Δάνειο ύψους 90 εκατομμυρίων ζήτησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δάνειο 90 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να καλύψει τα μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση των νησιών.

Μάλιστα όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014  -  2020 που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, η τράπεζα εξετάζει το αίτημα της περιφέρειας και μάλιστα ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων για να πάρει απόφαση.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι από την αναθεώρηση που έγινε στο ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου, προστέθηκαν άλλα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό όμως πολύ μικρό για τις ανάγκες που έχουν τα νησιά μας.

Πάντως εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για την διαχείριση του προσφυγικού, δηλώνοντας:

«Είμαστε υπονομευμένοι από το ίδιο μας το κράτος, το οποίο όταν μοιράζει χρήματα μας ξεχνά.»

Στο ειδικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε γνωστό ότι εντάσσονται πέντε έργα από την Περιφέρεια, εκ των οποίων τα  αφορούν νησιά της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα τη Χάλκη, τη Σύμη και την Κάσο.

Σε ότι αφορά το ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου ύψους 168 εκατομμυρίων ευρών ο Γιώργος Χατζημάρκος είπε ότι ξεκίνησε το 2016 και στο πλαίσιο αυτού δημοσιοποιήθηκαν 56 προσκλήσεις, εντάχθηκαν 97 πράξεις ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ και το ύψος αυτών που συμβασιοποιήθηκαν ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ ενώ πληρώθηκαν και 21 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή την ώρα ξεκινά η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Νάξο στην οποία αναμένονται ανακοινώσεις για έργα που αφορούν τα νησιά της Περιφέρειας.