Νέα δεδομένα για τον αγώνα του Προφήτη Ηλία

Νέα δεδομένα προέκυψαν όσον αφορά τη διοργάνωση του ορεινού αγώνα δρόμου του Προφήτη Ηλία μέσα στο 2018.

Λόγω του ότι την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 4 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί ο ημιμαραθώνιος στη μνήμη του Τσαμπίκου Χατζηνικολάου από τη Φλόγα Ρόδου, δεν μπορεί να οριστεί και αυτός από την ΕΑΣ την ίδια ημέρα. Από κει και πέρα, πολύ πιθανό είναι να διεξαχθεί και την 11η Μαρτίου ή ακόμα και τον Απρίλιο υπό προϋποθέσεις. Αφού το Πάσχα των καθολικών φέτος είναι την 1η Απριλίου, αρκετοί Ευρωπαίοι τουρίστες θα μετακινηθούν για διακοπές και είναι μια πολύ καλή ιδέα να βρεθούν στη Ρόδο και να τις συνδυάσουν με συμμετοχή σε έναν αγώνα που θα φιλοξενηθεί σε περιοχή με απίστευτο φυσικό κάλλος.

Μάλιστα, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, Σάββας Διακονικόλας, αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και να μελετήσει το ενδεχόμενο χάραξης νέων διαδρομών εκεί για τον αγώνα του 2018. Να σημειωθεί πως πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά διοργάνωσης του αγώνα στον Προφήτη Ηλία με τεράστια επιτυχία και συμμετοχές αθλητών-αθλητριών αλλά και ελεύθερων ασκούμενων κάθε ηλικίας.

 

Η περιγραφή της διαδρομής του περασμένου Μαρτίου

Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία. Οι δρομείς θα τρέξουν μία ίσια διαδρομή 100μ. σε άσφαλτο και στην συνέχεια θα στρίψουν δεξιά σε χωματόδρομο με ελαφριά κατωφέρεια, από όπου θα συνεχίσουν για άλλα 160μ. περνώντας πίσω από το ξενοδοχείο Έλαφος, μέχρι να μπούνε στο μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι δασικό και αποτελείται από χώμα, πέτρες και κυρίως είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες φύλλα και κλαδιά. Είναι κατηφορικό και περνά δίπλα από παλαιά ιταλικά κτήρια τα οποία χρησιμοποιόντουσαν ως φυτώρια.

Αυτό το δασικό μονοπάτι συνεχίζεται για σχεδόν (1) ένα χιλιόμετρο χωρίς πολλές στροφές και με ήπια κλίση και στη συνέχεια τέμνει με χωμάτινο δρόμο όπου ακριβώς εκεί πάνω η διαδρομή στρίβει αριστερά από όπου και συνεχίσει να είναι πιο ομαλή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα είναι και ο σταθμός ανεφοδιασμού. Οι δρομείς θα περάσουν από τον σταθμό ανεφοδιασμού και έπειτα περνώντας το δεύτερο χιλιόμετρο, φτάνουν στις ‘’ Aχλαδιές΄΄, όπου η διαδρομή είναι ίσια.

Στη συνέχεια κατευθύνονται δεξιά  όπου αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι πίσω από τον λόφο που βρίσκεται το Εξωκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ακολουθώντας το ζικ-ζακ μονοπάτι φθάνουμε στο εξωκκλήσι και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά. Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο φθάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει το μονοπάτι που μπήκαμε προηγουμένως, μόνο που αυτήν την φορά κατευθυνόμαστε δεξιά για να περάσουμε πίσω από το Ξενοδοχείο Έλαφος και αφού διανύσουμε περίπου 160μ., στρίβουμε αριστερά για να μπούμε στην άσφαλτο και να κατευθυνθούμε στον τερματισμό ή στην 1η ή και στην 2η στροφή μπροστά στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία!

Η διαδρομή που περιγράφηκε είναι κυκλική κλειστή -2,7- Χιλιομέτρων. Για αυτούς που θα τρέξουν ή περπατήσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις των -5,4- και των -8,1- θα την επαναλάβουν 2 και 3 φορές αντίστοιχα.

Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση είναι στα 635μέτρα και στη διαδρομή κατεβαίνει στα 510 μέτρα. Στη συνέχεια ανεβαίνει πάλι στα 635μέτρα. Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή με αρνητική υψομετρική 125μ. αρχικά και με θετική υψομετρική 125μ. στο τέλος.

- Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -2,7- Χιλιόμετρα.

- Συμμετέχοντες άνω των 12 ετών μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -5,4- Χιλιόμετρα.

- Συμμετέχοντες άνω των 17 ετών μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν τα -8,1- Χιλιόμετρα.