Καταδικάστηκε με αναστολή η Ρένα Μαντικού

Ένοχη κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η πρώην πρόεδρος της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Ρένα Μαντικού η οποία κατηγορούνταν για παράβαση του νόμου περί επιταγών κατ’ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Γιάννη Ρωμαίου έκρινε ένοχη την κα. Μαντικού για την έκδοση μόνο δύο επιταγών και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 800 ευρώ με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό καθώς τον Απρίλιο του 2016 η κα. Μαντικού για την ίδια υπόθεση είχε κριθεί και πάλι ένοχη και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ με τριετή αναστολή, ποινή που κατάφερε να μειώσει χθες στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κατηγορουμένη με την ιδιότητα της ως πρόεδρος της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2010 εξέδωσε έξι επιταγές (τέσσερις των 10.000 ευρώ έκαστη και δύο των 15.000 ευρώ έκαστη), μη πληρωθείσες επί πληρωτού γιατί δεν είχε αντίστοιχα διαθέσιμα κεφάλαια κατά το χρόνο της έκδοσης των επιταγών ή τις πληρωμής αυτών.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Ρωμαίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι για τις 4 επιταγές, αυτές παραδόθηκαν στην ΡΟΔΩΝ Α.Ε. από την τράπεζα μετά την παραίτηση και αποχώρηση από την προεδρία της εταιρεία της κας. Μαντικού και μάλιστα προσκόμισε και σχετική επιστολή της τράπεζας.

Αναφορικά με τις άλλες δύο επιταγές ο κ. Ρωμαίος είπε ότι η κατηγορούμενη γνώριζε πως η εταιρεία είχε στα ταμεία της διαθέσιμο ποσό άνω των 200.000 ευρώ, ενώ επίσης γνώριζε ότι τα έσοδα της εταιρείας από εισπράξεις μισθωμάτων ανέρχονταν σε 12.000 ευρώ ημερησίως. Συνεπώς υπήρχαν έσοδα που αρκούσαν για την αποπληρωμή των επιταγών. Πρόσθεσε δε, ότι η μη πληρωμή τους δεν ήρθε ως συνέπεια δικών της ενεργειών, αντίθετα σχετίζεται με την κακοδιαχείριση του ταμείου της εταιρείας από τους επόμενους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας. Καθώς η κα. Μαντικού είχε παραιτηθεί από νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας δεν είχε καμία δυνατότητα να επηρεάσει την πληρωμή των επιδίκων επιταγών, αφού καμία σχέση δεν είχε με τα οικονομικά της εταιρείας.

Τελικά το δικαστήριο με πρόταση και της εισαγγελέως της έδρας έκρινε ένοχη την κα. Μαντικού μόνο για τις δύο επιταγές και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 800 ευρώ.