Ερώτηση για τις κατασχέσεις μισθών εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα από βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις στις τράπεζες μισθών και επιδομάτων εργαζόμενων στα τουριστικά επαγγέλματα, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:

Στα νησιά μας έχει καταγραφεί μια θεαματική αύξηση αφίξεων και εσόδων σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της ΤτΕ. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται 7 μήνες στην καλύτερη περίπτωση στα τουριστικά επαγγέλματα, ξενοδοχοϋπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό.

Τώρα, στην περίοδο της ανεργίας, είναι αντιμέτωποι με δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία με τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις στις τράπεζες μισθών και επιδομάτων.

Αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και φέτος καλούνται, όντας απλήρωτοι να αντιμετωπίσουν:

1) τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους

2) την κατάσχεση και τη δέσμευση των μισθών τους και ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος των 360,00 ευρώ το μήνα

3) την αύξηση του Φ.Π.Α με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

1. Προκειμένου να επιστραφούν τα δεσμευμένα ποσά από μισθούς και επιδόματα των εργαζομένων που τα συνολικά εισοδήματα 2017 είναι στο όριο του ισχύοντος αφορολογήτου ορίου.

2. Για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της απληρωσιάς, ή της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από πλευράς εργοδοτών, εκμεταλλευόμενοι τη μη αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με αποτέλεσμα όταν αυτά καταβληθούν μαζεμένα ο εργαζόμενος με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία να έρχεται αντιμέτωπος με τη δέσμευση και κατάσχεση του ποσού πάνω από το ακατάσχετο όριο των 1.200 ευρώ.

3. Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου το επίδομα ανεργίας στους χιλιάδες εργαζόμενους στο Τουρισμό να μη δεσμεύεται ή να κατάσχεται στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας , όταν αυτός δεν είναι ακατάσχετος.

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης