα, αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, η οποία θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα και ασάφεια για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου το λιμάνι της Κω να μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια, αφού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα κρηπιδώματα αλλά και στο κτίριο επιβατών και διαβατηριακού ελέγχου, που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας έχουν απευθύνει ερωτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους ή να τα επαναπροσαρμόσουν, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι προκειμένου να προσεγγίζουν και να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας θα απεντάξουν την Κω από τα λιμάνια προορισμού τους.

 

To πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κόνσολα: 

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα στην Κω»

Κύριε Υπουργέ,

 

Το λιμάνι της Κω, που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό, αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας.

Αυτή τη στιγμή, κυριαρχεί αβεβαιότητα και ασάφεια για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου το λιμάνι της Κω να μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια, αφού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα κρηπιδώματα αλλά και στο κτίριο επιβατών και διαβατηριακού ελέγχου, που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας έχουν απευθύνει ερωτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους ή να τα επαναπροσαρμόσουν, χωρίς να υπάρχει σαφής απάντηση και δέσμευση.

Ανάλογα ερωτήματα έχουν απευθύνει και στο Δήμο της Κω, ο οποίος όμως δεν είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων στο λιμάνι, ώστε να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Επισημαίνω ότι η κρουαζιέρα στην Κω έχει ήδη πληγεί λόγω του μεταναστευτικού.

Τονίζω ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι προκειμένου να προσεγγίζουν και να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας θα απεντάξουν την Κω από τα λιμάνια προορισμού τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επισκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κω για την κρουαζιέρα.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου