«Αναστέλλονται για 2 χρόνια οι κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα σε κατασκευές εντός λιμενικής ζώνης» με τροπολογία του Ηλία Καματερού

Αφού προηγήθηκε σχετική τοποθέτηση του βουλευτή Ηλία Καματερού στην αρμόδια Eπιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις προηγούμενες μέρες, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, σήμερα κατά την συζήτηση στην ολομέλεια, κατέθεσε τροπολογία που υπέγραψαν και άλλοι βουλευτές και ψηφίστηκε η αναστολή για 2 χρόνια κατεδάφισης και εκτέλεσης ή επιβολής προστίμων στις κατασκευές και χρήσεις εντός των ζωνών λιμένων, με την προϋπόθεση ότι εντός έτους θα εκπονηθούν μελέτες από τους εποπτεύοντες φορείς, ώστε να προσαρμοστούν σ΄αυτές οι κατασκευές.

Επίσης πρότεινε και έγινε αποδεκτό, να δίνεται η δυνατότητα μετά από προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο σε δήμους με μικρά νησιά, όπως η Κάλυμνος με την Ψέριμο και την Τέλενδο, να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ακτοπλοϊκές εταιρίες σε όφελος των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών.

Με αφορμή τέλος τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ για αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, καυτηρίασε τον λαϊκισμό τους, αφού ξέρουν ότι σ΄αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί άρση μνημονιακής δέσμευσης αν δεν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι αυτό γίνεται με διαπραγματεύσεις και περιμένουμε τα αποτελέσματα. και ας μην κατηγορούν οι Νεοδημοκράτες τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό αφού και αυτοί ψήφισαν το 2015 το μέτρο αυτό, αλλά και από την επιστολή Γιούνκερ φαίνεται ότι ήταν απαίτηση των θεσμών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ – να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.»