Σήμερα η εκκίνηση στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Χιλιάδες δρομείς απ’ όλον τον κόσμο θα σταθούν σήμερα το πρωί στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στις 9.00, σύμφωνα με το προγραμμάτων διοργανωτών. Παρόντες θα είναι και οι Δωδεκανήσιοι, για να απολαύσουν πάνω απ’ όλα την εξαιρετική διαδρομή και να νοιώσουν το μοναδικό συναίσθημα του τερματισμού στο μεγαλειώδες Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Μαραθωνίου θα συμμετάσχουν ο Μιχάλης Χατζηιωάννου, ως αθλητής του ΑΟ Σύμης και νικητής του Μαραθωνίου Ρόδου, ο Νίκος Φλεβάρης από τον ΑΟ Καλλιπάτειρα καθώς επίσης η Ράνια Ρεμπούλη από τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος και το 2017, θέλει να πάρει έναν ακόμα τίτλο και να διατηρήσει την κυριαρχία της.

Από χθες βρίσκονται στην Αθήνα για τα 3.000μ., του τελικού του Run Greece δέκα αθλητές και δέκα αθλήτριες από το Νότιο Αιγαίο, νικητές στις ηλικιακές κατηγορίες τους στον αγώνα που έγινε εδώ την 1η Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως, βάσει της διαδρομής του αγώνα αυτού, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών απ’ όλη τη χώρα θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο λίγο πριν τον πρώτο μαραθωνοδρόμο.

Αναλυτικά η αποστολή του Νοτίου Αιγαίου:

Ρουσούλης Νίκος

Κάτρη Κατερίνα           

Τσώκος Παναγιώτης           

Χειμωνέττου Κατερίνα

Μαρκόπουλος Μιχάλης                                   

Νικηταρά Σταματία

Βασιλειάδης Μανώλης                                   

Φώτου Αγγελική

Παγκράτης Χρήστος                                               

Τζίνη Μαρία

Γκελερής Νίκος                                               

Σαμοθράκη Βαλερί

Βαγιανάκης Γιάννης                                               

Κωστάκη Σταματία           

Αβραμίδης-Ιωαννίδης Κωνσταντίνος                       

Καράκιζα-Παπαθαρρενού Χρυσάνθη

Παπαχριστοδούλου Σταύρος                                   

Χριστοφοράκη Αριστονίκη

Λιάς Βασίλειος                                                

Μιχελή Μαρία

Το «παρών» στον αγώνα θα δώσουν επίσης και οι ελεύθεροι ασκούμενοι, οι δρομείς με συμμετοχή απλώς για να τερματίσουν και να απολαύσουν την υπέροχη αυτή διαδρομή από τον Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Συμμετοχές επίσης είναι δεδομένες και στους παράλληλους πολύ δημοφιλείς αγώνες των 5 και 10χλμ. στην Αθήνα.

Η διαδρομή είναι η παρακάτω:

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ.

Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ. βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).