Ρεκόρ προσκυνητών στον Πανορμίτη

Ρεκόρ προσκυνητών κατέγραψε φέτος η Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης.

Σύμφωνα με στοιχεία των Λιμεναρχείων Ρόδου και Σύμης, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, διακινήθηκαν από τη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς και τον Πειραιά, περισσότεροι από 12.000 προσκυνητές προερχόμενοι, εκτός της Δωδεκανήσου, από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο μεγάλος όγκος των προσκυνητών διακινήθηκε, προς και από τον Πανορμίτη, με τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας Dodekanisos Seaways, το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Παναγία Σκιαδενή» και τα δύο ταχύπλοα καταμαράν «Δωδεκάνησος Εξπρές» και «Δωδεκάνησος Πράιντ». Εκπρόσωπος της ναυτιλιακής ερωτηθείς σχετικά ανέφερε στην «Ροδιακή» ότι από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και αύριο (τελευταίο δρομολόγιο του «Παναγία Σκιαδενή») τα τρία πλοία θα έχουν εκτελέσει 45 συνολικά δρομολόγια από και προς Πανορμίτη και συγκεκριμένα:
28 δρομολόγια από Ρόδο, 6 από την Κω, 6 από την Κάλυμνο και 5 από την Λέρο.

Από τη Ρόδο μεταφέρθηκαν στον Πανορμίτη, 9.300 επιβάτες, 750  από την Κω, 700 από την Κάλυμνο και 380 από τη Λέρο, κίνηση σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σ’ αυτό συνέβαλαν φυσικά ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός των δρομολογίων, κυρίως της Dodekanisos Seaways, η αποτελεσματική ενημέρωση των πιστών, οι προσφορές των ναυτιλιακών εταιρειών και, φυσικά, οι καλές καιρικές συνθήκες του τελευταίου δεκαημέρου. Είναι άξιο αναφοράς, επίσης, το γεγονός ότι φέτος τα δρομολόγια όλων των πλοίων στον Πανορμίτη έγιναν με υποδειγματική τάξη παρά τη μικρή προβλήτα της Μονής, και χωρίς ταλαιπωρία για τις χιλιάδες των προσκυνητών, χάρις στις συντονισμένες ενέργειες των λιμενικών του Λιμεναρχείου Σύμης αλλά και τη συνεννόηση των εταιρειών. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Dodekanisos Seaways με απόφαση του προέδρου της κ. Γιώργου Σπανού πραγματοποίησε με το πλοίο «Παναγία Σκιαδενή» την Παρασκευή (χθες) ένα δωρεάν ταξίδι-προσκύνημα στον Πανορμίτη για 500 και πλέον άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.