Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Ρόδο

Με λαμπρότητα θα τιμηθεί και φέτος στις 4 Δεκεμβρίου, η εορτή της προστάτιδας του Πυροβολικού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο «Υποστράτηγου Παναγιώτη Ροδίου» της 95 ΜΕΘ στη Παστίδα.

Ειδικότερα στις 11 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία και στη συνέχεια θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού ΓΕΣ, και  θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση οπλιτών συστημάτων ΠΒ καθώς και μικρή δεξίωση όπου και θα προσφερθούν και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες.
Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Η μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 275 μ.Χ στη Νικομήδεια και μαρτύρησε το 306 μ.Χ. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Ανατολική και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 04 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε Προστάτιδα του Πυροβολικού από το 1829.
Ειδικότερα, ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου και επιφανούς ειδωλολάτρη Διόσκουρου, τοπάρχη της Νικομήδειας. 

Η νεαρή Βαρβάρα φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε απαρτιζόταν από φανατικούς ειδωλολάτρες αλλά παρά τις προσπάθειές τους να μεταπειστεί, η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη.
Ο πατέρας της τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχείας για να την τιμωρήσει με σκοπό να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. 
Ο Έπαρχος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να απαρνηθεί τον Χριστό. Τελικά αποκεφαλίσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της με ξίφος, «ταις πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται», όπως λέει και ο βιογράφος της Συμεών.

Για την αμετάκλητη απόφασή της να μην απαρνηθεί το Χριστό, παρά τα βασανιστήρια που υπέστη ονομάστηκε Μεγαλομάρτυς.
Κατά την παράδοση η Θεία Δίκη με τη μορφή κεραυνού, κατέκαυσε το δήμιο πατέρας της καθώς αποχωρούσε από το χώρο του μαρτυρίου.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού. 
Για τον λόγο αυτό από το 1829 η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού.

Την 4η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, πραγματοποιήθηκε στο μόλις συγκροτημένο «Τάγμα Πυροβολιστών», όπως ονομαζόταν τότε ο πρώτος εορτασμός της Αγίας ως Προστάτιδος του Πυροβολικού.
Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν λουκουμάδες με κονιάκ. Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.