Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για τα προβλήματα λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πολυδύναμο Ιατρείο στο Καστελλόριζο, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, ενώ οι οργανικές θέσεις στο Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης, φαινομενικά δείχνουν ότι έχουν καλυφθεί, στην πραγματικότητα, όμως, κάποιοι που τις κατέλαβαν, αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις με αποτέλεσμα το Ιατρείο να είναι υποστελεχωμένο.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετεί μία ιατρός με την ειδικότητα καρδιολόγου, μια ειδικότητα απόλυτα απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών στο νησί.

Σε λίγο καιρό, όμως, αποχωρεί, αφού έρχεται νέος αγροτικός γιατρός. Θεωρητικά στο Καστελλόριζο υπάρχουν δύο θέσεις γιατρών, με τη διαφορά βέβαια ότι ο δεύτερος γιατρός έχει αποσπαστεί εδώ και 8 χρόνια στην Αττική.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό για το θέμα των αποσπάσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πρακτική να καταλαμβάνονται οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ακριτικά νησιά και στη συνέχεια αυτοί που τις καταλαμβάνουν να αποσπώνται σε άλλες δομές δημόσιας υγείας, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν λειτουργεί και η διαδικασία των μετατάξεων.

Παράλληλα, αναδεικνύει την έλλειψη δυνατότητας απλών αιματολογικών εξετάσεων στο νησί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο και να παραμένουν εκεί αφού δεν υπάρχουν δρομολόγια επιστροφής την ίδια ημέρα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα

 

"Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης»

Κύριε Υπουργέ,

 

Ο τομέας της δημόσιας υγείας στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου απαιτεί στελέχωση.

Οι πολίτες των νησιών έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες στην ηπειρωτική χώρα και στα αστικά κέντρα.

Το Καστελλόριζο είναι το ακρότατο όριο της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου και οι πολίτες που ζουν εκεί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα υγειονομικής κάλυψης.

Δυστυχώς, οι οργανικές θέσεις στο Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης φαινομενικά δείχνουν ότι έχουν καλυφθεί, στην πραγματικότητα, όμως, κάποιοι που τις κατέλαβαν, αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις με αποτέλεσμα το Ιατρείο να είναι υποστελεχωμένο.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετεί μία ιατρός με την ειδικότητα καρδιολόγου, μια ειδικότητα απόλυτα απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών στο νησί.

Αποχωρεί, όμως, και τοποθετείται νέος αγροτικός γιατρός. Το παράδοξο είναι ότι στο Πολυδύναμο Ιατρείο Καστελλορίζου, υπάρχουν δύο θέσεις γιατρών, με τη διαφορά βέβαια ότι ο δεύτερος γιατρός έχει αποσπαστεί εδώ και 8 χρόνια στην Αττική.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η θέση της δεύτερης νοσηλεύτριας παραμένει κενή, αφού και σε αυτή την περίπτωση αποσπάστηκε αλλού.

Το ίδιο ισχύει και για τη μαία, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο νησί.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ζήτημα με τις αιματολογικές εξετάσεις αφού το αιματολογικό εργαστήριο του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης δεν λειτουργεί. Οι πολίτες του νησιού δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πλέον απλές αιματολογικές εξετάσεις στο νησί και είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο και να παραμένουν εκεί, αφού δεν υπάρχει μέσο επιστροφής την ίδια ημέρα, αλλά μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δει με ιδιαίτερη προσοχή την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο Καστελλόριζο.

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της στελέχωσης του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης. Κυρίως, όμως, πρέπει να εγκαταλειφθεί η πρακτική να καταλαμβάνονται οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ακριτικά νησιά και στη συνέχεια αυτοί που τις καταλαμβάνουν να αποσπώνται σε άλλες δομές δημόσιας υγείας, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν λειτουργεί και η διαδικασία των μετατάξεων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Πολυδύναμου Ιατρείου Μεγίστης που οφείλεται στην τακτική των αποσπάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία διαιωνίζεται εδώ και χρόνια. Τι προτίθεται να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει το Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης με ειδικευμένο γιατρό;

3. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη δυνατότητας αιματολογικών εξετάσεων στο νησί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο για μια απλή εξέταση αίματος;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου"