Εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου για τα θύματα των τροχαίων

Σήμερα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.) Α.Ε, και καλούν όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη των θυμάτων.

Οι εκδηλώσεις για τη φετινή Ημέρα Μνήμης έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και κορυφώνονται σήμερα στις 7:30 το βράδυ με την επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.

Θα ακολουθήσει κατανυκτική συναυλία με τη συμμετοχή της Χορωδίας Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης» Διεύθυνση: Εμμανουήλ Θεουλάκης:  Άρχων Υμνωδός  της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού.

Επίσης συμμετέχει η  Στρατιωτική Μουσική ΜΣΕΘ/95 ΑΔΤΕ

Διεύθυνση: Υπολοχαγός (ΜΣ) Βάμβας Ευστράτιος-Αρχιμουσικός

Σολίστ:  Ιωσήφ Δημήτριος  -Πιάνο

Σακελλαρίδης Λεωνίδας-Τενόρος

Γαλάτος Αιμίλιος-Τενόρος

Κολαϊνή Παντελίνα-Τραγούδι

Ενορχήστρωση: Καλτσίδης Γρηγόριoς

Σημειώνεται ότι, την εκδήλωση, θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Αλκιβιάδης Στεφανής

Κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, θα ψαλεί σε όλους τα ναούς της πόλεως Ρόδου Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των θυμάτων.

Με το τέλος της Κατανυκτικής Συναυλίας   και με τη συμμετοχή  των Ναυτοπροσκόπων Ρόδου, θα γίνει η ρίψη επιπλεόντων λουλουδιών στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων.

Σημειώνεται ότι, για τις εκδηλώσεις παραχώρησε, προχθές, συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κα Ελένη Καρύδη, πλαισιωμένη από εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και την εθελόντρια νομική σύμβουλο κα Κική Κακκιού. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι τις υπηρεσίες τους στην ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου προσφέρουν ως εθελοντές ο νομικός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης και οι ψυχολόγοι κα Αλεξία Κυπριώτη και κ. Γιάννης Χουρδάς.

Κατά τη συνέντευξη, η κα Καρύδη αναφέρθηκε στους εθελοντές φοιτητές λέγοντας ότι «τα αξιόλογα νέα παιδιά είναι η δύναμη της ΕΥΘΥΤΑ». Τα ίδια τα παιδιά μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η οδική ασφάλεια και πόσα πράγματα μαθαίνουν στην ΕΥΘΥΤΑ.

Πρόκειται για τους φοιτητές: Βασίλη Μάζαρη, Μαρία Σεργιαννίδη, Όλγα Δόριζα, Εύη Φρυγανά, Μαντώ Μιχελάκη.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2017 και στις πέντε ηπείρους είναι:

ΣΤΟΧΟΣ: Το 2020 μείωση κατά 50% των θανατηφόρων και σοβαρών τραυματισμών

Στη χώρα μας τα τελευταία είκοσι χρόνια σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 32.285 άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους από τροχαία στους δρόμους.

Χωρίς Μνήμη δεν υπάρχει Δράση... Χωρίς Δράση δεν υπάρχει Μνήμη. ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ...

Ας είμαστε φέτος περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Όλοι μας έχουμε χάσει ένα δικό μας άνθρωπο, ένα συγγενή μας, ένα φίλο μας σε τροχαίο δυστύχημα. Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός. Αυτή δεν είναι μόνο η βιωμένη αλήθεια, αλλά η θέση της επιστήμης και της πολιτικής για τις δυνάμεις και τις χώρες εκείνες που θέλησαν ή θα θελήσουν να εκμηδενίσουν τα τροχαία.

Για να τιμήσουμε τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, των νοσοκομείων, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με τρομερό συναισθηματικό κόστος προσπαθούν καθημερινά να βοηθήσουν τα θύματα της κυκλοφορίας.

Για να απαιτήσουμε την άμεση υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλειας που θα σώζει Ζωές. Ας είμαστε φέτος περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Για να απαιτήσουμε την υιοθέτηση μιας μόνιμης μακροπρόθεσμης πολιτικής για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.

Ας αφιερώσουμε το χρόνο για να κάνουμε την παρουσία μας πιο μαζική και πιο δυναμική.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Χαιρετίζουμε αυτή τη σεμνή και κατανυκτική εκδήλωση, που διοργανώνεται σήμερα, 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και την ΑΝΔΩ.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, και στη Ρόδο, έχουμε όλοι πολλά να θυμόμαστε μέρες σαν τη σημερινή. Ωστόσο εύστοχα λέμε ότι «χωρίς μνήμη, δεν υπάρχει δράση». Δράση για να πετύχουμε τον παγκόσμιο στόχο μέχρι το 2020, τη μείωση κατά 50% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Στόχος μας βέβαια θα έπρεπε να είναι να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα στο δρόμο.

Οφείλουμε σαν κοινωνία και ο καθένας ξεχωριστά να θέσουμε προτεραιότητα την οδική ασφάλεια. Ο κάθε πολίτης να σεβαστεί τη ζωή τη δική του αλλά και των συνανθρώπων του, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν σε λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

Ο Δήμος Ρόδου έχει προχωρήσει σε αποκατάσταση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, και ελπίζουμε σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ, το έργο της οποίας πάντα στηρίζουμε, των φορέων εκπαίδευσης, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, να παρέχουμε στους νέους της Ρόδου την παιδεία και την ευαισθητοποίηση για την οδική ασφάλεια. Tαυτόχρονα, στοχεύουμε σε σειρά παρεμβάσεων στο δημοτικό οδικό δίκτυο για την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Σήμερα λοιπόν θυμόμαστε τα θύματα των τροχαίων. Θυμόμαστε όσους έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να μη φύγουν ποτέ από δίπλα μας. Θυμόμαστε για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο. Αλλά κυρίως, θυμόμαστε προκειμένου να δράσουμε ώστε να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλη ζωή.