Επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων ζητά ο Φώτης Χατζηδιάκος

Να «ξεμπλοκαριστούν» οι εγκρίσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί, τα οποία έχουν καθυστερήσει, ειδικά μετά τις φονικές πλημμύρες του 2013, ήταν ο σκοπός της σύσκεψης που συγκάλεσε, χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με μοναδικό θέμα αυτό.

Στη σύσκεψη μετείχαν η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κα Βάσω Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε λέγοντάς τους ότι θα δώσουν έμφαση σε τρεις κατηγορίες έργων τα οποία είναι όλα αντιπλημμυρικά:

Πρόκειται για εκείνα του ΕΣΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονται τα έργα στο Γεννάδι προϋπολογισμού 700 χιλιάδων ευρώ, στη Λάρδο 500 χιλιάδων ευρώ, στις Καλυθιές 1,3 εκατ. ευρώ και στα Σφαγεία Καλυθιών 700 χιλιάδων ευρώ.

Στη συνέχεια, είναι εκείνα της ΣΑΕΠ 067 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για τα έργα στ’ Αφάντου που ήταν η περιοχή που είχε πληγεί ιδιαίτερα από τη θεομηνία του 2013, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, όπως και της Ιαλυσού 1,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, είναι και τα έργα τα οποία έχουν ιεραρχηθεί σε συνεργασία του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με την Περιφέρεια.

Ακόμη, ανάμεσά τους είναι έργα στην Παστίδα προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο έχουν κολλήσει καθώς οι υπηρεσίες ζητούν οριοθέτηση στη γέφυρα ενώ δεν γίνεται για τ’ αντιπλημμυρικά. Επίσης, είναι τα έργα στον Αρχάγγελο, για τα οποία υπάρχει προμελέτη και αναμένεται άμεσα να γίνει η ανάθεσή της.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα δύο ρέματα για τα οποία όμως δεν υπάρχουν μελέτες. Ακόμη, υπάρχει μελέτη και για αντιπλημμυρικά έργα στο Βάτι και την Αρνίθα η οποία κατατέθηκε στην Περιφέρεια.
Συνολικά, ο Δήμος έχει μελέτες για οκτώ αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία όπως έχει ξαναπεί ο Δήμαρχος έχουν κολλήσει στις διάφορες εγκρίσεις που πρέπει να πάρουν από το Δασαρχείο, την αρχαιολογία αλλά και μία για βιοποικιλότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έτσι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του εξέτασαν πώς μπορούν να «ξεμπλοκαριστούν» οι εγκρίσεις αυτές καθώς τα έργα έχουν κωλύσει και πρέπει να επισπευσθούν. Αναλυτική ενημέρωση αναμένεται να κάνει ο Δήμαρχος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.