Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Θαρρενό

Γράφει ο Σ. ΝΑΣΟΥΧΟΓΛΟΥ

Η πόλη της Ρόδου έχει μία σπάνια ιδιαιτερότητα, η οποία πηγάζει από τα βάθη της πλούσιας ιστορίας της, αφού πάντα υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. 

Πολλοί λαοί την ζήλεψαν για την ξεχωριστή ομορφιά της, προσπαθώντας να την κατακτήσουν. Άλλοι άφησα κάτι το ξεχωριστό στον πολιτισμό της και άλλοι την μεγαλούργησαν προσθέτοντας ένα μέρος της ιστορικής αλήθειας στα κάλλη της. 

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το τεράστιο έργο των Ιπποτών χάρη στο οποίο το νησί μας προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό επισκετών και τουριστών σήμερα. Δεν είναι λίγα όμως και τα μνημεία που κοσμούν την πόλη μας από την εποχή της Οθωμανικής περιόδου. 

Καθημερινά είμαστε μάρτυρες του τεράστιου και δαπανηρού έργου που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία μας. Χάρη στις επιμελημένες φροντίδες των αρχαιολόγων συντηρούνται και διασώζονται τα ιστορικά κειμήλιά μας. 

Πολλοί είναι οι αφανείς ήρωες που εδώ και δεκαετίες έδωσαν τα πάντα από τον εαυτό τους σ’ αυτόν τον τεράστιο αγώνα της αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαίων μνημείων της Ρόδου. 

Χωρίς να υποτιμήσω το έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν όλα τα εκλεκτά στελέχη της Αρχαιολογικής μας Υπηρεσίας, θέλω να εξάρω ιδιαίτερα το έργο που άφησε εδώ και πολλές δεκαετίες ένας ακούραστος, έμπειρος και λάτρης της αρχαιολογικής περιουσίας της Ρόδου ο «εργοταξιάρχης» κ. Κυριάκος Θαρρενός. 

Δεν ήταν μόνο «πρωτομάστορας» με την αρχαία ονομασία του επαγγέλματός του, αλλά επέδειξε πείρα μεγάλη και ζήλο πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα και μηχανολόγου παράλληλα σε όλα τα έργα που πέρασαν από τα χέρια του. 
Η τάφρος της Ρόδου που είναι ένα κόσμημα που πρωτοαντικρίζουνε οι επισκέπτες του νησιού, με τον Κυριάκο Θαρρενό απέκτησε μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. 
Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την αρωγή των προσωπικών του εμπειριών στο μεγαλειώδες έργο της αποκατάστασης του Προμαχώνα του Καστέλλου; Ένα έργο χρονοβόρο και κοπιαστικό ως προς την αποπεράτωσή του που σήμερα πολύ δίκαια βραβεύτηκε. 

Μέσα από τις δικές του προσπάθειες τελείωσε το δύσκολο επίσης έργο της αποκατάστασης του ιστορικού τεμένους της Ρόδου του Ρετζέπ πασά. Ένα μνημείο που χτίστηκε το 1588 και αποκαταστάθηκε με την ίδια μέθοδο και με την ίδια αρχιτεκτονική ύστερα από 430 χρόνια! 
Μπροστά στις δύσκολες και πρωτότυπες λεπτομέρειες της επισκευής και αποκατάστασης του τεμένους, ο Κυριάκος Θαρρενός δεν δίστασε να φέρει και ξένους τεχνικούς για να κατασκευάσει με ίδια ακριβώς μέθοδο τους τρούλους και τις εσωτερικές κατασκευές του κτιρίου. 

Σήμερα που ο Κ υράκος, δηλώνει ότι λόγω ηλικίας αποχωρεί από την ενεργό θέση στην αποκατάσταση των μνημείων της Ρόδου, πιστεύω βαθύτατα ότι η οικογένεια των συντηρητών της αγαπητής μας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα χάσει την ενεργό συμμετοχή του αλλά δεν θα στερηθεί ποτέ τις πολύτιμες γνώσεις όποτε και αν κληθεί να παρέχει. 
Εγώ, σαν συντοπίτης του, αλλά και σαν λάτρης της ιστορίας του νησιού μας, επιθυμώ να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριτώ στον αγαπητό Κυριάκο μας, που μια ζωή τόσα πολλά πρόσφερε στη Ρόδο μας όπου μόνο φίλους και θαυμαστές έχει.