Αθώα κρίθηκε για το δάνειο της Ρόδων ΑΕ η Ρένα Μαντικού

Αθώα κρίθηκε για το δάνειο της Ρόδων ΑΕ η Ρένα Μαντικού

Αθώα κρίθηκε για το δάνειο της Ρόδων ΑΕ η Ρένα Μαντικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 526 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Αθώα κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η κα Ρένα Μαντικού, για την υπόθεση της διαχείρισης και των ενεργειών που έγιναν για τη λήψη δανείου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από την ΡΟΔΩΝ Α.Ε.

Η πρώην πρόεδρος της εταιρείας του δήμου κατηγορούνταν για τρία αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα:
για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος Ανώνυμης Εταιρείας στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει και Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή ο Δήμος Ροδίων ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο ανώτερο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.
Επίσης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απάτη με όφελος ή ζημία άνω των 150.000 ευρώ (για τους ίδιους λόγους όπως παραπάνω) καθώς και απιστία από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και αυτά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, έκρινε αθώα την κα. Μαντικού για τις κατηγορίες της απιστίας και της απάτης και ένοχη για πλημμεληματική πλαστογραφία, αδίκημα το οποίο παύει λόγω παραγραφής.

Στην απολογία της η κα. Μαντικού εξήγησε ότι το δάνειο ελήφθη με ομόφωνη απόφαση και όλα τα χρήματα του, χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν υποχρεώσεις της εταιρείας όπως χρέη από την ΑΔΕΚΤ Α.Ε., οφειλές σε ΔΟΥ και ΙΚΑ προκειμένου να μην υπάρχει θέμα ενημερότητας αλλά και κάλυψη άλλων δανείων κ.α. Η ίδια αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέσθη επί θητείας της, όπως αντικατάσταση καντίνων, συντήρηση Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου, βάψιμο σχολείων, παιδικές χαρές, μισθοδοσίες νοσηλευτριών κ.α.

Η κα Μαντικού έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» σε βάρος της και στους ισχυρισμούς της αναφέρθηκε στην «απότομη λήξη της θητείας της τον Ιούλιο του 2009» οπότε και αναγκάστηκε – όπως είπε- να παραιτηθεί και φυσικά στην ανεξαρτητοποίηση της από την παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΡΟΔΟΣ» που ανήκε, τον Ιανουάριο του 2010. Η κα Μαντικού άφησε να εννοηθεί πως μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι η καταγγελία σε βάρος της έγινε ένα μήνα μετά την ανεξαρτητοποίησή της οπότε και είχε καταγγείλει τη δημοτική αρχή για ατασθαλίες σχετικά με τα κονδύλια που είχαν δαπανηθεί για την κατασκευή ποδηλατόδρομων και λοιπών δημοσίων έργων στην πόλη της Ρόδου που ουδέποτε υλοποιήθηκαν κ.α.».

«Ήταν από τις πλέον πετυχημένες δημοτικούς συμβούλους»
Αμέσως μετά την εκφώνηση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης της κας. Ρένας Μαντικού, κ. Στέλιος Αλεξανδρής έκανε στην «Ροδιακή» τις εξής δηλώσεις:
«Μία διαδικασία που κράτησε χρόνια, θυμίζω ότι υπάρχαν τρία αδικήματα που επέσυραν την ποινή μέχρι της ισόβιας κάθειρξης όπως είχαν εισαχθεί, αλλά όλα αυτά κατέπεσαν στο ακροατήριο. Φάνηκε κατ’ αρχήν η εντιμότητα της κας Μαντικού και θεωρώ ότι στην πορεία ενός ανθρώπου πρέπει να λέγονται τα καλά τα οποία έχει πετύχει. Θα θυμίσω λοιπόν ότι η κα. Μαντικού ήταν από τις πλέον πετυχημένες δημοτικούς συμβούλους, πάλεψε για αυτή τη πόλη, αγάπησε αυτή τη πόλη, δυστυχώς- θα το πω και αυτό- η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό της γρήγορα ξεχάστηκε.

Παρόλα αυτά φεύγει νικήτρια από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι την συγχαίρω τόσο για τη αξιοπρεπή στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια των ετών αυτών, της οποίας το όνομα διασύρθηκε από «καλοθελητές» αλλά θέλω να συγχαρώ και την ελληνική δικαιοσύνη που πιάνοντας τον παλμό και αποτυπώνοντας την αλήθεια, δικαίωσε σήμερα την εντολέα μου”.

Όπως είναι γνωστό, η κ. Μαντικού κατηγορείται ότι ως πρόεδρος στην ΡΟΔΩΝ Α.Ε. σε χρονική περίοδο πριν τον Νοέμβριο του 2008 κατήρτισε πλαστό πρακτικό συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του δήμου στο οποίο φαίνονταν ότι τέσσερα μέλη του, είχαν αποφασίσει ομόφωνα μαζί με την ίδια, για τη λήψη τραπεζικού δανείου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ωστόσο στην πραγματικότητα βάση των όσων περιλαμβάνονται στην δικογραφία, οι κ.κ. Σ. Παρασκευάς, Α. Στάμος, Ν. Βρούχος και Π. Σακελλαρίου ουδέποτε παραβρέθηκαν σε συνεδρίαση όπου λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για αυτό το θέμα, αντίθετα ο κ. Σακελλαρίου συμμετείχε σε συνεδρίαση κατά την οποία το ίδιο θέμα τέθηκε προς συζήτηση και καταψηφίστηκε. Επίσης τα στοιχεία αναφέρουν πως και οι υπογραφές των μελών αυτών στο συγκεκριμένο πρακτικό δεν έχουν τεθεί από τους ιδίους στις 18 Σεπτεμβρίου 2008 αλλά αποτελούν φωτοαντίγραφο τμήματος ενός γνήσιου πρακτικού από άλλη συνεδρίαση το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κ. Μαντικού για να λάβει την θετική απόφαση για τη λήψη της πίστωσης και να εγκριθεί το δάνειο.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Κώστας Διακονής.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης