Γιώργος Χατζημάρκος: Τα νησιά μας δεν θα δεχθούν άλλη απαξίωση

Με έναν καταγγελτικό λόγο για τη χρόνια απαξίωση και την πολεμική ενάντια στα νησιά μας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ανέδειξε το συστηματικό αποκλεισμό του νοτίου Αιγαίου από τις ουσιαστικές κρατικές χρηματοδοτήσεις , στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο στο πλαίσιο της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Στην εκδήλωση που σκοπό είχε να αναδείξει το ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής της συνοχής και του τι προσέφερε και προσφέρει μέσα από τα έργα που χρηματοδοτεί η ευρωπαϊκή ένωση στην περιφέρειά μας, ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε δημόσια στην τακτική που εφαρμόζει επί χρόνια το κεντρικό κράτος, θεωρώντας τα νησιά μας ως… οικονομικούς παράδεισους με αποτέλεσμα να στερούνται πόρους σημαντικούς για την ευημερία των κατοίκων τους.

«Είμαστε υπονομευμένοι από την ίδια μας τη χώρα, η οποία όποτε μοιράζει χρήματα ξεχνά το νότιο Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος και τόνισε ότι η περιφέρειά μας δεν έχει κανέναν υποστηρικτή εντός της Ελλάδας.

Ειδικότερα με αφορμή την ομιλία του για την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων στην περιφέρεια και δεχόμενος ερωτήσεις έκανε λόγο για την περιφερειακή συνείδηση που πρέπει να έχει το νότιο Αιγαίο, «σε έναν τόπο που επί δεκαετίες κάποιοι έκαναν καριέρα από τη διαίρεση, τη βαθιά διαίρεση» όπως είπε.

Κατά την αναφορά του στην αντιμετώπιση που έχουν τα νησιά μας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εσφαλμένη εικόνα που υπάρχει για αυτά καθώς χαρακτηρίζονται οικονομικοί παράδεισοι, τη στιγμή που η περιφέρειά μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια γνωρίζει συνεχή πτώση στο ακαθάριστο εθνικό της προϊόν. «Το νότιο Αιγαίο έμεινε ανυπεράσπιστο στο εσωτερικό. Ποιος το υπερασπίστηκε σε εθνικό επίπεδο; Κανείς! Το νότιο Αιγαίο στα χαρτιά έχει αλλάξει ήδη κατηγορία. Επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ στην Ευρώπη. Από μόνο του αυτό είναι σημείο συναγερμού και επιβάλει ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας.

Δεν το υπερασπίστηκε κανείς. Γιατί; Γιατί ζούμε στη χώρα όπου διαχρονικά το νότιο Αιγαίο ήταν ο τόπος των… Panama papers. Έτσι μας αντιμετώπιζαν πάντα. Η χώρα μας, μας αντιμετώπιζε έτσι… Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι μέσα από αυτό το μειονέκτημα ζητάμε από την Ευρώπη να κατανοήσει αυτό το οποίο η χώρα δεν έχει κατανοήσει και δεν έχει καταλάβει.

Ζητάς λοιπόν να υιοθετήσει η Ευρώπη μία πολιτική για την περιφέρειά σου όταν η ίδια η χώρα σου δεν σου το έχει αναγνωρίσει! Ποια είναι η πρόσβαση του νοτίου Αιγαίου όχι στα χρήματα αλλά στη συζήτηση; Υπάρχει ένα τείχος… ποιο είναι το τείχος; Η Ελλάδα η ίδια είναι, δεν είναι το τείχος στις Βρυξέλλες. Πως θα δώσω τη μάχη στις Βρυξέλλες; Η ίδια η χώρα μου με υποτιμά. Καμία προσπάθεια δε γίνεται μέσα στη χώρα, το νότιο Αιγαίο αντιμετωπίζεται ως το… Μόντε Κάρλο της Ελλάδας.

Αυτή είναι η άποψή τους… Μας έχουν βάλει αυτή την ταμπέλα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση στον εθνικό σχεδιασμό για να στηριχτεί το νότιο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με το υπουργείο ανάπτυξης για να ανατρέψουμε την κατάσταση» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Η αξιοποίηση των πόρων στην περιφέρεια
Σε ότι αφορά την ενημερωτική εκδήλωση για την αξιοποίηση των πόρων από την περιφέρεια, ειπώθηκε ότι παρά τα συνεχή προγράμματα ΕΣΠΑ και ΚΠΣ η γνώση των πολιτών για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν είναι πολύ χαμηλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης που μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις δήλωσε ότι «Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας για να μάθει πως γίνεται η διαχείριση των κοινοτικών και ευρωπαϊκών πόρων που έρχονται στη χώρα μας σταθερά και επί πολλά χρόνια έχοντας συμβάλει με έναν καθοριστικό τρόπο στο να αλλάξουν πολλά πράγματα».

Όπως είπε πήγαν όλα καλά παρά τα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με προϋπολογισμό 168,2 εκ. ευρώ, το μικρότερο σε όλη την Ελλάδα , ενώ πρόσφατα στο πλαίσιο της αναθεώρησης που έγινε για την τεχνική προσαρμογή του ΕΣΠΑ και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα ενισχύθηκε με άλλα 4,8 εκ. €. Η υλοποίηση του Προγράμματος ξεκίνησε ουσιαστικά το 2016 με την έκδοση προσκλήσεων και την ένταξη πράξεων για μεγάλο εύρος των δράσεων του Προγράμματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων, που έχουν εξειδικευτεί ως σήμερα ανέρχεται σε 150,5 εκ. €, ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των πόρων του Προγράμματος. «Ευρώπη είναι πολλά πράγματα που δεν τα βλέπεις, ενώ ώριμος και ελεύθερος είναι ο πολίτης που έχει γνώση. Από την πολιτική της συνοχής η χώρα μας έχει ωφεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικά» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ποσοστό απορρόφησης στο νότιο Αιγαίο βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της χώρας.

«Είμαι ικανοποιημένος από τους δείκτες της περιφέρειάς μας σήμερα που έχει στο ΕΣΠΑ γιατί είναι μη αναμενόμενοι, και αυτό το ξέρουν μόνο οι συνεργάτες μου οι οποίοι στην κυριολεξία έχουν… λιώσει, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κάνει τεχνικές υπηρεσίες και για 22 από τους 34 δήμους» δήλωσε.

Π. Πανταζάτος: «πρέπει να κάνετε το επόμενο βήμα»
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε και στο ερώτημα που έθεσε η «Ρ» για το πώς αξιολογεί τις επιδόσεις της περιφέρειάς μας η ευρωπαϊκή επιτροπή και αν εκτιμά ότι έχουμε «πιάσει» τους στόχους, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς δράσεων απαντώντας ως εξής: «οι πόροι την προηγούμενη περίοδο απορροφήθηκαν πλήρως από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Μία σειρά από έργα έχουν υλοποιηθεί.

Εμείς ζητάμε να δούμε κάποια από αυτά. Από μία άποψη είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, από την υλοποίηση των έργων που εσείς χαίρεστε.

Αυτό που βλέπουμε είναι μία σειρά από έργα παραδοσιακού χαρακτήρα, δηλαδή στις βασικές υποδομές, υγείας, παιδείας, μεταφορών, απολύτως αναγκαία. Αυτά ίσως με κάποιες καθυστερήσεις υλοποιούνται. Είναι οι δράσεις που έχουμε μάθει 35 χρόνια να υλοποιούμε ως χώρα. Έχουμε κάνει το επόμενο βήμα για να υλοποιήσουμε καινούριες δράσεις; Αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμο για την περιφέρεια που είναι πολύ αναπτυγμένη περιφέρεια.

Τέτοιες περιφέρειες δεν κάνουν πλέον τέτοια έργα. Αν θα έπρεπε να εφαρμόσουμε τους κανόνες δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες δράσεις στο νότιο Αιγαίο. Θα μου πείτε κακώς γιατί έχει πολύ μεγάλες ανάγκες.

Η περιφέρεια θα έπρεπε να υλοποιεί άλλου είδους δράσεις ως αναπτυγμένη περιφέρεια. Δυστυχώς αυτές τις δράσεις τις βλέπουμε να… αγκομαχούν. Άρα από αυτή την άποψη αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Και θα το δούμε και την επόμενη περίοδο. Αν η περιφέρεια παραμείνει στην ίδια κατηγορία, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα… Και δεν ξέρουμε, θα δώσουμε πάλι τη δυνατότητα να γίνουν δράσεις στις υποδομές που λείπουν ή όχι;

Άρα είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το οποίο βλέπουμε, είμαστε όμως προβληματισμένοι σε αυτό που πρέπει να γίνει. Πρέπει να δούμε πως θα πάμε παραπέρα…»

Μ. Ροντρίγκεζ: «τα πάτε καλά»
Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μάριο Ροντρίγκεζ που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, επεσήμανε τις καλές επιδόσεις της περιοχής μας, όμως θα πρέπει να δώσουμε όπως είπε βάρος στην έρευνα και την καινοτομία.
«‘Εχετε ξεπεράσει το μέσο όρο της Ελλάδας.

Τα περισσότερα από τα έργα επικεντρώνονται σε δημόσιες υποδομές. Αυτά είναι σημαντικά αναμφίβολα αλλά δεν είναι τα μόνα σημαντικά. Η περιφέρειά σας τα πάει καλά, αλλά συνήθως καθυστερεί σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Θέλουμε να γίνει πρωτοπόρος να γίνει ηγέτης και μάλιστα αυτό να γίνει γρήγορα και ιδιαίτερα στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας.

Εμείς θα είμαστε σύμμαχοί σας σε αυτή την προσπάθεια. Καλό θα ήταν να συνεχίσετε την προσπάθεια, να βελτιώσετε την εφαρμογή και να προσπαθήσετε να ενισχύσετε την καινοτομία» είπε.

Από όσα άλλα ειπώθηκαν κατά την ειδική εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική της συνοχής, άξιο επισήμανσης είναι το ότι μέχρι και το τέλος του παρόντος ΕΣΠΑ 2014-2020 οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα από διάφορα πακέτα και προγράμματα που ξεκίνησαν από το 1986 εκτιμάται πως θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 150 δις ευρώ!