Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου


Ρίγη συγκίνησης και ιερής υπερηφάνειας νιώθει κανείς όταν διαβάζει τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων οσίων και μαρτύρων της Αμώμητης πίστης μας στον ιερό Συναξαριστή.

Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει τον κάθε μήνα στο βιβλίο Μηναίου, της κάθε ημέρας, ολόκληρου του χρόνου, τη ζωή και τη βιογραφία της πορείας των αγίων της Ορθοδόξου πίστης μας.

Νιώθεις υπερήφανος στη διαχρονική επικαιρότητά τους. Με τον υμνωδό επαναλαμβάνεις ότι είναι θαυμαστός, άξιος επαίνου και θαυμασμού ο Θεός ο Τριαδικός μας μαζί με την ατέλειωτη χορεία των Αγίων του... Σήμερα λοιπόν η στήλη μας αυτή, θα ασχοληθεί με την επικαιρότητα της εορτής της μνήμης του διημέρου αυτού Αγίων μαρτύρων και οσίων ξεκινώντας από την μεγαλομάρτυρα και θαυματουργή Αγία Αικατερίνα.

Γεννήθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια.

Οι γονείς της ήτανε ευγενής και εύποροι. Η Αικατερίνα ήτανε πανέμορφη στο σώμα αλλά και στην χριστιανική ευσέβεια! Είχε ξεχωριστή ευφυΐα και μόλις σε ηλικία 18 χρονών είχε σπουδάσει όλες τις ελληνικές επιστήμες και τα ιερά δόγματα της χριστιανικής πίστης και αλήθειας. Στην περίοδο των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξεντίου των χριστιανομάχων που γινόταν φοβερός διωγμός και φρικτά βασανιστήρια εναντίον των χριστιανών,  η νεαρή Αικατερίνα δεν φοβήθηκε να παρουσιαστεί μπροστά τους και να ομολογήσει Θεό τον Σωτήρα μας Χριστό.

Ο έπαρχος είχε πληροφορηθεί ότι η Αικατερίνα ήταν πολυμαθέστατη και φιλόσοφος και αρχικά προσπάθησε να την αποσπάσει από την Χριστιανική Θρησκεία φέρνοντάς την σε δημόσια συζήτηση με τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας. Η μόρφωση όμως και ο φωτισμός του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή της ήτανε τόσο μεγάλη, που αποστόμωσε και ντρόπιασε όλους εκείνους που την ειρωνευόντουσαν.

Έμειναν άφωνοι και κυριολεκτικά έκπληκτοι για τη σοφία και τις γνώσεις της. Πολλοί από τους ακροατές γυναίκες και άνδρες την ακολούθησαν στην χριστιανική πίστη. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο και στην ακλόνητη πίστη της, πέρασε φρικτά βασανιστήρια και τελικά την αποκεφάλισαν.
Εχεί το ιερό προνόμιο η πάνσοφη Αγία Αικατερίνα ο ίδιος αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός να της χτίσει θαυμαστό μοναστήρι στο Σινά, όπου μέχρι σήμερα διασώζεται, και εκατομμύρια επισκεπτών  το τιμούν και υπάρχουν εκεί τα ιερά της λείψανα.

Επίσης η παράδοση μας διασώζει ότι η Παναγία πριν το τέλος της,  της φόρεσε δακτυλίδι και την αρραβώνιασε πνευματικά με τον Νυμφίο της Χριστό. Σαν ανάμνηση του προνομίου αυτού μέχρι σήμερα μοιράζονται ασημένια δακτυλίδια της Αγίας Αικατερίνας όπου τα φοράνε για ευλογία στα χέρια τους οι πιστοί χριστιανοί. Επίσης ο Μωάμεθ επειδή τον φιλοξένησαν από διωγμό στο Μοναστήρι της στο Σινά έβγαλε ειδικό διάταγμα να μην πειραχθεί η Μονή αυτή από Μουσουλμάνους, πειρατές ή άλλους επιδρομείς. Μάλιστα φυλάσσεται και μουσουλμανικό Τέμενος (τζαμί) σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος με τον Μωάμεθ.

Μέσα από την στήλη αυτή, θέλω να συγχαρώ δύο εκλεκτούς αδελφούς που τιμούν επί σειρά ετών την Αγία Αικατερίνα. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Παραδείση, που πάνω από 30 χρόνια διακονεί στην Αγία Αικατερίνα στο παλιό Νοσοκομείο Ρόδου. Ταπεινός, απλός λευίτης, πραγματικός χωρίς προβολές και επιδιώξεις για θέσεις και καρέκλες ματαιοδοξίας. Διάκονος σαν εξομολόγος, κηρύσσει με παρρησία τον Θείο Λόγο του Θεού και πριν στο παλιό Νοσοκομείο και στο νέο επισκέπτεται ασθενείς, παρηγορεί και ενισχύει οικονομικά και πνευματικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Τίμιος, απλός, καταδεκτικός επί Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού μέχρι σήμερα είναι άξιος σεβασμού και εκτίμησης.

Αγία Αικατερίνα να τον στηρίζει και να τον αγιάζει στο έργο του. Το ίδιο αξιόλογο έργο προσφέρει στην Αγία Αικατερίνα του νέου Νοσοκομείου Ρόδου, ο ευλαβής, έγγαμος ιερέας πατήρ Ηλίας Αναστασόπουλος ομογενής από το Σύνδεϋ Αυστραλίας, αγαπητός και εκεί και εδώ.  Με μορφωμένη πρεσβυτέρα, ευλογημένα παιδιά, προσφέρει την αγάπη και την διακονία του, χωρίς προβολές και απαιτήσεις, απλά, ταπεινά και με αυταπάρνηση στο προσκεφάλι του ανθρώπινου πόνου νυχθημερόν και όχι μόνον. Βοήθειά του και άξιος του ιερού αυτού έργου που επιτελεί. Ευλογημένα χρόνια για όσες γυναίκες φέρουν το όνομα της Αγίας Αικατερίνας. Βοήθειά μας και ευλογία στη ζωή μας η χάρη της.

Ο Άγιος Μερκούριος
Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου μαζί με την Αγία Αικατερίνα συνεορτάζει και ο μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Άγιος Μερκούριος. Γενναίος, στρατιωτικός επί αυτοκράτορα Δεκίου τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. Στο στράτευμα του Δεκίου στρατιωτικός ο Μερκούριος, αλλά τηρητής της αγάπης του Χριστού και της αλήθειάς Του.  Η καταγωγή του ήτανε από την Σκυθία. Διακρίθηκε σε πολλές μάχες και σκοτώνοντας σε μια από αυτές τον στρατηγό των αντιπάλων του, πήρε αξίωμα μεγάλο προαγωγής. Οταν όμως κλήθηκε να συμμετέχει σε ειδωλολατρικές θυσίες αρνήθηκε. Δεν δίστασε καθόλου να ομολογήσει δημόσια ότι είναι Χριστιανός.

Ο βασιλιάς της περιοχής του με κολακευτικά και γλυκά λόγια προσπάθησε να τον μεταπείσει όμως ακλόνητος και σταθερός ο Μερκούριος. Τα βασανιστήρια, που με χαρά και καρτερία πέρασε με φοβερά εγκαύματα στις σάρκες του, αποκεφαλίστηκε στο τέλος, για την αγάπη του Χριστού. Ουράνιος άγγελος, χειραγωγός ασφαλής του φωτός του αιωνίου κοινωνός,  έτσι τον αποκαλούν οι υμνογράφοι τον άγιο Μερκούριο στο τροπάριό του. Ένας γενναίος μάρτυρας στρατιωτικός, όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Μηνάς και στο πάνθεον της εκκλησίας μας και ο Άγιος Μερκούριος που ζητάμε το έλεος και την ευλογία του.

Στο μικρό εύφορο και όμορφο χωριό της Ιστρίου Ρόδου, ο κεντρικός ναός  το καθολικό τους είναι ο Άγιος Μερκούριος. Υπηρετεί ο πρώην κοινοτάρχης σαν ιερέας, ο αγαπητός, φιλότιμος, φιλόξενος, ευγενής και δραστήριος ο πατήρ Δημήτριος Φώκιας. Εξυπηρετεί και το χωριό της Προφύλιας. Ταπεινός και καλός άνθρωπος και κληρικός. Από το χωριό Ίστριο καταγόταν και ο μακαριστός Ιερέας παπά-Γιάννης ως εφημέριος επί 30 χρόνια στον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ρόδου, χειροτονία του αξέχαστου μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού του μεγαλοπρεπούς.

Έκτισε μάλιστα στο χωριό του ο παπα Γιάννης Φας και εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Επίσης εκεί στην Ίστριο υπηρέτησε επί σειρά ετών ο ευλαβής ιερέας Χρυσόστομος Γιάκρας, αγαπητός ιερέας και ταπεινός πατέρας του θεολόγου-γυμνασιάρχη και γραμματέα στην Μητρόπολη Ρόδου μακαριστού Ιωάννη Γιάκρα. Το χωριό του πολιτικού Στέλιου Κωτιάδη και του μακαριστού ιερέα των Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου Δημητρίου Κωτιάδη, του δασκάλου Μανόλη Γκίνου κα. Αιωνία τους η μνήμη. Μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία και ονόματα που άφησαν εποχή και όχι μόνον.

Ο όσιος Στυλιανός ο παφλαγόνας.
Προχθές 26 Νοεμβρίου Κυριακή 2017 και το ημερολόγιο μας υπενθυμίζει την μνήμη του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνα προστάτου αγίου των βρεφών και των νηπίων. Παιδί πλουσίων γονέων ο Στυλιανός, διδάχτηκε από μικρός να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη φτωχών και αρρώστων. Όταν οι γονείς του πέθαναν διαμοίρασε τα υπάρχοντά του και τα πλούτη του σε πονεμένους και πτωχούς και πήγε ασκητής στην έρημο. Εκεί γνώρισε και άλλους ασκητές όπου ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη και χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε κανένα και αισθανόταν χαρά και αγαλλίαση να ηρεμεί και να γαληνεύει ταραγμένες ψυχές.

Απέκτησε μεγάλη φήμη οσίου και αγιασμένου ασκητή και εκατοντάδες πήγαιναν για συμβουλές και ευλογία. Παρά την ασκητική και ερημική του ζωή ο όσιος Στυλιανός στην Παφλαγονία  που ήταν αγαπούσε τα βρέφη και τα παιδιά. Ελεγε ο όσιος Στυλιανός: “Εάν η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, τότε η παιδική ψυχή και ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ανώτερη και ευάρεστη από ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Μάλιστα του έπαιρναν τα βρέφη και τα παιδιά που με χαρά ευλογούσε και συμβούλευε. Γιάτρευε ασθένειές τους και σε μεγάλη επιδημία τα έσωσε.

Εικονίζεται με βρέφος σαν προστάτης των παιδιών ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας. Στην πόλη της Ρόδου και στην ενορία του Αγίου Γεωργίου (Άνω) ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και πρόωρα κοιμηθείς ο πατήρ Βασίλειος Τσαβαρής, έφτιαξε στο ένα κλίτος του ναού του Αγίου Γεωργίου και τον όσιο Στυλιανό τον Παφλαγόνα.

Τον τιμούσε ιδιαίτερα ο δραστήριος καλλικέλεδος και φιλάνθρωπος ιερέας πατήρ Βασίλειος Τσαβαρής. Χειροτονία του μητροπολίτη Ρόδου του αριστοκράτη και ευγενούς Σπυρίδωνα Συνοδινού. Η δωρεά του ναού του Αγίου Στυλιανού είχε γίνει από τον επιχειρηματία-μεσίτη κ. Στέλιο Μανωλάκο που του εύχομαι πολύχρονος και ευλογημένος στη ζωή και την οικογένειά του. Επίσης σε όσους και όσες έχουν το όνομα του Αγίου. Ιδιατέρως τα παιδιά μας και τα βρέφη από επιδημίες και ασθένειες.

Ο όσιος Νίκων ο Μετανοείτε
Γιος μεγιστάνα ο Νίκων καταγόταν από τον Πολεμωνιακό πόντο. Από μικρό παιδί άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Τον διέκρινε ιερός ζήλος και χάρισμα διδακτικότητας. Γύρισε όλη την Ανατολή απεσταλμένος της Μονής του, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή στις όχθες του Ιορδάνη του προφήτη Προδρόμου και βαπτιστή Ιωάννη “Μετανοείται”. Μια διαχρονική και σωτήρια θεϊκή λέξη. Η γέφυρα που μας οδηγεί στον Παράδεισο και την Σωτηρία. “Η μετάνοια”. Μετά ο όσιος Νίκων πήγε για 20 ολόκληρα χρόνια στην Κρήτη όπου δίδασκε. Από εκεί στην Πελοπόννησο και μετά στην πόλη των Λακώνων.

Έκαμε παντού πολλά θαύματα, και έκτισε ναό μεγαλοπρεπή του Σωτήρος Χριστού. Η ηθική του επιρροή υπήρξε σηματοδότης στον κόσμο. Το 998 μ.χ. άφησε σε μεγάλη ηλικία την αγιασμένη του πνοή στον Όσιο Δημιουργό. στον ίδιο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω η οικογένεια Σέβας Κοψιά, στην μνήμη του συζύγου και πατέρα του μακαριστού Νίκονα Κοψιά έφτιαξαν εικόνα και τιμούσαν μαζί με τον Στέλιο Μανωλάκο την εορτή του Αγίου Νίκωνα τον “Μετανοείτε”. Γνωστοί και άγνωστοι άγιοι τιμούν τον θρόνο του Θεού και εμείς ζητιανεύουμε την χάρη και την ευχή τους στη ζωή μας. Αμήν....