Η "άλλη εποχή" και η απραξία των πολιτών

Εξακολουθούν να διαδίδουν από την κυβέρνηση πως οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει οριστικά και πως η χώρα περνά σε μία άλλη εποχή.

Επιμένουν να παρουσιάζουν την όλη κατάσταση ενθαρρυντική και τα περιθώρια ανάπτυξης ευοίωνα. Οι επισκέψεις Τσίπρα πολλαπλασιάζονται και οι δηλώσεις είναι πομπώδεις μετά τις συναντήσεις με άλλους πρωθυπουργούς.

Θαρρείς πως δεν είχαμε ποτέ παρόμοιες συναντήσεις, ούτε πανηγυρικές δηλώσεις που τις ακολουθούσαν. Έτσι είθισται όμως να εκφράζονται οι πρωθυπουργοί κατά την διάρκεια της θητείας τους, έτσι συμπεριφέρονται όταν βρίσκουν ελεύθερο το πεδίο. Είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνουν σαν ακούν καλά λόγια και από τους άλλους πρωθυπουργούς, που λες πως μάλλον αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τίποτε περισσότερο από εγκώμια και θριαμβολογίες.

Στην πραγματικότητα ζουν από αυτά, εξαρτούν την παραμονή τους στην εξουσία και ας δείχνουν σαφή ήττα τα γκάλοπ. Τα ίδια έκανε και η ΝΔ ως κυβέρνηση, τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, που ενδυόμενο την κεντροαριστερή "στολή", πλασάρεται ως ο νέος πόλος έλξης των απογοητευμένων ψηφοφόρων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που τραβά σε μάκρος.

Ο Τσίπρας θέλει να παίξει, μαζί με τον Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον ρόλο του τοποτηρητή στην Νότια Μεσόγειο. Θέλει με τις συναντήσεις αυτές να οριστικοποιήσει τις συναλλαγές μεταξύ αυτών των τριών χωρών, με την συνδρομή βεβαίως και του Ισραήλ. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά από πλευράς συναντήσεων σε πρωθυπουργικό επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ευθαρσώς πως στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Φαίνεται πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ικανοποιούν την τρόικα, που φυσικά της γίνεται το χατίρι με την συνεχή λιτότητα και τις περικοπές. Σε συνδυασμό δε με την ανυπαρξία αντίδρασης από πλευράς των πολιτών, η όλη ιστορία βαίνει προς ολοκλήρωση σε βάρος τους, κάτι που παραδόξως έχουν συνειδητοποιήσει.

Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να μην πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση, που και αντιδράσεις δεν έχουν αντιμετωπίσει και τα εύσημα από τις γειτονικές χώρες παίρνουν. Αν δε συνυπολογίσει κανείς τα οφέλη που θα αποφέρει ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν αρχές Δεκεμβρίου, τότε για την κυβέρνηση ο δρόμος προς την κατάκτηση της νίκης στις ερχόμενες εκλογές ανοίγει, έτσι υποστηρίζουν αξιωματούχοι της.

Μα η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει με άλλα πράγματα και όχι με τις εθνικές εκλογές. Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι μάλλον  θέματα ενέργειας και αξιοποίησης δυνατοτήτων των δύο χωρών αναφορικά με το εμπόριο. Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα σε μία εποχή όπου οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο, με μια Τουρκία ουσιαστικά αποδυναμωμένη από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά.

Με αυτά και μ΄αυτά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μειώσει την ψαλίδα που τον χωρίζει από την ΝΔ και να προηγηθεί εκ νέου. Οι εκκρεμότητες κλείνουν, η μία μετά την άλλη, λένε στην κυβέρνηση, η χώρα έχει αποκτήσει το χαμένο κύρος της. Θαρρείς πως ακούμε για μια ακόμη φορά τις τσιρίδες του μακρινού και κοντινού παρελθόντος, θαρρείς πως επαναλαμβάνονται οι κουβέντες περί οικονομικής ανάταξης και εξόδου από την κρίση.

 Πόσες φορές δεν έχουν ξεστομίσει αυτό από το 2009 και μετά; Πόσες φορές δεν έχουν επιδιώξει οι παρελθοντικές κυβερνήσεις να εξάρουν την δυναμική τους με πομπώδεις εκφράσεις και λόγους μετά από "υψηλού επιπέδου" συναντήσεις; Η συνταγή - θα το πω για πολλοστή φορά - είναι γνωστή από παλιά. Ο δε αποδέκτης που είναι ο μέσος πολίτης, δεν θα πρέπει να απορεί εκ νέου.

Είθισται όταν ένα κόμμα εξουσίας κινδυνεύει, να κινητοποιεί μηχανισμούς που θα το κρατήσουν αλώβητο. Είθισται όταν έρχονται τα δύσκολα να στρατολογούνται κάθε είδους "καλοθελητές" για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Μέχρι την στιγμή που μιλάμε, ο μηχανισμός αυτός έχει αποδώσει, αφού οι πολίτες δεν μιλούν. Λες και το πρόβλημα είναι μόνο να μην κυβερνά η δεξιά και όχι η παρατεταμένη κρίση. Λες και οι πολίτες φιμώθηκαν επειδή για πρώτη φορά κυβερνά η αριστερά, κάτι που δεν ισχύει γιατί οι ΑΝΕΛ είναι πανταχού παρόντες. Συμμαχίες ετερόκλητες, με θεαματικά αποτελέσματα εις ότι αφορά την απραξία των πολιτών.