Ούτε παράταση δεν έχει ζητήσει η κυβέρνηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ!

Ούτε παράταση δεν έχει  ζητήσει η κυβέρνηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ!

Ούτε παράταση δεν έχει ζητήσει η κυβέρνηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 196 ΦΟΡΕΣ

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν προς το δήμαρχο Κω

“Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2017” αναφέρει στην απάντησή του προς το Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, κ.P. Kutos.

Ο Δήμαρχος Κω από τα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου είχε στείλει επιστολή τόσο προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί όσο και προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Κυρίτσης είχε θέσει ως πρόσθετο επιχείρημα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στην απάντηση της Κομισιόν προς το Δήμαρχο Κω αναφέρεται ότι :
“Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ – να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.
Πάνω απ’ όλα, η φορολογική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ και τόσο η εφαρμογή όσο και τα μέσα εφαρμογής μιας ευρείας φορολογικής δέσμευσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας σχεδιάστηκε από τις ελληνικές αρχές.”

Στην απάντηση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι “Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης.”

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
“Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Επιτρέψτε μου πρώτα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 25ης Αυγούστου 2017 προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, ο οποίος μου ζήτησε να απαντήσω εξ ονόματός του και να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ - να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες.

Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.
Πάνω απ 'όλα, η φορολογική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ και τόσο η εφαρμογή όσο και τα μέσα εφαρμογής μιας ευρείας φορολογικής δέσμευσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας σχεδιάστηκε τελικά από τις αρχές.

Όπως αναφέρατε στην επιστολή σας, η Επιτροπή - μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα που παρακολουθούν το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας - δέχτηκε το αίτημα των ελληνικών αρχών να παραταθεί η ισχύουσα εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Τα θεσμικά όργανα δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μετά από αυτή την προθεσμία.

Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος, τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης.
Με θερμούς χαιρετισμούς
Paul Kutos
Προϊστάμενος μονάδας”

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και μετά την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που είχε καταθέσει με επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί:

“Μετά την έγγραφη πλέον απάντηση της Κομισιόν, που αναφέρει ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση από την Ελλάδα για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού και έχουν υποστεί και ζημιές από τους σεισμούς, όπως η Κως και η Λέσβος, περιμένω μία απάντηση από την Ελληνική κυβέρνηση.
Έχει ενισχυθεί όμως ακόμα περισσότερο η πεποίθησή μου ότι το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από την εθνική συνεννόηση και την κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Γιατί η χώρα μπαίνει σε οριακές καταστάσεις πλέον.
Είμαι προβληματισμένος από την απάντηση της Κομισιόν, όσο ποτέ άλλοτε.
Βαθιά προβληματισμένος γιατί ήμουν και παραμένω Ευρωπαϊστής, πιστεύω στην Ευρώπη της ευημερίας, της ανάπτυξης για όλους.

Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν εμμονές, θεωρούν ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά οδηγούν σε “περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες”. Προφανώς τα πρωτογενή πλεονάσματα που παράγονται με “αίμα” από την υπερφορολόγηση, τους εμποδίζουν να δουν το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών.”

Αν στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε γιατί δεν καταργούν το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία;
Όταν λαμβάνει τέτοιες απαντήσεις ο Δήμαρχος της Κω, ενός νησιού που έχει σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους στην Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όταν λαμβάνει τέτοιες απαντήσεις η Κως που επλήγη από ένα καταστροφικό σεισμό και προσπαθεί ακόμα να κλείσει τις πληγές της, τότε ας μην απορούμε για το γεγονός ότι ενισχύονται ακραίες φωνές και κόμματα.
Η Κομισιόν στην απάντησή της αναφέρει ότι “Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.”

Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι;
Να μετατραπούν τα νησιά μας σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Και αν δεν έχουν βρει ακόμα κάποιοι στις Βρυξέλλες τους τρόπους για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες των νησιών γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει Νησιωτική Πολιτική, αυτόνομη και αποκλειστική για νησιωτικές περιοχές αφού είναι δεδομένο ότι η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε δεν καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της νησιωτικότητας;

Αυτά είναι ερωτήματα που θέτει κάθε Ευρωπαίος πολίτης της νησιωτικής Ελλάδας. Και τα θέτει όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.
Η απάντηση της Κομισιόν για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δεν προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση και αντιπαράθεση.

Αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλλε σχετικό αίτημα, ασφαλώς και έχει ευθύνη.
Θα μπορούσε να αξιοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και να παρατείνει την ισχύ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Οι πολιτικές δυνάμεις από το 2010 έως σήμερα δεν λειτούργησαν με όρους εθνικής ενότητας και συνεννόησης, για αυτό και η χώρα είναι ακόμα στα γόνατα.
Αναδεικνύεται, μέσα από το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ανάγκη της συνεννόησης και της εθνικής ενότητας.

Ιδίως τώρα, που η χώρα τελεί κάτω από ένα ασφυκτικό έλεγχο, έχοντας χάσει την κυριαρχία της.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να διαμορφώσουν μια ενιαία στάση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα των νησιών να αναπνεύσουν και να ζήσουν.
Ας γίνει από εκεί η αρχή.
Γιατί κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει μόνος του.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009