Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2035 ΦΟΡΕΣ

Βιβλική καταστροφή έδειξε το πρώτο φως της ημέρας

Οι ζημιές ανυπολόγιστες. Ο φόβος και η αγωνία των κατοίκων του νησιού διάχυτος. Οι εικόνες που φάνηκαν με το χθεσινό ξημέρωμα στη Σύμη, ήταν αυτό που όλοι φοβόντουσαν: Αντιστοιχούσαν στην απόλυτη καταστροφή. Το ξέσπασμα της φύσης ήταν πρωτόγνωρο ακόμα και για τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους της Σύμης, που ποτέ ξανά δεν θυμούνται να έγινε τέτοιο κακό. Ένα κακό που ισοπέδωσε ολόκληρο σχεδόν το νησί βυθίζοντάς το παράλληλα στο σκοτάδι. Ευτυχώς, όπως επισήμαναν μιλώντας στη «Ροδιακή» πολλοί κάτοικοι, ο Πανορμίτης έκανε το θαύμα του δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ

Η μανία της φύσης ήταν τέτοια, που κατέληξαν στη θάλασσα 18 συνολικά αυτοκίνητα. Δρόμοι ξηλώθηκαν, σπίτια διαλύθηκαν γεμίζοντας μπάζα και λάσπες, σχολεία και επιχειρήσεις υπέστησαν τρομακτικές ζημιές.
Το νησί από χθες το πρωί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την 95 ΑΔΤΕ, αλλά και τον Δήμο του νησιού, για την αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Χρήστος Ευστρατίου
Φώτο Χρήστος Ευστρατίου

Από χθες το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.
Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς.
Η ηλεκτροδότηση του νησιού δε, έγινε λίγο μετά την 1 χθες το μεσημέρι.

Στη Σύμη από την πρώτη στιγμή ο Νεκτάριος Σαντορινιός
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζεται ότι το πρώτο φως της μέρας στη Σύμη ανέδειξε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί – αναφέρει στην ανακοίνωσή του- δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις βασικές υποδομές του, όπως η παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ο κ. Σαντορινιός από χθες το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης. Στο ad hoc αυτό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα και λειτουργεί υπό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Παπακαλοδούκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ

Έτσι μέχρι στιγμής, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει έργα καθαρισμού στο Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό. Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο. Δύτες του Λιμενικού επιχειρούν διαπιστώνοντας έτσι ότι ευτυχώς δεν υπήρχε κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που είχαν πέσει στη θάλασσα.
Κατόπιν συνεννόησης του Υφυπουργού με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη και τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Δέδε, έφθασε στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Ενώ επίσης, μετά από επικοινωνία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», το πρωί μεταφέρθηκαν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη σε ενημέρωση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας. Παπανάτσιου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου και με συνεργασία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Φώτο Πανορμίτης Μοσκιού
Φώτο Πανορμίτης Μοσκιού
Φώτο Φωτεινή Κυριακίδη
Φώτο Φωτεινή Κυριακίδη

Ο Μάνος Κόνσολας επιτόπου
Στη Σύμη, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βρέθηκε χθες από νωρίς το πρωί, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

Άμεσα θα πρέπει:
α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.

γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.
δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».
Ο κ. Κόνσολας ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.

Στην πρώτη γραμμή η Περιφέρεια και ο Χρήστος Ευστατίου
Στο λιμάνι της Σύμης αποβιβάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Ευστρατίου, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που το έπληξαν το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Νοεμβρίου 2017, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την ισχυρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι χείμαρροι του νησιού.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Παναγία Σκιαδενή», μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, που έφτασαν στη Σύμη λίγο μετά τις 8, χθες το πρωί, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας.

Σημαντική η συνδρομή του στρατού
Με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου συντρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ
Φώτο Λευτέρης Δαμιανίδης/ΑΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο

Νικητιάδης στη Βουλή: «Χωρίς γιατρό η Σύμη. Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι»