Δύο μήνες με αναστολή σε 20χρονο Σύριο

Σε φυλάκιση 2 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε χθες για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 20χρονος Σύριος που είχε συλληφθεί για την μεταφορά 19 παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στο Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2016 στις 6 το πρωί όταν Λιμενικοί στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στο Καστελλόριζο εντόπισαν φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 19 άτομα από το Ιράκ τα οποία στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Όμως οχτώ μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016, μετά την αξιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας, ο 20χρονος Σύριος κλήθηκε να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου προκειμένου να απολογηθεί καθώς σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως επανέλαβε και χθες στο δικαστήριο ο Σύριος ήταν ο μοναδικός άνδρας στη βάρκα που τους μετέφερε στο Καστελλόριζο και όταν ο Τούρκος διακινητής βούτηξε στη θάλασσα για να επιστρέψει στην πατρίδα του, ανέλαβε το τιμόνι του σκάφους προκειμένου να μην βουλιάξουν. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι και αυτός πρόσφυγας και πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται.

Τελικά το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας Ελπίδας Κυρμπάση, έκρινε τον 20χρονο αθώο για την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς και ένοχο για την παράνομη είσοδο όπου του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή.