Ο απόηχος στις προσκυνηματικές επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

Ο απόηχος στις προσκυνηματικές  επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

Ο απόηχος στις προσκυνηματικές επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 728 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου


Με αξίωσε ο Τριαδικός Θεός να επισκεφθώ σαν προσκύνημα την ευλογημένη γη της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά και την Βέροια. Κάθε φορά αδέλφια μου, που πηγαίνω σε τακτά διαστήματα, ζωντανεύουν οι αναμνήσεις των φοιτητικών μου χρόνων, αλλά και όσα διδάχθηκα, από την ευγένεια, την πίστη και την κουλτούρα ενός αξιοπρεπούς λαού όπως είναι οι Μακεδόνες.

Μου δόθηκε η ευκαιρία λοιπόν από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2017, να βρίσκομαι προσκυνητής στην ωραία Θεσσαλονίκη και όχι μόνον. Η διαρκής και συνεχόμενη καλοσύνη του αξιοπρεπούς Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά, που άλλαξε πραγματικά στα 7 χρόνια Ποιμαντορίας του, την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά καθιστώντας την μία πρόκληση πραγματικά στο σύγχρονο κόσμο, γιατί με μικρή αριθμητικά Μητρόπολη δημιούργησε αναρίθμητα έργα, που κοσμούν την περιοχή και γίνονται κέντρα επισκέψεων διεθνών προδιαγραφών.

Αυτή του η καλοσύνη, του καρδιακού φίλου και πατέρα αγάπης και στοργής έχοντας ένα αξιαγάπητο καθηγούμενο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, τον αξιαγάπητο π. Αμβρόσιο Πουτούκη, με κάνει να πηγαίνω κοντά του συνεχώς.

Έλαβα μέρος στη μεσονυκτική θεία λειτορυγία σε ένα ησυχαστήριο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στην περιοχή Άνω Ασκού, όπου κανείς δοξολογεί το όνομα του Θεού για την ηρεμία και τη γαλήνη που σου χαρίζει η θέα βλέποντας απέναντι τους κάμπους και τη μεγάλη λίμνη την Βόλβη.

Το ησυχαστήριο αυτό το βρήκε από τον προκάτοχό του Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα Τραντέλη και το επάνδρωσε και το ανέδειξε σε πραγματικό προσκύνημα ο δραστήριος και ακούραστος Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Η αγρυπνία γινόταν την Πέμπτη (19 Οκτωβρίου 2017, προς τιμήν της μνήμης του Οσίου Γερασίμου της Κεφαλλονιάς όπου επάξια, φέρει το όνομα του Αγίου μία οσιακή μορφή, ένας λόγιος και πνευματικός μοναχός, ο οσιολογιώτατος Γεράσιμος Λευτεράτος από την Κεφαλλονιά.

Εκεί μαζί με τον ιερομόναχο Γρηγόριο και τον μοναχό Γεώργιο και ο αδαμάντινος πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης, αποτελούν την αδελφότητα του ησυχαστηρίου αυτού μαζί με άλλους μοναχούς.

Η κοσμοσυρροή η παρουσία 8 κληρικών, ιεροψαλτών ήτανε συγκλονιστική. Προπαντός από τη μακρινή Καστοριά πούλμαν, ιδιωτικά αυτοκίνητα, από Ασκό, από Θεσσαλονίκη, από γύρω περιοχές κατέκλυσαν το ιερό ησυχαστήριο.

Οι πραμάτειες σε κεράσματα, γλυκά, άρτους και ροφήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Αναγνώριση τιμής από τα πνευματικά τους παιδιά, που αναγνωρίζουν το έργο τους, που επί σειρά ετών πρόσφεραν στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων στην Καστοριά και όχι μόνον.

Είχα την ευκαιρία να ομιλήσω κατάλληλα και να προσφέρω δώρο στο σεβάσμιο μοναχό και εορτάζοντα πατέρα Γεράσιμο Λευτεράτο. Οι εμπειρίες αξέχαστες, η κατάνυξη και η ευλογία μοναδική.

Δεν υπάρχουν πιο συγκλονιστικές στιγμές από αυτές που ζήσαμε στην ωραία αγρυπνία αυτή. Είχαμε και την ιερή παντόφλα του ολόσωμου Αγίου Γερασίμου.

Την επομένη ημέρα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 ξεκινήσαμε με τον πατέρα Αμβρόσιο Πουτούκη και άλλους αδελφούς, για την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων έξω από τη Βεργίνα στην περιοχή Παλατίτσα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, όπου θα γινόταν η αγρυπνία για την ιερή μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του Πατρινού κτήτορα της σεβάσμιας ιστορικής Μονής του Αγίου Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Η αγρυπνία γινόταν γιατί δύο κατά σάρκα αδέλφια, η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων (γυναικείο μοναστήρι), γιόρταζε μαζί με τον αδελφό της και συνεφημέριο της Μονής π. Χριστόδουλο Μουτσούδη.

Συγχρόνως γινόταν η μοναχική κουρά της αδελφής Θεοδώρας, που έχει και άλλη αδελφή δόκιμη μοναχή στο ίδιο

Αδέλφια μου Ροδίτες και Δωδεκανήσιοι. Τιμή για την Ρόδο, ότι Ηγούμενος αυτής της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων είναι ο Ροδίτης συμπατριώτης μας, ευλογημένος αδελφός ο πατήρ Παύλος Χατζημανέττας αρχιμανδρίτης.

Το παιδί που ξεκίνησε με τον Αντύπα Νικηταρά στην Πάτμο και αναδείχθηκε χάριτι Θεού, σε μια πνευματική μορφή, που αγκάλιασε με πατρική αγάπη ο σεβάσμιος και αγαπητός Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας Καλπακίδης, τον οποίο γνωρίζω από φοιτητής στη Θεσσαλονίκη πριν από 38 χρόνια και εκείνον από Διάκονο και Πρωτοσύγκελο Θεσσαλονίκης επί μεγαλοπρεπούς και λαμπρού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Κυρού Παντελεήμονος του Β’ του Χρυσοφάκη.

Η χαρά που νιώσαμε η συγκίνηση, το δέος, η ευγένεια του Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα, που μας τίμησαν να λειτουργήσω μαζί τους, και ο πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης και ο πατέρας της Μονής και ο Πρωτοσύγκελος του ο πατήρ Αθηναγόρας, και άλλοι αδελφοί, μας έκαναν να νιώσουμε οικείοι με αγάπη πατρική που απουσιάζει δυστυχώς στις ημέρες μας.

Η κοσμοσυρροή ούτε η Ανάσταση στο Πάσχα. Στην περιοχή μέσα στο δάσος με χωματόδρομο, σκοτεινά μόνο άθλος θεωρείται η επίσκεψη εκεί στο ωραίο και ευλογημένο αυτό μοναστήρι.

Ο οικοδεσπότης Ρόδιος πατήρ Παύλος Χατζημανέττας έδωσε το περίσσευμα της καρδιάς του, η τάξη, η ευπρέπεια, η κατάνυξη μας ανέβασαν μέχρι 7ου ουρανού όπως λέγει και η Γραφή.

Μια λειτουργία μία μυσταγωγία. Η κουρά της μοναχής Θεοδώρας, η συγκίνηση του Μητροπολίτη, του καθηγουμένου Παύλου Χατζημανέττα, των μοναζουσών που με τη χάρη του Θεού φτάνουν στον αριθμό (20), των γονιών και συγγενών της μοναχής Θεοδώρας, μας οδήγησαν στην Πάτμο και στην Ιερά Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Οι ευλογίες από γλυκά, μπομπονιέρες με την εικόνα της Αγίας Θεοδώρας, η τράπεζα που θύμιζε παράδεισο και γεύση αιωνιότητας, το κλίμα, οι λόγοι, η όλη ατμόσφαιρα μας έκαναν να μην ξημερώσει να μείνουμε μόνιμα εκεί.

Έλαβα τον λόγο στην πολυπληθή τράπεζα, μετέφερα τη συγκίνηση μου και της Ρόδου τη χαρά για τον Ηγούμενο π. Παύλο Χατζημανέττα, και στον φίλο αγαπητό άγιο Βερροίας π. Παντελεήμονα Καλπακίδη.

Πρόσφερα τα δώρα μου της αγάπης και ο Μητροπολίτης, κληρικοί και λαϊκοί με συγκίνηση χειροκρότησαν. Η απλότητα του πατρός Παύλου Χατζημανέττα, να διακονεί και εκείνος να μαγειρεύει για πάνω από 300 άτομα μας συγκλόνισε όλους.

Μια Μονή που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, για τη νοικοκυροσύνη, την καθαριότητα, τη γαλήνη που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Θέλω να συγχαρώ δημόσια, το έργο αυτό και τους γονείς του πατρός Παύλου Χατζημανέττα.

Η χαρά μας έγινε συνέχεια όταν λειτουργήσαμε με τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης στον Άγιο Γεώργιο στο χωριό Στίβος, το πιο ακριτικό χωριό της Μητροπόλεώς του την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, όπου χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον διάκονο Πρόδρομο από την Αυστραλία δίδυμο αδελφό του ιερομόναχου Βίκτωρα, που υπηρέτησε στη Ρόδο στο Μονόλιθο.

Επίσης βάπτισε το τρίτο παιδί ο Άγιος Λαγκαδά Ιωάννης Τασσιάς του άμισθου ιερέα του ναού με πολύ συγκίνηση κόσμο και ευλογία.

Χορτάσαμε την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και έλαβα μέρος στον εσπερινό στο χωριό Ανάληψης Λαγκαδά, που πανηγυρίζει τον Άγιο Δημήτριο, κάνοντας σε δεκάδες πιστούς ομιλία και κληρικούς πάνω από 15 άτομα, χειροκροτώντας για το περιεχόμενο το εθνικοθρησκευτικό.

Ένα άρωμα όπως το μύρο του Αγίου Δημητρίου έχω μέσα μου ευλογημένοι τόποι με γεμάτους ευλογία πνευματικούς ανθρώπους.

Ζω με τη χαρά, να ξαναπάω. Και εσείς αδέλφια μου να πηγαίνετε, όπου σας ξεκουράζει την ψυχή από τα βάσανα και τις αδικίες.

Γίνεσαι άλλος άνθρωπος όταν η γαλήνη και η ευλογία του Θεού σε ακολουθεί που σας το εύχομαι ολόψυχα. Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή