Ηλεκτρονικό πρόγραμμα  για να σταματήσει η ταλαιπωρία των δικηγόρων

Τέλος στην ταλαιπωρία και στην πολύωρη αναμονή διαδίκων αλλά και συναδέλφων τους, βάζει μερίδα δικηγόρων η οποία σκέφτηκε, υλοποίησε και εφάρμοσε πιλοτικά ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, της σειράς των υποθέσεων (εκθέματος) του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου!

Πρόκειται για μία εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή, tablet κ.α. η οποία επιχειρείται με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας στο χώρο των δικαστηρίων.
Ήταν μία ιδέα του δικηγόρου Στέργου Λεβέντη, η οποία προσχεδιάστηκε χάρη στη πρωτοβουλία που έλαβαν μαζί του οι κ.κ. (αλφαβητικά) οι Μάρα Αντωνιάδη, Δέσποινα Ζιώγα, Σάββας Λυριστής, Χριστόδουλος Μαλιαράκης, Ελένη Ροδίτη, Φώτης Ρωμαίος και Σπυρίδων Σαλαμαστράκης.

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι δικηγόροι αλλά και όσοι έχουν υπόθεση που θα εκδικαστεί από κάποιο δικαστήριο, είναι η κατασπατάληση χρόνου!

Δεν είναι λίγες οι φορές που μάρτυρες, κατηγορούμενοι ή μηνυτές και φυσικά δικηγόροι περνούν όλη την ημέρα τους (έως τη λήξη του ωραρίου) στην αίθουσα του δικαστηρίου περιμένοντας την υπόθεσή τους.

Μάλιστα ορισμένες φορές χάνουν ασκόπως το χρόνο τους αφού τελικά μπορεί και να μην εκδικαστεί καν, χρόνο τον οποίο θα μπορούσαν κάλλιστα να ξοδέψουν κάνοντας κάποια άλλη δουλειά.
Έτσι οι δικηγόροι –κυρίως- αναγκάζονταν να «εφευρίσκουν» τρόπους για να ενημερωθούν για την πρόοδο της δικασίμου, να τρέχουν πανικόβλητοι από το ένα ακροατήριο στο άλλο (όταν έχουν και άλλες υποθέσεις) για να δουν «τι νούμερο κάνει» προκειμένου να μην χάσουν την υπόθεσή τους ή ακόμη και να ερημοδικαστούν.
Λαμβάνοντας λοιπόν όλα αυτά και πολλά άλλα υπόψη, οι δικηγόροι δημιούργησαν μία εφαρμογή (application) η οποία λειτούργησε προχθές πιλοτικά και είχε μεγάλη επιτυχία.

Μέσω αυτής της εφαρμογής αλλά και του προγράμματος που υπάρχει, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί από το κινητό του, τον υπολογιστή του, το tablet κ.α. να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται τόσο στο Μονομελές όσο και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου!

Εκτός από την εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται εκτός δικαστικού Μεγάρου να ενημερώνονται για τις υποθέσεις τους, στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και αρκετές οθόνες οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δικαστηρίου όπου μέσω αυτών θα πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι για την εξέλιξη της κάθε δικασίμου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Στέργος Λεβέντης το κόστος για την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής δεν ξεπερνά τις 5-6 χιλ. ευρώ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που έχουν συντάξει για να εφαρμόσουν εφόσον εκλεγούν στο νέο διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου.