Η ανοχή μας είναι ένοχη

Του
Γιάννη Παρασκευά

Ο δρόμος των αγαθών προθέσεων όπως και ο δρόμος για τον Παράδεισο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Πλαίσιο ορθής και δίκαιης αποτίμησης αγαθών προθέσεων δεν υπάρχει, οι όποιες προθέσεις συνιστούν πρόβλεψη και η όποια πρόβλεψη είναι αποτέλεσμα ισχυρής διαίσθησης και λογικής.
Η ειλημμένη αυτή απόφαση, με τον όποιον τρόπο πάρθηκε, για την εκλογή αρχηγού ενός ανύπαρκτου πολιτικού φορέα δεν εμπίπτει ούτε στον χώρο της διαίσθησης ούτε στον χώρο της λογικής.

Συνεπώς αποτελεί μια απόφαση, ένα εγχείρημα, το οποίο δεν έχει ούτε καν τα ελάχιστα καθοριστικά στοιχεία μιας έστω επισφαλούς πολιτικής πρόβλεψης.
Ο οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας έχει λόγο ύπαρξης εάν και εφόσον έχει σοβαρή κοινωνική αντιστοίχιση.

Είναι σχεδόν αδύνατη η όποια ψηλάφηση και ανίχνευση ύπαρξης στοιχειώδους πολιτικής αντιστοίχισης με πολιτικό φορέα ανύπαρκτο.
Ποιο είναι και από ποιους διατυπώθηκε το αξιακό πολιτικό πλαίσιο αρχών του νέου φορέα για τον οποίον εναγωνίως αναζητείται επικεφαλής.

Καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν αυτόν που θα ηγείται, ποιο είναι το πολιτικό υποκείμενο το οποίον χρήζει ηγεσίας, ποιες είναι οι αξιακές του αρχές, ποια είναι η οργανωτική του δομή, ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις του;
Ισχυρίζονται κάποιοι πως είναι θετική ένδειξη ενδιαφέροντος ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων αρχηγών.

Η οργανωτική δομή των πολιτικών κομμάτων και ο αρχηγός του είναι τα όργανα υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Τις ημέρες αυτές ζούμε τις πιο τραγελαφικές καταστάσεις, οργανωτική δομή δεν υπάρχει, κοινή πολιτική πρόταση δεν διατυπώθηκε, αξιακό σύστημα αρχών ανύπαρκτο και κάποιοι σε επίπεδο διαπροσωπικών συναλλαγών κορυφής αποφάσισαν την εκλογή αρχηγού στο «μη ον», σε κάτι που δεν υφίσταται.

Η προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων αρχηγών έδειξε αυτό που ήταν εμφανές σε όσους ήθελαν ή μπορούσαν να δουν, το εκλογικό σώμα στο οποίο όλοι απευθύνονται είναι οι λεγόμενοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με μέσο όρο ηλικίας άνω των εξήντα.

Η δεύτερη ισχυρή ένδειξη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έστω και σε αυτήν την αρνητική του έκδοση είναι ο μόνος υπαρκτός πολιτικός φορέας.

Εάν αυτός είναι ο μοναδικός ισχυρός πολιτικός πυλώνας και αυτόν επιθυμούν να προσεταιρισθούν και να εκμεταλλευθούν διάφορες δήθεν πολιτικές προσωπικότητες ως προς τι αυτή η εθελούσια προσφορά;

Όλη αυτή η διαδικασία θυμίζει γονική παροχή σε εξώγαμα τέκνα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρελθόν, έχει ιστορία, έχει αποδεδειγμένη προσφορά στον τόπο, έχει μέλλον.
Η ηθελημένη απαξίωσή του θα εγγραφεί στην πολιτική ιστορία του τόπου σαν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά εγκλήματα.

Η τεχνοκρατική αντίληψη απαξίωσε την πολιτική σκέψη, οι τεχνοκρατικές επιλογές απαξιώνουν τις πολιτικές πρακτικές και μάλιστα αυτές που διακρίνονται και υποκινούνται από ιδιοτέλεια.

Η ορθότερη των πολιτικών επιλογών του κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι η αποχή και άρνηση συμμετοχής σε μια διαδικασία καρικατούρας με την δικαιολογία δήθεν άσκησης του δικαιώματος της συμμετοχής στην λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Μια τέτοια απόφαση ακυρώνει εκ των πραγμάτων αυτόν τον παραλογισμό.
Για αυτούς, όπως εγώ, που οι ιστορικές μας καταβολές δεν επιτρέπουν την αποχή μας με ότι απασχολεί και ενδιαφέρει τον πολιτικό μας χώρο, δεν ψηφίζουμε κανένα των υποψηφίων, διατυπώνουμε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την εμμονή και την πίστη μας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος διαχρονικός πολιτικός φορέας (ψηφίζουμε γραμμένο σε λευκό χαρτί ΠΑΣΟΚ) που με άλλη ηγεσία και εναρμονισμένο το αξιακό του σύστημα στο σήμερα μπορεί να δώσει τις λύσεις που επιθυμεί και ελπίζει το σύνολο του Ελληνικού Λαού.

Η ανοχή μας και αποδοχή λαθεμένων αποφάσεων των οποίων ηγεσιών αποτελεί την δική μας μεγάλη ενοχή.